25.8 C
Chania
Saturday, July 13, 2024

Κλέβουν το λάδι από τους τάφους στα κοιμητήρια της Ιεράπετρας

Ημερομηνία:

Ο Δήμος Ιεράπετρας δεν έχει φύλακες στα 23 κοιμητήρια που έχει στην πόλη και στα χωριά…

Τα τελευταία δέκα χρόνια υπήρξαν περίοδοι που τα κρούσματα μικροκλοπών από τους τάφους των 23 κοιμητηρίων σε κάθε κοινότητα και στην πόλη της Ιεράπετρας, ήταν σε έξαρση  και τα παράπονα εκείνων που έχουν χάσει αγαπημένα τους πρόσωπα έφταναν μέσω του υπεύθυνου των κοιμητηρίων στην εκάστοτε Δημοτική Αρχή.

Τις τελευταίες μέρες υπάρχουν προφορικές καταγγελίες από πολίτες που θέλουν να κρατήσουν την ανωνυμία τους , για  κλοπές αντικειμένων  μικρής αξίας, όπως ανθοδοχεία , θυμιατά, γλάστρες με φυσικά και πλαστικά λουλούδια , για παραφινέλαιο αλλά και για κλοπές ελαιόλαδου , με το οποίο σύμφωνα με το έθιμο,  οι πιστοί άναβαν τα καντήλια των αγαπημένων τους προσώπων,  που έφυγαν από τη ζωή, για 40 μέρες από την ταφή τους.

ιεραπετρα νεκροταφειο

«Αν ήταν πολλοί εκείνοι που χρησιμοποιούν ελαιόλαδο το πρώτο 40ήμερο από την ταφή του αγαπημένου τους προσώπου , μπορεί να είχαμε περισσότερες κλοπές ελαιόλαδου , ειδικά τώρα που είναι λίγο και ακριβό. Είχαμε όμως από παλιά πολλές κλοπές παραφινέλαιου , ανθοδοχείων , λουλουδιών και άλλων αναλώσιμων μικρής αξίας.

Είχαμε πολλές φορές ζητήσει την παρέμβαση της Ελληνικής Αστυνομίας και μάλιστα είχαμε εντοπίσει κάποιους αλλοδαπούς που έμεναν σε παραπήγματα και έκλεβαν το παραφινέλαιο,  ώστε να το χρησιμοποιήσουν  για τη θέρμανση τους. Ελαιόλαδο χρησιμοποιούν ελάχιστοι ακόμη , τηρώντας το έθιμο που θέλει το άναμμα του καντηλιού στον τάφο του αγαπημένου μας προσώπου να γίνεται τις πρώτες 40 μέρες με αγνό ελαιόλαδο.

ιεραπετρα νεκροταφειο

Δυστυχώς τα κοιμητήρια σε ολόκληρο το Δήμο Ιεράπετρας είναι 23 με μεγαλύτερο εκείνο της πόλης της Ιεράπετρας που έχει περισσότερους από 700 τάφους. Είναι όλα ανοικτά και δεν διαθέτουν ούτε έναν φύλακα. Συνεπώς ο καθένας που θέλει να πειράξει κάποιον τάφο μπορεί να το κάνει χωρίς να φοβάται ότι θα του γίνει καταγγελία», μας είπε μεταξύ άλλων ο εργολάβος υπεύθυνος των  23 κοιμητηρίων στο Δήμο Ιεράπετρας κ Νίκος Νικολουδάκης.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΣΟΔΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΠΟ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΩΝ

Ο Δήμος Ιεράπετρας τα τελευταία χρόνια δεν έχει έσοδα από τη λειτουργία των 23 κοιμητηρίων και για το λόγο αυτό αδυνατεί να προσλάβει κάποιον φύλακα ακόμη και  για το κεντρικό κοιμητήριο της πόλης της Ιεράπετρας, όπου εντοπίζονται και τα περισσότερα κρούσματα κλοπών.

«Είναι αλήθεια ότι τα τελευταία 10 τουλάχιστον χρόνια , ο Δήμος Ιεράπετρας δεν έχει φύλακες στα 23 κοιμητήρια που έχει στην πόλη και στα χωριά… Και δεν έχει γιατί θα πρέπει να τους πληρώνει. Όταν όμως δεν έχει έσοδα από τη λειτουργία των κοιμητηρίων , πώς να προσλάβει φύλακες και με τι χρήματα θα τους πληρώνει.

Όσα χρόνια ήμουν διευθυντής στην υπηρεσία καθαριότητας και υπεύθυνος των κοιμητηρίων , είχαμε πολλές καταγγελίες για μικροκλοπές και για φθορές αντικειμένων στους τάφους του κεντρικού κοιμητηρίου από άγνωστους δράστες.

ιεραπετρα νεκροταφειο

Ούτε κάμερες μας επέτρεπε η Αστυνομία να βάλουμε,  αλλά ούτε και φύλακες μπορούσαμε να προσλάβουμε αφού δεν είχαμε έσοδα  από τη λειτουργία των κοιμητηρίων .Έκλεβαν το λάδι απο τα καντήλια, τα ίδια τα καντήλια και τα θυμιατά , τις γλάστρες και τα λουλούδια ακόμη και τα μάρμαρα καμιά φορά.

Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι τα κοιμητήρια δεν φυλάσσονται γιατί ο Δήμος δεν έχει τη δυνατότητα χωρίς έσοδα να προσλάβει φύλακες. Κατά τα άλλα όμως τα κοιμητήρια του Δήμου Ιεράπετρας είναι τα περισσότερα σε καλή κατάσταση, καθαρά και περιποιημένα με εξαίρεση κάποια χωριά όπου κατά διαστήματα μπαίνουν αδέσποτα αιγοπρόβατα και προκαλούν ζημιές , τρώγοντας τα λουλούδια και τις πρασινάδες , αφήνοντας πάνω στους   λευκούς μαρμάρινους τάφους  τα κόπρανα τους», μας είπε ο πρώην διευθυντής καθαριότητας του Δήμου Ιεράπετρας κ Μιχάλης Προϊστάκης.

Καταγγελίες έχουν φτάσει, σε κάποιες περιπτώσεις  και στα δημοσιογραφικά γραφεία, για καταστροφές και κόπρανα  από αδέσποτα αιγοπρόβατα που μπαίνουν στα ανοικτά κοιμητήρια και καταστρέφουν τα πάντα, στην Παχιά   Άμμο , στο Καβούσι, στο Κάτω Χωριό και στον Σταυρό.

neakriti.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Της… κολάσεως στο Twitter/Χ για το… κολύμπι στον Μπάλο

Βλέποντας τις τρικοκοσμικές εικόνες στην Κρήτη οι χρήστες του Twitter/Χ δεν...

«Έκτακτη είδηση: Aυτές τις μέρες δεν θα υπάρχει αεροπλανοφόρο στα Χανιά»

Του Μανώλη Καπετανάκη * Σχεδόν τείνει να μην αποτελεί πλέον...

Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης: Συγκαλεί σύσκεψη για τα διαθέσιμα αποθέματα νερού στο νησί

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης (Διεύθυνση Υδάτων) σε συνεργασία με...