Την άποψη ότι το ευρωπαϊκό «παιχνίδι» γύρω από την την ελληνική συμφωνία είναι κυρίως πολιτικό κι όχι οικονομικό, διατυπώνει ο Στέλιος Κούλογλου μιλώντας στον δημοσιογράφο Sanchia Berg για το ραδιόφωνο του BBC. «Αυτό που θέλουν οι πιστωτές, είναι ένα μικρό πραξικόπημα. Θέλουν να αλλάξει η κυβέρνηση. Να ξεφορτωθούν την αριστερή πτέρυγα και να την αντικαταστήσουμε με ένα είδος σοσιαλιστών – υποστηρικτών του κ. Σούλτς, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», λέει χαρακτηριστικά ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στο βρετανικό δίκτυο.
Σχολιάζοντας τις εξελίξεις της Συνόδου Κορυφής, εκτιμά ότι η επικείμενη συμφωνία δεν θα λύσει οριστικά το πρόβλημα. Επικαλούμενος τη δήλωση του πρωθυπουργού της Μάλτας που είπε «αρχίσαμε να μιλάμε την ίδια γλώσσα», ο Στέλιος Κούλογλου λέει ότι αυτή η γλώσσα είναι η γλώσσα της λιτότητας και τίποτα άλλο.«Δεν έχει να κάνει ούτε με ανάπτυξη, ούτε με την εύρεση λύσης για το βασικό πρόβλημα, που είναι το χρέος. Όλοι γνωρίζουν ότι αυτό το χρέος δεν είναι βιώσιμο. Πρέπει να αλλάξει αυτό», τονίζει.
Σύμφωνα με τον Στέλιο Κούλογλου το χρέος πρέπει να διαγραφεί. προκειμένου η Ελλάδα να βγει από την μακροχρόνια κρίση. Είναι άλλωστε και το όχημα που χρησιμοποιούν οι δανειστές για να επιβάλλουν το μικρό τους πραξικόπημα και να ρίξουν την κυβέρνηση.
Η διαγραφή του χρέους είναι όμως κάτι που δεν μπορούν να δεχτούν οι Ευρωπαίοι ψηφοφόροι, τη στιγμή που δεν πιστεύουν ότι η ελληνική οικονομία μπορεί να λειτουργήσει όπως η δική τους, υπογραμμίζει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως εξηγεί, «αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα και για την Άνγκελα Μέρκελ απέναντι στους ψηφοφόρους της. Τα τελευταία χρόνια ήταν εκείνη που δημιούργησε ένα τέρας, με το να θεωρεί όλους τους Έλληνες τεμπέληδες, την ώρα που οι Έλληνες εργάζονται πολύ περισσότερο από τους Γερμανούς, σύμφωνα με τις επίσημες στατιστικές». «Τώρα θέλει να αλλάξει στάση. Κατάλαβε ότι δε θέλει να συνδεθεί το όνομά της με μια αποτυχία της Ευρωζώνης, θέλει να υπάρξει μια συμφωνία αλλά δεν ξέρει πως να την περάσει στη γερμανική βουλή», σημειώνει.
Όπως επισημαίνει στο BBC, το ζήτημα της Ελλάδας έχει και την οικονομική του διάσταση για την Ευρώπη. Δισεκατομμύρια ευρώ πηγαίνουν στην ελληνική οικονομία, ενώ οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν πιστεύουν ότι αυτή η οικονομία θα είναι αρκετά παραγωγική, ώστε και να πληρωθούν οι άνθρωποι και να λειτουργεί σωστά το κράτος. Δεν μπορούμε να πληρώνουμε για μια ζωή, θα ακούσει κανείς την Άνγκελα Μέρκελ και άλλους ηγέτες να λένε .Πηγαίνουν όμως αυτά τα χρήματα στην ελληνική οικονομία; «Πάνω από το 90% των χρημάτων αυτών επιστρέφει άμεσα στους πιστωτές ακόμη και την επόμενη μέρα», θα επισημάνει ο Στέλιος Κούλογλου για να καταλήξει: «Γι αυτό σας εξηγώ ότι το βασικό ζήτημα είναι το ζήτημα του χρέους. Αν δε λύσουμε αυτό το ζήτημα, τότε θα πετάμε τζάμπα χρήματα σε μια μαύρη τρύπα. Όλοι μας, και οι Έλληνες και οι πιστωτές».