19.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Κούβα: Τέλος εποχής με την αποχώρηση του Ραούλ Κάστρο

Ημερομηνία:

Τέλος εποχής για την Κούβα, όπως αυτή σχηματίστηκε πολιτικά μετά το τέλος της επανάστασης το 1959. Ο Ραούλ Κάστρο ανακοίνωσε πως αποχωρεί από την ηγεσία του κομμουνιστικού κόμματος, στην οποία είχε διαδεχθεί τον αδερφό του Φιντέλ.

Ο 89χρονος πλέον Κάστρο ανακοίνωσε την απόφασή του στην έναρξη του όγδοου συνεδρίου του κομμουνιστικού κόμματος, που είναι και η μοναδική νόμιμη παράταξη στη χώρα.

«Όσο για μένα, το έργο μου ως πρώτος γραμματέας της Κεντρική Επιτροπής ολοκληρώνεται με την ικανοποίηση ότι τα κατάφερα και με την πίστη για το μέλλον της πατρίδας. Όσο ζω θα είμαι έτοιμος με το πόδι στον αναβολέα για να υπερασπιστώ την πατρίδα, την επανάσταση και τον σοσιαλισμό με περισσοτέρη ορμή από ποτέ. Ας φωνάξουμε. Ζήτω η Ελεύθερη Κούβα, Ζήτω ο Φιντέλ, Πατρίδα ή Θάνατος» είπε ο Ραούλ Κάστρο.

Η σκληρή πραγματικότητα όμως παραμένει στην οικονομία της Κούβας, όπου λόγω της πανδημίας και των κυρώσεων της κυβέρνησης Τραμπ, τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα.

«Ελπίζω ότι με το Συνέδριο θα βελτιωθεί η κατάσταση γιατί οι τιμές είναι πολύ ψηλά. Οι μισθοί αυξήθηκαν αλλά δεν άλλαξε κάτι γιατί πολύ απλά δεν φτάνουν τα χρήματα να ζήσουμε» λέει μία συνταξιούχος.

Ο πρόεδρος της Κούβας, Μιγκέλ Ντίας Κανέλ, ενέκρινε την απόσυρση του ενός από τα δύο νομίσματα της χώρας και την ίδια στιγμή επέτρεψε την λειτουργία μεγάλης γκάμας ιδιωτικών επιχειρήσεων σε μία προσπάθεια να τονώσει την οικονομία της χώρας. Παράλληλα εξετάζονται σχέδια για προσέλευση ξένων επενδύσεων και μεγαλύτερη νομική προστασία των ιδιωτικών επιχειρήσεων.

gr.euronews.com

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Iσραήλ-Ιράν: Πώς το Πεντάγωνο κατασκεύασε έναν ψευτοπόλεμο

Φανταστείτε δύο από τους πιο ορκισμένους εχθρούς της κυβέρνησης...

«Η Εποχή των Εικόνων» – Αφιέρωμα στον Κρητικό καλλιτέχνη Στέλιο Φαϊτάκη

Η Εποχή των Εικόνων / Στέλιος Φαϊτάκης- Ένα Αφιέρωμα Κυριακή,...