Σφοδρή κριτική στην επίσκεψη του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Θάνου Πλεύρη στα Χανιά ασκεί η Τοπική Επιτροπή Χανίων του ΚΚΕ, χαρακτηρίζοντας «υποδειγματική» την ίδια την πολιτική που μετατρέπει τη χώρα σε «μόνιμο χώρο εγκλωβισμού χιλιάδων ξεριζωμένων ανθρώπων».
Ο κ. Πλεύρης επισκέφθηκε στις 16 Ιουνίου το Εκθεσιακό Κέντρο της Αναπτυξιακής στην Αγυιά, συνοδευόμενος από την υφυπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Σέβη Βολουδάκη. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΚΚΕ, η επίσκεψη και οι δηλώσεις του υπουργού επιβεβαιώνουν ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, «σε πλήρη στοίχιση με την πολιτική της ΕΕ και με τη στήριξη των υπόλοιπων αστικών κομμάτων», προχωρά στην υλοποίηση του νέου Συμφώνου της ΕΕ για τη Μετανάστευση και το Άσυλο.
Η ΤΕ Χανίων του ΚΚΕ τονίζει ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες δεν αποτελούν την αιτία των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και ο λαός των Χανίων, αλλά «τα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων, των επεμβάσεων, της φτώχειας και της εξαθλίωσης που γεννά το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα». Η ανακοίνωση επιρρίπτει ευθύνες στις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, καθώς και στη βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, με αναφορά στις «εγκληματικές συμφωνίες με το κράτος-δολοφόνο Ισραήλ» και τον πρωταγωνιστικό ρόλο της αμερικανοΝΑΤΟικής βάσης της Σούδας.
Όπως αναφέρεται, το νέο Σύμφωνο της ΕΕ για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, που στήριξαν «όλα τα αστικά κόμματα μαζί με την κυβέρνηση, η σοσιαλδημοκρατία, ακροδεξιοί και φιλελεύθεροι», όχι μόνο δεν αντιμετωπίζει το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα, αλλά «εντείνει την καταστολή, τις απελάσεις, τον εγκλωβισμό, ενταφιάζει τη Συνθήκη της Γενεύης, καταργεί κάθε προστατευτική διάταξη για τους κατατρεγμένους». Το ΚΚΕ καταγγέλλει τις fast track διαδικασίες απόρριψης ασύλου υπό συνθήκες κράτησης και τις βίαιες απελάσεις σε χώρες όπου η επιστροφή «ισοδυναμεί με θάνατο», καθώς και τις διαδικασίες διαλογής, φακελώματος και μαζικών απορρίψεων.
Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής, εντάσσονται οι σχεδιαζόμενες κλειστές δομές – φυλακές και τα hot spots που προωθεί η κυβέρνηση, μεταξύ των οποίων δύο δομές προσωρινής παραμονής στην Κρήτη, μία στα Χανιά και μία στο Ηράκλειο. «Πρόκειται για δομές που δεν έχουν καμία σχέση με την ανάγκη προσωρινής φιλοξενίας ανθρώπων σε αξιοπρεπείς συνθήκες», αναφέρει η ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι η πείρα από αντίστοιχες δομές σε όλη τη χώρα δείχνει ότι «μετατρέπονται γρήγορα σε εστίες εξαθλίωσης και διαιωνίζουν τις εικόνες ντροπής».
Το ΚΚΕ καταλογίζει «τεράστιες ευθύνες» στις δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ σε Περιφέρεια και δήμους, οι οποίες «αποδέχονται τον πυρήνα της πολιτικής κυβέρνησης και ΕΕ παζαρεύοντας τη χωροθέτηση των δομών». Η ανακοίνωση υποστηρίζει ότι όλοι μαζί αρνούνται να αμφισβητήσουν το πλαίσιο της ΕΕ και την πολιτική που γεννά την προσφυγιά και τον εγκλωβισμό, ενώ «η μόνη τους έγνοια είναι να μην πληγεί το μεγάλο τουριστικό κεφάλαιο».
Η ΤΕ Χανίων επισημαίνει ότι αντί το κράτος να χρηματοδοτήσει σύγχρονα έργα υποδομής, αντιπλημμυρικής προστασίας, δημόσιες υποδομές υγείας, παιδείας και πολιτικής προστασίας, «επιλέγει να δαπανήσει εκατομμύρια για τη δημιουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης». Η ανακοίνωση συνδέει αυτή την επιλογή με τη γενικότερη πολιτική που «εχθρεύεται τις λαϊκές ανάγκες για χάρη των κερδών των ομίλων και των πολεμικών εξοπλισμών της ΕΕ», όπως με τα 800 δισ. στο πρόγραμμα ReArm Europe.
Καλώντας τον χανιώτικο λαό να «γυρίσει την πλάτη του στα ξενοφοβικά και ρατσιστικά καλέσματα», το ΚΚΕ ζητά να απομονωθούν οι φωνές που καλούν σε διαδηλώσεις ενάντια στους κατατρεγμένους, σημειώνοντας ότι προέρχονται από εκείνους που ψήφισαν το αντιδραστικό δίκαιο της ΕΕ και το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση. «Αυτό που χρειάζεται είναι να δυναμώσει η αλληλεγγύη στους ξεριζωμένους, κοινός αγώνας Ελλήνων και ξένων εργατών απέναντι στον πραγματικό αντίπαλο», καταλήγει.
Η Τοπική Επιτροπή Χανίων του ΚΚΕ διατυπώνει τα ακόλουθα αιτήματα:
- Να εξασφαλιστούν, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους, προσωρινοί χώροι φιλοξενίας με αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, χωρίς να δημιουργούνται προβλήματα στους κατοίκους και στους ίδιους τους πρόσφυγες και μετανάστες.
- Να γίνεται άμεσα η καταγραφή των αναγκών τους, με πλήρη πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη, νομική συνδρομή, διερμηνεία και διαδικασίες ασύλου.
- Να χορηγούνται άσυλο και ταξιδιωτικά έγγραφα, ώστε να μπορούν να μεταβαίνουν στις χώρες του πραγματικού προορισμού τους.
- Να καταργηθούν οι πολιτικές εγκλωβισμού της ΕΕ και το νέο αντιδραστικό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο.
- Να σταματήσει κάθε εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και σχεδιασμούς που γεννούν νέα κύματα προσφύγων και μεταναστών.
Η ανακοίνωση ολοκληρώνεται με το σύνθημα: «Απέναντι στο δίκαιο της ΕΕ των πολέμων και των ξεριζωμών, επιλέγουμε το δίκιο των λαών!»



