18.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Κομισιόν: Για ένα έτος θα ισχύσει το πλαφόν στο φυσικό αέριο – Από 1η Ιανουαρίου σε ισχύ

Ημερομηνία:

Προσωρινό μέτρο θα είναι το πλαφόν στο φυσικό αέριο, σύμφωνα με όσα προτείνει η Κομισιόν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τη θέσπιση πλαφόν στο φυσικό αέριο για ένα έτος από την 1η Ιανουαρίου 2023, σύμφωνα με σχέδιο που είδε το Reuters, στο οποίο μέχρι στιγμής υπάρχει κενό στο ποσό που θα αποτελέσει το ανώτατο όριο.

Η πρόταση για τον περιορισμό των τιμών διχάζει τις χώρες της ΕΕ εδώ και πολλούς μήνες. Η τελευταία πρόταση της Επιτροπής θα συζητηθεί από τους υπουργούς Ενέργειας των 27 χωρών-μελών του μπλοκ την Πέμπτη.

Αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε ότι η Επιτροπή θα προτείνει μια τιμή υψηλότερη από αυτή που θέλουν οι υποστηρικτές του πλαφόν.

Ένας διπλωμάτης, από αυτό το στρατόπεδο, είπε ότι η ομάδα της πλειοψηφίας περιμένει ότι το όριο θα είναι περίπου 150-180 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh) για να ενεργοποιηθεί το ανώτατο όριο πολλές φορές το χρόνο.

«Διαφορετικά, θα έχουμε ένα πλαφόν στα χαρτιά που στην πράξη δεν θα μπει ποτέ», είπε ο διπλωμάτης, ο οποίος μίλησε υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας.

Το σχέδιο νόμου της Επιτροπής – το οποίο πρέπει να εγκριθεί από τις χώρες της ΕΕ για να τεθεί σε ισχύ – αναφέρει ότι ο μηχανισμός διόρθωσης της αγοράς ήταν να αποτραπεί κάθε επανάληψη των αυξήσεων των τιμών που παρατηρήθηκαν τον περασμένο Αύγουστο, όταν οι τιμές TTF προσέγγισαν τα 314 ευρώ/MWh στις 26 Αυγούστου και παρέμειναν άνω των 225 ευρώ/MWh για δύο συνεχόμενες εβδομάδες.

Οι υπουργοί την Πέμπτη θα συζητήσουν τη φόρμουλα του πλαφόν, το ακριβές επίπεδο του, καθώς και το μέγεθος του χάσματος μεταξύ αερίου στο TTF -του χρηματιστηρίου φυσικού αερίου με έδρα την Ολλανδία που χρησιμεύει ως σημείο αναφοράς της Ευρώπης- και των παγκόσμιων τιμών LNG.

Οι σκεπτικιστές εκφράζουν μια σειρά από ανησυχίες, συμπεριλαμβανομένης της διασφάλισης ότι το πλαφόν δεν θα οδηγήσει σε αυξημένη κατανάλωση φυσικού αερίου, νομικούς κινδύνους για τα υπάρχοντα μακροπρόθεσμα συμβόλαια και μετακίνηση των συναλλαγών στην εξωχρηματιστηριακή αγορά (OTC) και σε τρίτες χώρες, μεταξύ άλλων, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Διχασμένες όπως πάντα, οι χώρες της ΕΕ είναι απίθανο να συμφωνήσουν σε αυτές τις κρίσιμες λεπτομέρειες του ανώτατου ορίου αυτή την εβδομάδα, ανέφεραν οι πηγές.

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Διακοπή νερού τη Μεγάλη Δευτέρα στο Βαμβακόπουλο

Διακοπές στην υδροδότηση θα υπάρξουν τη Μεγάλη Δευτέρα στην...

Τ’ άκουσες τα νέα Καλλιάνε; Το ΕΣΥ νοσεί!

Του Δημήτρη Καρυωτάκη Η ιστορία με το βουλευτή - μετεωρολόγο Γιάννη...