13.8 C
Chania
Wednesday, November 27, 2024

Κλιμακώνεται η αποστολή όπλων στην Ουκρανία – Όλα δείχνουν μακρόχρονη σύγκρουση – Φωνές για γενική επιστράτευση στη Ρωσία αφού “σήμερα πολεμάμε με ολόκληρο το μπλοκ του ΝΑΤΟ”

Ημερομηνία:

Ξεπερνά τα 15,1 δισεκατομμύρια δολάρια η ενίσχυση των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας, την ίδια στιγμή που η Ρωσία προετοιμάζει το έδαφος για «τάγματα εθελοντών» και απειλεί με πόλεμο με όλα τα μέσα. Η στήλη αντιγράφει ένα πολύ ενδιαφέρον ρεπορτάζ από τον «Ριζοσπάστη» του Σαββατοκύριακου:

«Σε νέα φάση κλιμάκωσης εισέρχεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία, με το Κίεβο να απαιτεί ακόμη περισσότερες και πιο γρήγορες παραδόσεις βαρέων όπλων μετά την ανακατάληψη εδαφών στα ανατολικά και νότια και τη Ρωσία να προετοιμάζεται να στείλει «σώματα εθελοντών» στο μέτωπο και να απειλεί για πόλεμο «με όλα τα μέσα».

Τη στρατιωτική κλιμάκωση «συνοδεύει» η πολιτική – διπλωματική όξυνση της γεωπολιτικής αντιπαράθεσης, όπως αποτυπώθηκε στο λεγόμενο «Σύμφωνο Ασφαλείας» που πρότεινε το Κίεβο σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ και βάζει «φωτιά» στην Ανατολική Ευρώπη.

Μετά την ανακατάληψη σημαντικών εδαφών στην περιοχή του Χαρκόβου (για 6.000 τ.χλμ. κάνει λόγο το Κίεβο), ανάμεσά τους και η στρατηγική πόλη Ιζιούμ, η ουκρανική κυβέρνηση ανεβάζει τους τόνους, καλώντας τους «συμμάχους» σε ΝΑΤΟ και ΕΕ να επιταχύνουν τις παραδόσεις οπλικών συστημάτων, επικαλούμενη ότι αυτά «πιάνουν τόπο» στο πεδίο των μαχών.

Αξιωματούχοι της ουκρανικής κυβέρνησης ζητούν από τις ΗΠΑ πρόσθετα οπλικά συστήματα και πυρομαχικά για μια «μεγάλη αντεπίθεση».

Οι ΗΠΑ ενέκριναν την Παρασκευή νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας αξίας 600 εκατ. δολαρίων, που περιλαμβάνει πρόσθετα πυρομαχικά για τα συστήματα πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων HIMARS, πυρομαχικά για τα αυτοκινούμενα πυροβόλα Howitzer, δεκάδες χιλιάδες βλήματα πυροβολικού, 1.000 φυσίγγια ακριβείας και συστήματα αντι-drone. Πριν μία βδομάδα, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε άλλο ένα πακέτο 675 εκατ. δολαρίων, με πυρομαχικά για τα HIMARS κ.ά.

Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής η ενίσχυση των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων από τις ΗΠΑ ξεπερνά τα 15,1 δισ. δολάρια, ενώ αυξάνονται συνεχώς τα συμβόλαια εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων με πολεμικές βιομηχανίες («Raytheon», «Lockheed Martin», «BAE Systems» κ.τ.λ.) για την κατασκευή οπλικών συστημάτων που θα δίνονται τα επόμενα χρόνια στο Κίεβο και για την αναπλήρωση των τεράστιων ποσοτήτων όπλων που έφυγαν από τις αποθήκες του αμερικανικού στρατού.

Ανακατάληψη εδαφών με «σφραγίδα» ΝΑΤΟ

Η «υπογραφή του ΝΑΤΟ» στην προέλαση των Ουκρανών «είναι ολοφάνερη», σχολίασε η γερμανική εφημερίδα «Bild», προσθέτοντας πως «οι ακριβείς πληροφορίες των δυτικών μυστικών υπηρεσιών οδήγησαν προφανώς στην ουκρανική προέλαση στο πιο αδύναμο τμήμα του ρωσικού μετώπου» στο Χάρκοβο στα βορειοανατολικά σύνορα.

Επιπλέον, η Ουκρανία βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό σε βαρέα όπλα από χώρες του ΝΑΤΟ για την επίθεσή της στο Χάρκοβο, όπως Humvees και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού από τις ΗΠΑ, άρματα μάχης από την Πολωνία και τεθωρακισμένα οχήματα από την Τουρκία, αυτοκινούμενα πυροβόλα του τύπου «Panzerhaubitze 2000» από τη Γερμανία.

«Αυτό που έχει αλλάξει τους τελευταίους μήνες είναι η προθυμία των Ουκρανών να μοιραστούν πληροφορίες με τις ΗΠΑ, επιτρέποντας στους Αμερικανούς αξιωματούχους να βοηθήσουν καλύτερα να διαμορφώσουν τις επιχειρήσεις τους στο πεδίο», αναφέρει χαρακτηριστικά στο CNN Αμερικανός αξιωματούχος.

Ο Ουκρανός υπουργός Αμυνας, Ολ. Ρεζνίκοφ, επανέλαβε πως στόχος είναι «η απελευθέρωση όλων των κατεχόμενων εδαφών περιλαμβανομένης της Κριμαίας, του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ». Παράλληλα, καθώς παραμένουν αντιθέσεις και εντός του ευρωατλαντικού άξονα για το μέχρι πού πρέπει να τραβήξει η πολεμική σύγκρουση, ο Ουκρανός Πρόεδρος Β. Ζελένσκι ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «δεν θα υπάρξει “φτάνει” μέχρι να νικήσουμε» και «αυτό είναι το βασικό μου μήνυμα σε (…) ορισμένους ηγέτες που μας σπρώχνουν στην αγκαλιά της Ρωσίας».

Πάντως Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, καθώς και ο γγ του ΝΑΤΟ, εμφανίστηκαν συγκρατημένα αισιόδοξοι για τα εδαφικά κέρδη της Ουκρανίας, τονίζοντας πως τα κράτη θα πρέπει να προετοιμαστούν για μακρόχρονη σύγκρουση.

«Καταβάλλουμε προσπάθειες για να τερματίσουμε τη σύγκρουση στην Ουκρανία μέσω διπλωματίας το συντομότερο δυνατό», δήλωσε από την πλευρά του ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν από τη Σύνοδο του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης.

Σε Ζαπορίζια και Χερσώνα συνεχίζονται οι επιθέσεις των Ουκρανών, ενώ παράλληλα το Κίεβο και οι «σύμμαχοι» πιέζουν και πολιτικά. Ετσι, το 35μελές Συμβούλιο της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ενέκρινε την Πέμπτη ψήφισμα που απαιτεί από τα ρωσικά στρατεύματα να αποχωρήσουν από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια. Ρωσία και Κίνα καταψήφισαν.

«Σύμφωνο Ασφαλείας» ΝΑΤΟικής έμπνευσης παρουσίασε το Κίεβο

Σε αυτό το φόντο, αποτυπώνοντας τη συνολικότερη όξυνση της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης ΝΑΤΟ – ΕΕ και Ρωσίας, το Κίεβο σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ παρουσίασε την περασμένη βδομάδα ένα κείμενο διαπραγμάτευσης που βάζει «φωτιά» στην Ανατολική Ευρώπη.

Το προσχέδιο του λεγόμενου «Συμφώνου Ασφαλείας», που καλούνται να υπογράψουν δυνάμεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ ως «εγγυήτριες» δυνάμεις για την «ασφάλεια» της Ουκρανίας απέναντι στη Ρωσία, αναφέρει μεταξύ άλλων τον δυτικού τύπου εξοπλισμό και την εκπαίδευση που χρειάζεται ο στρατός της Ουκρανίας από τους Δυτικούς «συμμάχους», προκειμένου «η χώρα να υπερασπίζεται την κυριαρχία της στο μέλλον».

Σύμφωνα με το έγγραφο, θα πρέπει να υπογραφεί μια δεσμευτική συμφωνία μεταξύ της Ουκρανίας και των ΗΠΑ, αλλά και με άλλα κράτη όπως: Αυστραλία, Βρετανία, Γερμανία, Ιταλία, Καναδάς, Πολωνία, Τουρκία, Γαλλία, καθώς και χώρες της Βόρειας, Κεντρικής και Νότιας Ευρώπης και της Βαλτικής.

Οι «σύμμαχοι» καλούνται να δώσουν νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις για στρατιωτική, διπλωματική τεχνική και πληροφοριακή υποστήριξη στις Ενοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας σε περίπτωση επίθεσης και μέχρι την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, καθώς και μη στρατιωτικές εγγυήσεις που βασίζονται σε μηχανισμούς κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Σε αντίθεση με προηγούμενες προτάσεις του Κιέβου κατά τις διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα την άνοιξη, το κείμενο αυτό δεν προβλέπει ούτε απόρριψη για ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, ούτε ένα «ουδέτερο καθεστώς» για την Ουκρανία χωρίς πυρηνικά όπλα, ούτε τη συμμετοχή της Ρωσίας ή της Λευκορωσίας ως «εγγυήτριες ασφαλείας».

Το κείμενο θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τις κυβερνήσεις των δυτικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

Εξάλλου, το «Σύμφωνο Ασφαλείας» «κουμπώνει» με το σχέδιο για την Ουκρανία που επεξεργάζεται το Πεντάγωνο των ΗΠΑ για μετά το τέλος του πολέμου, με μακροχρόνιες παραδόσεις εξοπλισμών και εκπαίδευση των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και με τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ για μετασχηματισμό του ουκρανικού στρατού στα «δυτικά πρότυπα».

Εντονη ήταν η αντίδραση της Μόσχας, με τον αναπληρωτή πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Ντμ. Μεντβέντεφ, να προειδοποιεί ότι οι προτάσεις της Ουκρανίας ενδέχεται να οδηγήσουν σε «τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο»…

Το Σύμφωνο Ασφαλείας του Κιέβου θα καταλήξει να «σκλαβώσει την ΕΕ ώστε τα κράτη – μέλη να μην αποκαταστήσουν ποτέ την οικονομική τους ανάπτυξη», σχολίασε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, αναφερόμενη στη δέσμευση για κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ρίχνοντας «λάδι στη φωτιά» των αντιθέσεων στο εσωτερικό της ΕΕ και του ευρωατλαντικού άξονα.

Οι γερμανικές Ενοπλες Δυνάμεις πρέπει να «ηγούνται στην Ευρώπη»

Οι γερμανικές Ενοπλες Δυνάμεις πρέπει να γίνουν οι «καλύτερα εξοπλισμένες» της Ευρώπης και η Γερμανία να αναλάβει «ηγετική ευθύνη» για την «εγγύηση της ασφάλειας της Ευρώπης», σημείωσε ο καγκελάριος Ολ. Σολτς, καθώς οξύνεται ο ανταγωνισμός και μέσα στο ΝΑΤΟ.

«Το ξεκαθαρίζουμε: Η Γερμανία είναι έτοιμη να αναλάβει την ηγετική ευθύνη για την ασφάλεια της ηπείρου μας», είπε ο Σολτς «κοιτώντας» προς την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, καθώς οι ΗΠΑ έχουν αυτήν τη στιγμή «ηγετική θέση» και μάλιστα ενισχύουν και το στρατιωτικό «πάτημά» τους στην Ευρώπη αξιοποιώντας τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Από δω και στο εξής «το βασικό καθήκον των γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων είναι η υπεράσπιση της ελευθερίας στην Ευρώπη», είπε χαρακτηριστικά ο Γερμανός καγκελάριος, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει πολύ μεγαλύτερη ευθύνη στο ΝΑΤΟ.

Εκκλήσεις για επιστράτευση και «τάγματα εθελοντών» στη Ρωσία

Στη Ρωσία αυξάνονται οι «φωνές» που καλούν σε κήρυξη πολέμου στην Ουκρανία και γενικής επιστράτευσης, είτε σε δημιουργία ταγμάτων εθελοντών που θα σταλούν στο μέτωπο αλλά και σε πιο σκληρές μάχες «με όλα τα μέσα».

Υπενθυμίζεται πως ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Ντμ. Μεντβέντεφ, προειδοποίησε ότι με το «Σύμφωνο Ασφαλείας» του Κιέβου «η στρατιωτική εκστρατεία θα περάσει σε άλλο επίπεδο». «Οι δυτικές χώρες δεν θα μπορούν πλέον να μένουν στα καθαρά τους σπίτια και διαμερίσματα, γελώντας με το πόσο αριστοτεχνικά αποδυναμώνουν τη Ρωσία μέσω αντιπροσώπων», ανέφερε. «Τα πάντα γύρω τους θα πάρουν φωτιά. Η γη θα καεί και το μπετόν θα λιώνει», είπε χαρακτηριστικά.

Ο ηγέτης της Τσετσενίας, Ρ. Καντίροφ, ο οποίος το προηγούμενο Σαββατοκύριακο έκανε λόγο για «λάθη» του ρωσικού στρατού, προέβη σε νέες δηλώσεις. «Αν ήταν στο χέρι μου, θα κήρυττα στρατιωτικό νόμο σε ολόκληρη τη χώρα και θα χρησιμοποιούσα κάθε όπλο που έχουμε, γιατί σήμερα πολεμάμε με ολόκληρο το μπλοκ του ΝΑΤΟ», είπε.

Ο Kαντίροφ κάλεσε επίσης τις περιφέρειες της Ρωσίας να οργανώσουν και να εκπαιδεύσουν σώματα εθελοντών που θα πολεμήσουν στην Ουκρανία, με τον κυβερνήτη της Κριμαίας, Σ. Ακσένοφ, να συμπληρώνει πως συμφωνεί «απολύτως» και πως η Κριμαία έχει ήδη συγκεντρώσει περισσότερους από 1.200 εθελοντές, σχηματίζει δύο ακόμη τάγματα και τους παρέχει εξοπλισμό.

Είχε προηγηθεί η έκκληση από τον πρόεδρο του ΚΚ Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), Γκ. Ζιουγκάνοφ, να κηρυχτεί πόλεμος στην Ουκρανία και γενική επιστράτευση, να επιβληθούν «εντελώς άλλοι νόμοι στη χώρα». Υπενθυμίζεται ότι το ΚΚΡΟ στήριξε από την πρώτη στιγμή τη ρωσική εισβολή, προτείνοντας πριν από την έναρξή της η Ρωσία να αναγνωρίσει το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ ως «ανεξάρτητες Δημοκρατίες». Ακολούθησαν το σχετικό διάταγμα του Ρώσου Προέδρου, Βλ. Πούτιν, και αμέσως μετά η ρωσική εισβολή».

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο ΣτΕ προσφεύγουν σωματεία και πολίτες για την τιμολόγηση του νερού

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν έξι ομοσπονδίες, σωματεία κ.λπ....

Πανελλήνιο ρεκόρ καταγράφηκε στις μεταμοσχεύσεις το 2024 – Πολύ υψηλά το ΠΑΓΝΗ

Πανελλήνιο ρεκόρ στον αριθμό των αποβιωσάντων δοτών οργάνων καταγράφηκε...