Συνοδευόμενος από τον δικηγόρο του Ζαχαρία Κεσσέ, ο Στέλιος Κούλογλου κατέθεσε σήμερα μήνυση κατά των υπευθύνων της εταιρείας NSO, δημιουργού του Pegasus. Ο Σ. Κούλογλου έπεσε θύμα του διαβόητου κατασκοπευτικού λογισμικού, όταν ως μέλος της Pega, της Εξεταστικής Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου, ερευνούσε τις παράνομες υποκλοπές στην Ευρώπη και την Ελλάδα.
Η μήνυση στρέφεται εναντίον του των YARON SHOHAT, διευθύνοντος συμβούλου την εποχή της προσβολής, των συνιδρυτών της εταιρείας SHALEV HULIO και OMRI LAVI, τριών ακόμη ηγετικών στελεχών (SHMUEL SUNRAY , YUVAL KARNIEL, ANTHONY LEVY) και κατά παντός άλλου υπευθύνου.
To Pegasus θεωρείται το πιο επικίνδυνο κακόβουλο λογισμικό, γιατί δεν χρειάζεται το θύμα να κλικάρει κάποια παγίδα. Μετά την επιτυχή μόλυνση μιας συσκευής μετά ένα απλό αναπάντητο τηλεφώνημα, ο χειριστής του λογισμικού αποκτά εξαιρετικά εκτεταμένες δυνατότητες πρόσβασης στο περιεχόμενό της.
Ειδικότερα, μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση σε ηλεκτρονικά μηνύματα, εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων, επαφές, ημερολόγια, φωτογραφίες, αρχεία και δεδομένα γεωεντοπισμού, ενώ δύναται να ενεργοποιεί εξ αποστάσεως το μικρόφωνο και την κάμερα της συσκευής, χωρίς να γίνεται αντιληπτός από τον χρήστη.
To Pegasus έχει χαρακτηριστεί «στρατιωτικό όπλο» από το ισραηλινό κράτος, εξάγεται και πωλείται από την εταιρεία μόνο μετά από άδεια του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας. Το υπουργείο μπορεί να εγκρίνει ή να απορρίψει τον πελάτη, να ζητήσει πληροφορίες για τον πελάτη και την προβλεπόμενη χρήση και ακόμη να ανακαλέσει την άδεια.
Η περίπτωση Κούλογλου είναι η πρώτη που ανιχνεύεται στην Ελλάδα. H αποκάλυψη στις αρχές Ιούλιου, ότι ένας ευρωβουλευτής που ερευνούσε το Pegasus έπεσε θύμα του, προκάλεσε διεθνή σάλο, αντιδράσεις και μία έκτακτη εκτός ημερησίας διάταξης συζήτηση στην Ευρωβουλή.
Το κινητό του Στέλιου Κούλογλου μολύνθηκε δύο φορές. Την πρώτη όταν η Εξεταστική Επιτροπή Pega σχεδίαζε ερευνητικές αποστολές σε διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα. Και τη δεύτερη όταν ετοιμαζόταν το τελικό πόρισμα, που κατατέθηκε και τελικώς εγκρίθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο.
Υπεύθυνες από σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μέχρι τη δολοφονία του αντικαθεστωτικού Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τ. Κασόγκι, το Predator και η NSO κατηγορούνται σήμερα σε διάφορες χώρες.
Οι Shalev Hulio και Omri Lavie που μηνύονται από τον Σ. Κούλογλου, αντιμετωπίζουν συγκεκριμένες κατηγορίες και πρόσφατα τέθηκαν από Γάλλο ανακριτή σε ειδικό καθεστώς. Σε μία πολύ ενδιαφέρουσα εξέλιξη, η αρμόδια αρχή της Καταλονίας Audiencia de Barcelona ξεκίνησε ποινική έρευνα για τους Omri Lavie, Shalev Hulio και Yuval Somekh.
«Οιι πολίτες πρέπει να καταλάβουν ότι οι παρακολουθήσεις δεν αφορούν έναν στενό κύκλο δημόσιων προσώπων» σημειώνει ο Στέλιος Κούλογλου σε δήλωσή του, μετά τη μήνυση και τόνισε πως «ελπίζω η Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της και στην Ελλάδα: να τους καλέσει να καταθέσουν και, αν βρεθούν ενοχοποιητικά στοιχεία, να ασκήσει δίωξη εναντίον τους».
Για μήνυση που αφορά σειρά κακουργημάτων, έκανε λόγο ο δικηγόρος του Στέλιου Κούλογλου, Ζαχαρίας Κεσσές, επισημαίνοντας ότι στρέφεται κατά στελεχών της διοίκησης της κατασκευάστριας εταιρείας NSO Group και κατά παντός άλλου υπευθύνου
Όπως τόνισε ο κ. Κεσσές, η ελληνική Πολιτεία παραμένει εκτεθειμένη απέναντι σε τέτοιου είδους παρακολουθήσεις, ακόμη και μετά την υπόθεση του Predator.
Κούλογλου για την παρακολούθησή του: “Ελπίζω η Δικαιοσύνη να κάνει την δουλειά της”
«Οι πολίτες πρέπει να καταλάβουν ότι οι παρακολουθήσεις δεν αφορούν έναν στενό κύκλο δημόσιων προσώπων» σημειώνει ο Στέλιος Κούλογλου σε δήλωσή του, μετά τη μήνυση που κατέθεσε κατά των υπευθύνων της εταιρείας NSO, δημιουργού του Pegasus.
«Ελπίζω η Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της και στην Ελλάδα: να τους καλέσει να καταθέσουν και, αν βρεθούν ενοχοποιητικά στοιχεία, να ασκήσει δίωξη εναντίον τους», καταλήγει.
Η δήλωση του Στέλιου Κούλογλου
Είναι εξαιρετικά δυσάρεστο να ανακαλύπτει κάποιος ότι παρακολουθείται η προσωπική του ζωή: οι στιγμές που έχει με τα αγαπημένα του πρόσωπα, οι κινήσεις του, τα πάντα. Η προσωπική ζωή είναι το τελευταίο καταφύγιο του ανθρώπου εναντίον της εξουσίας. Είναι δυσάρεστο, και είναι άνανδρο να μην αντιδρά κανείς στην παρακολούθησή του.
Οι πολίτες πρέπει να καταλάβουν ότι οι παρακολουθήσεις δεν αφορούν έναν στενό κύκλο δημόσιων προσώπων.
Όταν ένας οικονομικός εισαγγελέας κάνει έρευνα και τη σταματάει επειδή τον έχουν παρακολουθήσει και εκβιάζεται, ή όταν ή έρευνα ενός δημοσιογράφου που ερευνά μια υπόθεση διαφθοράς παρεμποδίζεται επειδή παρακολουθείται, τότε χάνεται η μάχη εναντίον της διαφθοράς.
Και αυτό αφορά όλους και πολύ περισσότερο, τους απλούς, τους πιο αδύνατους πολίτες.
Στη δική μου περίπτωση δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η παρακολούθησή μου σχετίζεται με το ότι ήμουν μέλος της εξεταστικής επιτροπής PEGA για τις παρακολουθήσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Η πρώτη επίθεση, τον Οκτώβριο του 2022, έγινε όταν ετοιμάζαμε τα ταξίδια και τις αποστολές σε διάφορες χώρες όπου είχαν συμβεί περιστατικά παρακολουθήσεων, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα. Η δεύτερη τον Μάρτιο του 2023 έγινε όταν ετοιμάζαμε το τελικό πόρισμα της Επιτροπής.
Όταν αποκαλύφθηκε η δική μου περίπτωση, έλεγξαν τα τηλέφωνά τους και άλλα μέλη της Επιτροπής. Μέχρι στιγμής δεν διαπιστώθηκε άλλη επιμόλυνση.
Γιατί μόνο εμένα; γιατί είμαι Ελληνας.
Κάποιος ή κάποια υπηρεσία ήθελε να δει τι ετοιμάζουμε για το ταξίδι στην Ελλάδα και τι περιέχει το πόρισμα της Επιτροπής για την Ελλάδα. Επομένως, σε αυτή την περίπτωση υπάρχει ελληνικός δάκτυλος.
Το σύστημα Pegasus είναι ένα πολύ επικίνδυνο και ύπουλο εργαλείο, γιατί δεν χρειάζεται κανείς να πέσει σε παγίδα, να κάνει κλικ κάπου ή να μπει σε μια ιστοσελίδα.
Αν γίνεις στόχος, παρακολουθούν τα πάντα: υποκλέπτουν δεδομένα, μηνύματα και μέιλ και ενεργοποιούν το μικρόφωνο και την κάμερα της τηλεφωνικής συσκευής. Στο Ισραήλ θεωρείται στρατιωτικό όπλο. Η πώληση και η εξαγωγή του γίνεται μετά από έγκριση του Υπουργείου Άμυνας.
Η χρήση του παρακολουθείται και το Υπουργείο έχει τη δυνατότητα ανάκλησης της άδειας λειτουργίας και εξαγωγής. Είναι υπεύθυνο για την καταπάτηση στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σχετίζεται με τη φρικτή δολοφονία του Σαουδάραβα αντικαθεστωτικού Τζαμάλ Κασόγκι.
Είναι γεωπολιτικό όπλο. Χρησιμοποιείται για την εξωτερική πολιτική και τις συμμαχίες του Ισραήλ.
Οι δύο συνιδρυτές του Pegasus, οι οποίοι βρίσκονται μεταξύ αυτών κατά των οποίων υποβάλλουμε σήμερα μήνυση, καθώς και άλλοι υπεύθυνοι, διώκονται ή έχουν ξεκινήσει έρευνες εναντίον τους σε διάφορες άλλες χώρες.
Ελπίζω η Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της και στην Ελλάδα: να τους καλέσει να καταθέσουν και, αν βρεθούν ενοχοποιητικά στοιχεία, να ασκήσει δίωξη εναντίον τους.



