15.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Η Μπούντεσμπανκ προειδοποιεί για εποχή «άγριας» ύφεσης και πληθωρισμού

Ημερομηνία:

Το «καμπανάκι του κινδύνου» έκρουσε η Μπούντεσμπανκ, ενόψει του δύσκολου χειμώνα που αναμένεται τόσο στη Γερμανία, όσο και σε όλες τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, με φόντο την ενεργειακή κρίση.

Η μηνιαία έκθεση της Μπούντεσμπανκ είναι απογοητευτική και προβλέπει αισθητή οικονομική ύφεση και πληθωρισμό της τάξεως του 10%. «Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ύφεσης στη γερμανική οικονομία με την έννοια μιας ξεκάθαρης, ευρείας βάσης και παρατεταμένης μείωσης της οικονομικής παραγωγής», ανέφερε η κεντρική τράπεζα στη μηνιαία έκθεσή της.

Ο κύριος λόγος είναι η ενεργειακή κρίση, ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία, όπως αναδημοσιεύει το Spiegel. Μετά τη μικρή ανάπτυξη 0,1% την άνοιξη, το ΑΕΠ αναμένεται να συρρικνωθεί κάπως το τρέχον θερινό τρίμηνο. «Συνολικά, η οικονομική παραγωγή είναι πιθανό να μειωθεί αισθητά το τέταρτο τρίμηνο», γράφουν οι ειδικοί της Εθνικής Τράπεζας της Γερμανίας. «Αυτό θα πρέπει πιθανώς να ισχύει και για το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους», αναφέρουν, υποστηρίζοντας ότι οι προοπτικές είναι εξαιρετικά αβέβαιες.

«Αφού διακόπηκαν σε μεγάλο βαθμό οι παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου στη Γερμανία, η κατάσταση στον εφοδιασμό με φυσικό αέριο θα είναι εξαιρετικά τεταμένη τους επόμενους μήνες», αναφέρει η μηνιαία έκθεση. Ινστιτούτα οικονομικών ερευνών όπως το Ifo Institute και το Kiel Institute for the World Economy (IfW) πρόσφατα ανέμεναν επίσης ύφεση στη Γερμανία.

«Ο υψηλός πληθωρισμός και η αβεβαιότητα όσον αφορά στον ενεργειακό εφοδιασμό και το κόστος του δεν επηρεάζουν μόνο τη βιομηχανία φυσικού αερίου, αλλά και της ηλεκτρικής ενέργειας και τις εξαγωγικές δραστηριότητες και τις επενδύσεις της», γράφουν οι ειδικοί της Μπούντεσμπανκ. Διότι επηρεάζεται και η ιδιωτική κατανάλωση και οι πάροχοι υπηρεσιών που εξαρτώνται από αυτήν.

Ο ετήσιος πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ ήταν σε υψηλό ρεκόρ 9,1% τον Αύγουστο και είναι πιθανό να ωθήσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια. Στη Γερμανία, ο πληθωρισμός ανέβηκε στο 7,9%. Με τη λήξη του εισιτηρίου των 9 ευρώ και την έκπτωση των δεξαμενών, αναμένεται περαιτέρω ώθηση τον Σεπτέμβριο, έγραψαν οι οικονομολόγοι της Bundesbank. «Αυτό θα οδηγήσει σε ανανεωμένες αυξήσεις τιμών για την ενέργεια και τις υπηρεσίες τον τρέχοντα μήνα και αντίστοιχη αύξηση του ρυθμού πληθωρισμού», αναφέρεται. Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν στο τελευταίο πακέτο ανακούφισης από τη κυβερνητική συμμαχία για το φυσικό αέριο και το ηλεκτρικό ρεύμα, πιθανότατα θα αντικατοπτρίζεται στις τιμές καταναλωτή μόνο στις αρχές του 2023. «Το συμπέρασμα είναι ότι ο πληθωρισμός θα πρέπει να κινηθεί σε διψήφιο ποσοστό τους επόμενους μήνες», υποστηρίζεται στην έκθεση.

Πρώτα σημάδια ολίσθησης στον κλάδο κατασκευών και τουρισμού

Ορισμένοι κλάδοι αισθάνονται ήδη τις επιπτώσεις της επιδείνωσης της οικονομίας.

Τα ακριβά υλικά και τα αυξανόμενα επιτόκια δανείων επιβραδύνουν την άνθηση των δέντρων και προκαλούν ολοένα και περισσότερο την ακύρωση παραγγελιών για την κατασκευή κατοικιών. Τον Αύγουστο, το 11,6% των εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα επηρεάστηκαν, έναντι 11,5% τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου ifo του Μονάχου. «Από τον Απρίλιο έχουμε δει ότι ένας εντυπωσιακός αριθμός έργων ακυρώνεται», δήλωσε ο ερευνητής του Ifo, Felix Leiss.

Η γερμανική τουριστική βιομηχανία ξεκίνησε ήδη το δεύτερο εξάμηνο του έτους με οπισθοδρόμηση. Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, ξενοδοχεία, εστιατόρια και παμπ μέτρησαν αύξηση 0,4% στα ταμεία τους τον Ιούλιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Ωστόσο, εξαιρουμένης της αύξησης των τιμών, οι πραγματικές πωλήσεις μειώθηκαν κατά 1,5%. Αυτή είναι η πρώτη πτώση από τον Δεκέμβριο του 2021, όταν σημειώθηκε σημαντικά μικρότερη μείωση λόγω των περιορισμών του κορονοϊού που ίσχυαν τότε. Αν και οι πωλήσεις τον Ιούλιο ήταν 10,2% υψηλότερες από τον ίδιο μήνα πέρυσι, προσαρμοσμένες στον πληθωρισμό, ήταν 9,3% χαμηλότερες από το αποτέλεσμα του Ιουλίου 2019, δηλαδή την περίοδο πριν από την πανδημία του κορονοϊού.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ