19.8 C
Chania
Tuesday, November 28, 2023

Κουτσούμπας: Γεωπολιτικό σκάκι στις πλάτες των Παλαιστινίων – Κίνδυνος γενίκευσης

Ημερομηνία:

Ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας σε άρθρο του στον «Ριζοσπάστη» με τίτλο «Για την πολεμική σύγκρουση Ισραήλ -Παλαιστίνης και τις εξελίξεις στην περιοχή» αναφέρεται καταρχήν λεπτομερώς στις «περιφερειακές και διεθνείς δυνάμεις-καπιταλιστικά κράτη που εμπλέκονται στη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή», τις οποίες εντάσσει σε τέσσερεις κατηγορίες.

Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, την κατατάσσει στην πρώτη κατηγορία και συγκεκριμένα αναφέρει ότι στην κατηγορία αυτή συμπεριλαμβάνονται: «Οι ανοιχτοί υποστηρικτές του Ισραήλ: Κυρίως οι ΗΠΑ, η Μεγάλη Βρετανία, οι ηγετικές δυνάμεις και εν γένει τα μέλη του ΝΑΤΟ πλην της Τουρκίας, επίσης οι ηγετικές δυνάμεις της ΕΕ (Γαλλία, Γερμανία) και εν γένει τα κράτη – μέλη της ΕΕ με διαβαθμίσεις μεταξύ τους (π.χ. αντίδραση Ισπανίας, Δανίας, Λουξεμβούργου στην αρχική ανακοίνωση για οικονομικό εμπάργκο στην Παλαιστινιακή Αρχή κ.λπ.). Επίλεκτο ρόλο για την περιοχή σε αυτό το ευρωατλαντικό μπλοκ επιδιώκει να παίξει η ελληνική κυβέρνηση».

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας, στο άρθρο του, επισημαίνει μια σειρά παράγοντες λόγω των οποίων «η πιθανότητα επέκτασης των πολεμικών συγκρούσεων και επιχειρήσεων είναι πολύ μεγάλη».

Αναφέρεται στη «μεγαλύτερη εμπλοκή» της Ελλάδας στην πολεμική σύγκρουση και τονίζει: «Ειδικά για τον ελληνικό λαό και τις επιπτώσεις στη χώρα μας, συνυπολογίζουμε ότι: Εκτός από την ήδη μεγάλη στρατιωτική εμπλοκή της Ελλάδας, με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ και τη στήριξη όλων των αστικών κομμάτων της αντιπολίτευσης, εμπλοκή η οποία εκφράζεται και συγκεκριμένα, μαζί με την πολιτική και διπλωματική στήριξη του Νετανιάχου και συνολικά του κράτους – δολοφόνου Ισραήλ και με αποστολή φρεγατών, π.χ. τα «Ψαρά», με την αξιοποίηση και όλων των αμερικάνικων βάσεων στη χώρα κ.λπ., θα υπάρξουν και εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας σε μια πορεία, όπως π.χ. θα είναι:

   – Η παραπέρα όξυνση του Προσφυγικού

   – Η μεγάλη ακρίβεια και εξαιτίας της αύξησης της τιμής της Ενέργειας κ.λπ.

   – Ο «ανορθόδοξος’ πόλεμος όπως ονομάζεται και για τον οποίον το αστικό κράτος και η κυβέρνηση παίρνει ήδη μέτρα μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, με φύλαξη στόχων, με πύκνωση περιπολιών κ.λπ.

   – Αλλά και η ίδια η στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ που βρίσκεται σε εξέλιξη ακόμα και με τη συνεργασία κατασκευής στρατιωτικών συστημάτων, αλλά και ειδικά η προώθηση της «αντιπυραυλικής ασπίδας» που συζητά η Ελλάδα με Γαλλία και Ισραήλ, ειδικά μετά την επίσκεψη του αρχηγού ΓΕΕΘΑ το καλοκαίρι στο Ισραήλ και την παρουσίαση εκεί του συστήματος, το οποίο βέβαια, εν τω μεταξύ κατάφερε να αποδιοργανώσει η «Χαμάς» την πρώτη μέρα της σύγκρουσης, όπως μετέδωσαν όλα τα μέσα ενημέρωσης κ.ά.

Επίσης, αφορά και τη βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στον οικονομικό – ενεργειακό πόλεμο. Π.χ. Ισραήλ και ελληνική πολεμική βιομηχανία, λιμάνια και μεταφορά ισραηλινού LNG ως μελλοντικό σχέδιο, η μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος κλπ.. Αφορά οπωσδήποτε και τις συνέπειες του πολέμου π.χ. στις τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου, στην ακρίβεια τροφίμων, στον τουρισμό, στη νέα όξυνση πολλών λαϊκών προβλημάτων».

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας τονίζει την αναγκαιότητα «εύστοχης και συνεχούς ιδεολογικοπολιτικής παρέμβασης των δυνάμεών μας και με σχέδιο κλιμάκωσης στο εργατικό – λαϊκό κίνημα».

Όπως εξηγεί, «εύστοχη ιδεολογικοπολιτική παρέμβαση σημαίνει άμεση απάντηση στα διάφορα ιδεολογήματα και επικίνδυνες γενικεύσεις που εφευρίσκει η προπαγάνδα του ιμπεριαλιστικού πολέμου» τα οποία επισημαίνει και αναλύει εκτενώς στις διάφορες διαστάσεις τους στο άρθρο του, ενώ προσθέτει ότι «όλα αυτά τα ιδεολογήματα έχουν καταρριφθεί με σχετική αρθρογραφία στον ‘Ριζοσπάστη’ και την ‘Κομμουνιστική Επιθεώρηση’». 

Επισημαίνει ακόμα, ότι «η έντονη ιδεολογική – πολιτική προετοιμασία και αντεπίθεση προϋποθέτει ταυτόχρονα συνεχή μαζική δράση» και «άνοιγμα της συζήτησης σε όλους τους χώρους δουλειάς, σε όλους τους κλάδους, τα σωματεία, τους χώρους των πανεπιστημίων, των σχολείων, τις γειτονιές των μεγάλων πόλεων, τις πόλεις και τα χωριά της υπαίθρου. Δίνουμε το βάρος στη στάση της Ελλάδας και τι πρέπει να κάνει ο ελληνικός λαός απέναντι σε αυτήν την πολεμική σύγκρουση».

Και προσθέτει: «Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον παλαιστινιακό λαό, γιατί το κράτος του Ισραήλ και η κυβέρνησή του τον δολοφονούν εδώ και δεκαετίες, με εκατόμβες νεκρών, πραγματική γενοκτονία, με κατοχή παλαιστινιακών εδαφών, με απαρτχάιντ και αποκλεισμούς όπως στη Γάζα, με φυλακίσεις, βασανισμούς και τόσα άλλα.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας την ίδια ώρα στον ισραηλινό λαό που και αυτός υποφέρει από το ίδιο το κράτος του Ισραήλ, την αντιδραστική κυβέρνηση Νετανιάχου, που τον σέρνει συνεχώς σε πολεμικές συγκρούσεις, σε σφαγές ενάντια σε γειτονικούς λαούς και γίνεται έτσι και ο ίδιος θύμα μιας συνολικά βάρβαρης πολιτικής».

"google ad"

Σε ό,τι αφορά στο πλαίσιο των αιτημάτων των αγώνων και των πολύμορφων κινητοποιήσεων του εργατικού-λαϊκού κινήματος, ο Δημήτρης Κουτσούμπας σημειώνει:

 «- Αναδεικνύουμε το δικαίωμα του Παλαιστινιακού λαού για Παλαιστίνη ελεύθερη και ανεξάρτητη στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατ. Ιερουσαλήμ.

   – Με επιστροφή όλων των Παλαιστίνιων προσφύγων στις εστίες τους, με βάση τις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ.

   – Με άμεση απελευθέρωση όλων των Παλαιστίνιων και άλλων πολιτικών κρατουμένων που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές.

   – Να αποσυρθεί η φρεγάτα ‘Ψαρά’ από την περιοχή και να μην αντικατασταθεί από άλλο πολεμικό πλοίο και να παύσει κάθε διευκόλυνση προς τις ΗΠΑ και το Ισραήλ.

   – Να σταματήσει κάθε οικονομική – πολιτική – στρατιωτική συνεργασία με το κράτος – δολοφόνο Ισραήλ και να προχωρήσει η αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους, στη βάση της ομόφωνης απόφασης του ελληνικού Κοινοβουλίου». 

Ο ίδιος υπογραμμίζει πως «χρειάζεται ακόμα πιο πλατιά, ευρύτερα, να ενημερώσουμε τον ελληνικό λαό και τη νεολαία ότι ‘πάνω στις πλάτες’ του λαού της Παλαιστίνης παίζεται ένα γεωπολιτικό ‘σκάκι’, που μπορεί να οδηγήσει σε γενίκευση του πολέμου και σαφώς συνδέεται με την προσπάθεια των αστικών τάξεων της περιοχής να αναβαθμίσουν τη θέση τους στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα και μπορεί να συνδεθεί ή ήδη συνδέεται με τη μεγάλη ενδοϊμπεριαλιστική σύγκρουση για την πρωτοκαθεδρία στο ιμπεριαλιστικό σύστημα».

Σημειώνει τέλος, την ανάγκη ανταπόκρισης «στο αίτημα της παλαιστινιακής πρεσβείας, για συγκέντρωση τροφίμων, ρουχισμού, ειδών πρώτης ανάγκης, φαρμάκων κ.λπ. Να ασκηθεί πίεση προς τους αρμόδιους για εύρεση τρόπων μεταφοράς στον προορισμό τους».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Έρχεται (ο Ερντογάν) με notam και navtex

Του Δημήτρη Μηλάκα Για να συντηρηθεί η (ψευδ)αίσθηση της δρομολογημένης...

Στην κορυφή της Ευρώπης μαθητές από το Ηράκλειο για το υποβρύχιο που κατασκεύασαν

Την πρώτη θέση σε διαγωνισμό για την βιωσιμότητα, κατέκτησαν μαθητές...

Συνέντευξη Όλγας Μαλανδράκη: Η Χανιώτισσα Επιστήμονας που “Αγγίζει” τα μυστήρια του ήλιου

Η Δρ.  Όλγα Μαλανδράκη, Ελληνίδα ερευνήτρια Φυσικής Διαστήματος, ειδικός...