16.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Κορωνοϊός: “Ίλιγγο” προκαλεί η αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα του Ηρακλείου

Ημερομηνία:

Καθόλου ενθαρρυντικά δεν είναι τα νέα όσον αφορά τα περιθώρια αποκλιμάκωσης της ήδη επιβαρυμένης υγειονομικής εικόνας στην Κρήτη, όπως δείχνουν και οι έρευνες για το ιικό φορτίο των λυμάτων!

Η μεγαλόνησος περνάει το πιο δύσκολο διάστημα απ’ το ξεκίνημα της πανδημίας. Οι αντοχές των νοσοκομείων και των κατοίκων δοκιμάζονται, ενώ τα κρούσματα και οι νοσηλείες βρίσκονται σε πολύ υψηλό επίπεδο! Το μεγαλύτερο βάρος πέφτει στο Ηράκλειο, καθώς και στα δύο νοσοκομεία της πόλης, το ΠΑΓΝΗ και το Βενιζέλειο.

Από μέρα σε μέρα, θα έχουμε μία πιο ξεκάθαρη αποτύπωση για την πορεία των μολύνσεων. Ωστόσο, οι ενδείξεις απ’ τις τελευταίες μετρήσεις του ιικού φορτίου στα λύματα εντείνουν την ανησυχία!

Στο Ηράκλειο, πάμε από εκτόξευση σε εκτόξευση. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ Ηρακλείου, στη μέτρηση της 5ης Μαρτίου βρέθηκαν 149.000 θραύσματα γενετικού υλικού, ανά λίτρο, του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα.  Τέσσερις ημέρες μετά, στις 9/3, το γενετικό υλικό είχε ανέβει στις… 291.000 και στις 11 Μαρτίου έφτασε το … 1.496.000 ανά λίτρο, αριθμός που προκαλεί ίλιγγο!

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι σημαντική είναι η αύξηση που καταγράφεται και ιικό φορτίο των λυμάτων του Αγίου Νικολάου, που φαινόταν να έχει περάσει τον επιδημιολογικό κάβο με μεγαλύτερη επιτυχία από άλλες περιοχές της Κρήτης.

Οι 7 νέες εμβολιαστικές γραμμές που έρχονται να προστεθούν στις ήδη 42 (σε ένα σύνολο 73 που έχουν σχεδιαστεί) έρχονται να δώσουν μια μικρή ανάσα και μια νότα αισιοδοξίας για το άμεσο μέλλον. Όχι τίποτε άλλο, θα γλιτώσουν την ταλαιπωρία οι κάτοικοι πιο απομακρυσμένων περιοχών της ενδοχώρας, ιδίως οι ηλικιωμένοι.

Οι 7 νέες εμβολιαστικές γραμμές αφορούν: το Κέντρο Υγείας Ηρακλείου στον Εσταυρωμένο, τα Κέντρα Υγείας Ανωγείων, Αρκαλοχωρίου και Βιάννου, το Γενικό Νοσοκομείο Σητείας και τα Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία Σφακίων και Τυμπακίου.

Μέχρι σήμερα, στην Κρήτη έχουν γίνει σχεδόν 74.000 εμβολιασμοί. Εξ αυτών, 50.000 και πλέον αφορούν την πρώτη δόση και 24.000 τη δεύτερη.

Σε επίπεδο νομών, το Ηράκλειο κρατάει τα σκήπτρα με 30.823. Ακολουθούν τα Χανιά με περισσότερους από 21.000, στην τρίτη θέση είναι το Λασίθι με 12.166 και στην τελευταία θέση είναι το Ρέθυμνο με 9.789 δόσεις.

Cretalive

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πλήρωσε μεγαλοεπιχειρηματίας την εγγύηση αξιωματούχου του ΟΣΕ;

του Μανώλη Κοττάκη Με τον καπετάνιο του πλοίου, ο οποίος...

Απέραντη θλίψη στα Ανώγεια την 49χρονη μητέρα που “έσβησε” ξαφνικά

Βαθύτατη θλίψη σκόρπισε σήμερα στα Ανώγεια η είδηση του πρόωρου και...

Βοήθεια από την Κρήτη για τους γύπες της ηπειρωτικής Ελλάδας

Τρεις νεαροί γύπες με προέλευση από την Κρήτη απελευθερώθηκαν...