Κλείνει η ΔΕΗ και ανοίγουν οι δρόμοι για τις γερμανικές εταιρείες – Με τα ξεκοιλιασμένα βουνά, τα κατεστραμμένα ορυχεία, την ανεργία και τη φτώχεια μένει η Μακεδονία

1 Σχόλιο

Της Άντας Ψαρρά

Κυριάκος Μητσοτάκης στη γερμανική εφημερίδα Bild: «Με ρωτήσατε πού θα διοχετευτούν τα χρήματα. Ενα άλλο παράδειγμα είναι ότι κλείνουμε όλα τα ανθρακωρυχεία μας στη βόρεια Ελλάδα, νωρίτερα από τη Γερμανία. Συνεπώς, μέρος των χρημάτων θα διατεθεί για τη στήριξη της πράσινης μετάβασης σε μια ολόκληρη περιφέρεια της Ελλάδας, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον άνθρακα και θα πρέπει πλέον οι κάτοικοί της να βρουν κάτι άλλο να κάνουν. Και, βεβαίως, θα επωφεληθούν και γερμανικές εταιρείες».

Μετά την ανατριχιαστική αυτή συνέντευξη Μητσοτάκη στη γερμανική εφημερίδα, όπου ξεδιπλώνει το «ιδιωτικό» του κυβερνητικό σχέδιο, που θα ρημάξει τη Δ. Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη και θα παραδώσει το ενεργειακό μέλλον της χώρας στους ολιγάριθμους επιχειρηματίες και στις γερμανικές εταιρείες που τόσο πολύ θα ωφεληθούν, μοιάζει προφητικό το οδοιπορικό της «Εφ.Συν.» τον περασμένο Δεκέμβριο στη Δ. Μακεδονία.

"Sponsored links"

Τότε, η κυβέρνηση απέφυγε να σχολιάσει τις μαύρες ημέρες αλλά και την ενεργειακή ανασφάλεια στην οποία οδηγεί τη χώρα, που θα εξαρτάται στο εξής από όποιον ελέγχει μια στρόφιγγα, ενώ θα πετάξει στα σκουπίδια τα πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια που έδωσε ο ελληνικός λαός για να κατασκευαστούν οι μονάδες της ΔΕΗ αλλά και τα σύγχρονα εργοστάσιά της.

Στις 21.12.2019 παρουσιάζαμε στην εφημερίδα μας ένα οδοιπορικό στην περιοχή με τα ορυχεία και τα εργοστάσια της ΔΕΗ με τίτλο «Σβήνουν τα φώτα στη Δυτική Μακεδονία». Δυο δυνατές φωνές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και δυο εργαζόμενοι στην Επιχείρηση μιλούσαν στην «Εφ.Συν.» για τις ολέθριες επιπτώσεις της βίαιης απολιγνιτοποίησης. Ηδη η Δ. Μακεδονία άρχιζε τότε να συνειδητοποιεί το πραγματικό «μακεδονικό» πρόβλημα.

Ποια θα ήταν η «αμοιβή» της για το φως που έδωσε σε όλη τη χώρα, για τις γενιές των παιδιών της που δούλεψαν στα εργοστάσια και στα ορυχεία, για την καταστροφή του φυσικού πλούτου της, για την υπομονή των ανθρώπων της στην κάπνα και στην τέφρα, τουλάχιστον μέχρι να γίνουν τα πιο σύγχρονα εργοστάσια;

Τώρα συνειδητοποιεί ότι θα απομείνει με τα ξεκοιλιασμένα βουνά, τα κατεστραμμένα ορυχεία, την ανεργία και τη φτώχεια που γρήγορα θα χτυπήσουν την πόρτα σε πάνω από 10.000 ανθρώπους οι οποίοι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο συνδέονται με τη λειτουργία των εργοστασίων της ΔΕΗ. Για τη βίαιη απολιγνιτοποίηση που αποφασίστηκε να εφαρμοστεί τόσο γρήγορα στην Ελλάδα δεν υπάρχει έτοιμο κανένα έργο, καμία πρόβλεψη, κανένα σχέδιο και καμία στρατηγική εναλλακτική για τους νομούς, που όλα δείχνουν ότι θα ρημάξουν.

Οσο για τα επιβαλλόμενα έργα αποκατάστασης, δεν υπάρχει ούτε καν σκέψη και όσοι κάτοικοι απομείνουν θα παραμείνουν στο διηνεκές «αγκαλιά» με τη ρύπανση απαλλοτριωμένων εκτάσεων που έχασαν για πάντα. Οι αφημένες στην τύχη τους καταστροφικές κατολισθήσεις και οι αυτοαναφλέξεις στα εγκαταλειμμένα εδώ και χρόνια ορυχεία είναι αδιάψευστος μάρτυρας για το πόσο μετρούν οι ζωές των πολιτών της Δυτικής Μακεδονίας στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς.

Η κατοπινή επίσκεψη του υπουργού Κωστή Χατζηδάκη, οι έωλες διαβεβαιώσεις του και οι έντονες διαμαρτυρίες των εργαζομένων ήταν απλώς ο προπομπός της «αποκαλυπτικής» συνέντευξης Μητσοτάκη και των ανακοινώσεών του για το μέλλον της περιοχής μέσω του γερμανικού Τύπου.

efsyn.gr

Στα : Ελλαδα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

1 Σχόλιο

  1. ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΣΚΟΛΟΣ

    ΝΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΤΟ ΠΟΙΟ ΑΚΡΙΒΟ ΡΕΥΜΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ.
    Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΕΜΠΤΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΛΙΓΝΙΤΕΣ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΕΤΑΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΟΥΣ ΛΙΓΝΙΤΙΚΟΥΣ ΑΗΣ ΤΟ 2040……ΥΠΟΣΧΕΤΑΙ ΔΙΟΤΙ ΕΧΘΕΣ ΕΘΕΣΕ ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙΑ ΕΝΑ ΚΑΙΝΟΥΡΓΕΙΟ ΛΙΓΝΙΤΙΚΟ ΑΗΣ ΤΟΝ DATTELN 4, ΙΣΧΥΟΣ 1100 MW, ΗΤΟΙ ΔΙΠΛΑΣΙΑΣ ΙΣΧΥΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΚΗΑ ΜΑΣ ΜΟΝΑΔΑ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ 5,. Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΜΑΧΡΙ ΤΟ 2060….
    ΓΙΑΤΙ ΤΟΣΗ ΣΠΟΥΔΗ ΝΑ ΠΕΤΑΞΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ 7000 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ ΔΕΗ ΣΥΝ 21000 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟΝ ΔΕΥΤΕΡΟΓΕΝΗ ΤΟΜΕΑ ΟΤΑΝ Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΛΠΑΖΕΙ, 20.2%….ΒΟΗΘΑΜΕ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΙ ΠΕΙΝΑΣΜΕΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ;;

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live