23.8 C
Chania
Tuesday, October 1, 2024

«Κούρεμα» προστίμων για φοροδιαφυγή έως και 50% για όσους το παραδεχθούν και … γρήγορα

Ημερομηνία:

Μειωμένα έως και 50% θα μπορούν να είναι τα πρόστιμα για τους φορολογούμενους, οι οποίοι θα εντοπιστούν από τις ελεγκτικές αρχές να έχουν φοροδιαφύγει, υπό την προϋπόθεση ότι θα το παραδεχθούν και ανάλογα πόσο γρήγορα θα το κάνουν, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το «κούρεμα».

Πάντως προκειμένου να επιτύχουν μείωση στα πρόστιμα, θα πρέπει να πληρώσουν άμεσα, εντός τριών ημερών, το 25% του ποσού που έχει βεβαιωθεί μετά τη ρύθμιση.

Από σήμερα Τρίτη 1η Οκτωβρίου η Εφορία αλλάζει τη στάση της απέναντι σε όσους πιάνονται με φορολογικές παραβάσεις, καθώς τίθενται σε εφαρμογή οι νέες διατάξεις του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας. Με αυτές τις διατάξεις καταργείται το οριζόντιο ποσοστό 50% της μείωσης των προστίμων και ενεργοποιείται μια κλίμακα μείωσης, ανάλογα με το στάδιο κατά το οποίο θα δηλωθεί η ομολογία της φοροδιαφυγής.

Νέοι κανόνες

Με τους νέους κανόνες, δίνεται η δυνατότητα στους φορολογούμενους να ομολογήσουν τη φοροδιαφυγή και μετά την έκδοση της «λυπητερής», αλλά η έκπτωση μειώνεται ανάλογα με το στάδιο στο οποίο θα γίνει η παραδοχή. Αυτή η αλλαγή αποσκοπεί στη δημιουργία κινήτρων για τους φορολογούμενους ώστε να συνεργάζονται με τις φορολογικές αρχές, επιδιώκοντας έτσι τη μεγαλύτερη συμμόρφωση και διαφάνεια στο φορολογικό σύστημα.

Συγκεκριμένα, οι φορολογούμενοι που εντοπίζονται από τις φορολογικές αρχές να έχουν υποπέσει σε παραβάσεις μπορούν να εξασφαλίσουν μειώσεις των προστίμων από 25% έως και 50% ως εξής:

 50% μείωση: Εάν η παραδοχή των παραβάσεων, όπως η μη υποβολή δηλώσεων ή η υποβολή ανακριβών δηλώσεων, γίνει μετά την έκδοση και κοινοποίηση εντολής ελέγχου αλλά πριν την κοινοποίηση πράξης προσωρινού διορθωτικού προσδιορισμού φόρου, ή εάν γίνει αποδοχή της κύριας οφειλής φόρου έως 10 ημέρες μετά την κοινοποίηση της πράξης προσωρινού διορθωτικού προσδιορισμού φόρου. Για να εξασφαλίσει την έκπτωση, ο ελεγχόμενος θα πρέπει να υποβάλει τις σχετικές εκπρόθεσμες αρχικές ή τροποποιητικές δηλώσεις πριν την κοινοποίηση της πράξης προσωρινού διορθωτικού προσδιορισμού φόρου (με την έκδοση της εντολής ελέγχου) ή εντός 10 ημερών από την κοινοποίηση της πράξης.
• 40% μείωση: Εάν γίνει αποδοχή της κύριας οφειλής φόρου μετά την κοινοποίηση οριστικού διορθωτικού προσδιορισμού φόρου αλλά πριν την προσφυγή στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ). Ο ελεγχόμενος έχει προθεσμία 30 ημερών από την κοινοποίηση οριστικού διορθωτικού προσδιορισμού φόρου για να προσφύγει στη ΔΕΔ. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, μπορεί να αποδεχτεί το αποτέλεσμα του ελέγχου, μειώνοντας το πρόστιμο, για να μην ρισκάρει την απόρριψη της προσφυγής του από τη ΔΕΔ και τη βεβαίωση ολόκληρου του προστίμου. Αυτό δίνει στους φορολογούμενους τη δυνατότητα να αποφύγουν τις αρνητικές συνέπειες της μη συμμόρφωσης.
• 30% μείωση: Εάν γίνει αποδοχή της κύριας οφειλής φόρου πριν την υποβολή προσφυγής σε αρμόδιο διοικητικό δικαστήριο. Μετά την εκδίκαση της υπόθεσης από τη ΔΕΔ, η οποία πραγματοποιείται υποχρεωτικά εντός 120 ημερών από την προσφυγή, ο ελεγχόμενος μπορεί να προσφύγει στα φορολογικά δικαστήρια, εφόσον αμφισβητεί το αποτέλεσμα του ελέγχου και την απόφαση της ΔΕΔ.
• 25% μείωση: Εάν γίνει αποδοχή της κύριας οφειλής φόρου προ της έναρξης συζήτησης ενώπιον αρμόδιου δικαστηρίου. Αυτή η διαδικασία διευκολύνει τους φορολογούμενους, επιτρέποντάς τους να κλείσουν την υπόθεσή τους γρηγορότερα και με λιγότερο κόστος.

Προκαταβολή

Οι φορολογούμενοι που θα αποδεχτούν τη ρύθμιση για το «κούρεμα» των προστίμων από 25% έως και 50%, υποχρεούνται να καταβάλλουν το 25% της συνολικής οφειλής εντός τριών ημερών από την αποδοχή της σχετικής αίτησης. Αυτή η αίτηση θα πρέπει να υποβληθεί ηλεκτρονικά μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας της ΑΑΔΕ, η οποία θα ενεργοποιηθεί εντός των ημερών. Το υπόλοιπο 75% της οφειλής θα μπορεί να εξοφληθεί σε έως και 12 έντοκες μηνιαίες δόσεις. Εναλλακτικά, οι φορολογούμενοι θα έχουν την επιλογή να εντάξουν την οφειλή στην πάγια ρύθμιση των 48 δόσεων.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΤΑΞΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – Του Στρατή Παπαμανουσάκη

Του Στρατή Παπαμανουσάκη «Τη υπερμάχω στρατηγώ τα νικητήρια, ´Ως λυτρωθείσα των...

Γιορτή Περιβάλλοντος, Πολιτισμού και Κληρονομιάς για την Ψυχή των Σφακίων | Φωτός

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η τριήμερη Γιορτή Περιβάλλοντος, Πολιτισμού...

Παρουσία και …απουσίες με νόημα (;) στην ομιλία Ανδρουλάκη στα Χανιά

Ο νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και εκ νέου υποψήφιος...