Κλιματική αλλαγή: «Βράζει» ακόμα και η Ανταρκτική – Ποιος είναι ο κίνδυνος

Κανένα σχόλιο

Σε κατάσταση «κόκκινου συναγερμού» βρίσκονται οι επιστήμονες που ασχολούνται με το περιβάλλον, καθώς φαίνεται ότι τα φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής πλήττουν ακόμα και την Ανταρκτική.

Έτσι, το ρεκόρ υψηλότερης θερμοκρασίας στην Ανταρκτική καταρρίφθηκε στις 6 Φεβρουαρίου του 2020 με μια θερμοκρασία 18,3 βαθμών Κελσίου, επιβεβαίωσε ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός.

Το ρεκόρ, που επικυρώθηκε τώρα, καταγράφηκε στον αργεντίνικο επιστημονικό σταθμό Esperanza και υπερβαίνει εκείνο που είχε καταγραφεί στην ίδια περιοχή της ανταρκτικής χερσονήσου στις 24 Μαρτίου του 2015, όταν το θερμόμετρο είχε δείξει 17,5 βαθμούς Κελσίου, διευκρίνισε ο ΠΜΟ. Η χερσόνησος ανήκει στην ανταρκτική ήπειρο, η οποία περιλαμβάνει επίσης και γύρω νησιά. Ο ΠΜΟ δεν έχει επιβεβαιώσει μια καταχώριση θερμοκρασίας ακόμη υψηλότερη, που καταγράφηκε στις 9 Φεβρουαρίου του περασμένου έτους σε ένα αυτόματο βραζιλιάνικο σταθμό, σε κοντινή απόσταση από τη νήσο Σέιμουρ, με 20,75 βαθμούς Κελσίου.

"Sponsored links"

Στην ευρύτερη περιοχή της Ανταρκτικής, η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει ποτέ καταγραφεί ήταν εκείνη στη νήσο Σίγκνι, στους 19,8 βαθμούς Κελσίου στις 30 Ιανουαρίου του 1982. «Η επιβεβαίωση αυτών των μεγεθών ανώτατων θερμοκρασιών είναι σημαντική, διότι αυτό μας βοηθά να σχεδιάσουμε μια εικόνα του καιρού και του κλίματος, σε ένα από τα τελευταία τελικά σύνορα της Γης», εξήγησε ο Πέτερι Τάαλας, ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού. «Η ανταρκτική χερσόνησος είναι μία από τις περιοχές του πλανήτη που θερμαίνεται ταχύτερα, σχεδόν 3 βαθμούς τα τελευταία 50 χρόνια», υπογράμμισε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι «αυτό το νέο ρεκόρ θερμοκρασίας είναι σύμφωνο με την κλιματική αλλαγή, που παρατηρούμε».

Σημειώνεται ότι οι επιστήμονες ανησυχούν ιδιαίτερα για τους δύο πόλους της Γης, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι η αύξηση της επίφανειακής θερμοκρασίας στον πλανήτη μας μπορεί να οδηγήσει σε λιώσιμο των πάγων σε τεράστιες εκτάσεις όπως η Γροιλανδία και την δυτική Ανταρκτική. Σε μία τέτοια περίπτωση, το νερό που θα προστίθετο στους ωκεανούς θα μπορούσε να ανεβάσει τη στάθμη των θαλασσών κατά 13 μέτρα.

 

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live