18.8 C
Chania
Tuesday, December 23, 2025

Κορωνοϊός: Νέα μετάλλαξη στη Νότια Γαλλία – «Πολύ νωρίς για εικασίες» λένε οι επιστήμονες

Ημερομηνία:

Προβληματισμός στην επιστημονική κοινότητα για τη νέα παραλλαγή του κορωνoϊού, που ονομάζεται B.1.640.2, εντοπίστηκε στη νότια Γαλλία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα αναφέρει το RT, υπολογίζεται ότι 12 άτομα έχουν μολυνθεί με τη νέα παραλλαγή ενώ το πρώτο κρούσμα εντοπίστηκε σε έναν άνθρωπο που επέστρεψε στη Γαλλία από το Καμερούν.

Συγκεκριμένα, ο πρώτος γνωστός ασθενής ήταν ένας εμβολιασμένος ενήλικας που επέστρεψε σε ένα γαλλικό χωριό από ένα ταξίδι στο Καμερούν και εμφάνισε ήπια αναπνευστικά συμπτώματα την ημέρα πριν από τη διάγνωση.

Το νέο στέλεχος, B.1.640.2, εντοπίστηκε σε 12 ασθενείς που ζούσαν στην ίδια γεωγραφική περιοχή στη νοτιοανατολική Γαλλία, ανέφερε μια ομάδα επιστημόνων σε μια προέκδοση που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο στο medRxiv την περασμένη εβδομάδα.

«Πολύ νωρίς για εικασίες»

Η ανάλυση του γονιδιώματος αποκάλυψε ότι ο ιός αυτού του συγκεκριμένου στελέχους έχει 46 μεταλλάξεις, λένε οι ερευνητές. «Είναι πολύ νωρίς για να κάνουμε εικασίες για ιολογικά, επιδημιολογικά ή κλινικά χαρακτηριστικά αυτής της παραλλαγής με βάση αυτές τις 12 περιπτώσεις», έγραψαν.

«Συνολικά, αυτές οι παρατηρήσεις δείχνουν για άλλη μια φορά το απρόβλεπτο της εμφάνισης νέων παραλλαγών του SARS-CoV-2 και την εισαγωγή τους από το εξωτερικό, και αποτελούν παράδειγμα της δυσκολίας ελέγχου αυτής της εισαγωγής και της επακόλουθης εξάπλωσης» προσθέτουν.

Οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο έχουν τεθεί σε εγρήγορση για νέες μεταλλάξεις του κορωνοϊού, επειδή θα μπορούσαν να παράγουν παραλλαγές που είναι πιο μεταδοτικές και ανθεκτικές στα εμβόλια.

«Δείχνει την ικανότητα του ιού να μεταλλάσσεται»

Σήμερα το πρωί μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο καθηγητής μικροβιολογίας του ΕΚΠΑ ανέφερε σχετικά: «Στη Γαλλία περιγράφεται μια καινούργια παραλλαγή με 30 περίπου μεταλλάξεις και 25 διαγραφές αμινοξέων στο γενετικό του υλικό, που δείχνει την ικανότητα που έχει ο ιός συνεχώς να μεταλλάσσεται, πιστεύουμε προς κατεύθυνση που δεν θα είναι τόσο παθογόνος» υπογράμμισε ο κ. Τσακρής.

topontiki.gr

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κρήτη: 17 ημέρες αγωνίας για τον 33χρονο γιατρό

Δεκαεπτά ημέρες χωρίς κανένα σημάδι ζωής συμπληρώνονται για τον...

Σπιτικές προτάσεις

Λουκάνικα χοντρά σπετσοφάι Τα κόβομε μικρά κομμάτια και τα σωτάρομε...