15.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Κρήτη: Άμεση ανάγκη για αύξηση των εργατών γης από τρίτες χώρες

Ημερομηνία:

Επιστολή προς την κυβέρνηση ζητώντας λύσεις στην έλλειψη εργατών γης, απέστειλαν οι Αγροτικοί Σύλλογοι Ιεράπετρας Λασιθίου, Σελίνου Χανίων, Σητείας και Τυμπακίου.

Σύμφωνα με τους αγρότες, με την τελευταία τροποποίηση του σχετικού νόμου, δικαίωμα εργασίας στην αγροτική παραγωγική διαδικασία έχουν μόνο οι περιπτώσεις εισδοχής πολιτών τρίτων χωρών, ως εποχικοί για 90 ημέρες ή για 9 μήνες με ασφαλιστικές εισφορές Ο.Γ.Α. και με αναγκαστική αποχώρησή τους στη λήξη της προθεσμίας παραμονής τους. Επίσης, παρέχεται το δικαίωμα εργασίας σε εργάτες γης με την διαδικασία της μετάκλησης για 1 έτος και με ασφαλιστικές εισφορές Ι.Κ.Α.

Δυστυχώς, όπως επισημαίνουν οι αγρότες, σε όλες τις περιπτώσεις δεν έχει αξιολογηθεί ο παράγοντας του υψηλού βαθμού εξειδίκευσης που απαιτούν οι αγροτικές εργασίες. «Κάθε τύπος καλλιέργειας, είτε είναι δενδρώδεις, είτε υπαίθρια, είτε θερμοκηπιακή, στηρίζεται στην υψηλή απόδοσης εργασίας και κατά συνέπεια η μείωση του εργασιακού κόστους. Αν οι εργάτες γης παραμένουν στην Ελλάδα για 3 μήνες ή 9 μήνες και είναι αναγκασμένοι να φύγουν μη γνωρίζοντας τι θα προκύψει το επόμενο έτος, είναι αμφίβολο αν θα επιστρέψουν. Επιπλέον, οι αγρότες ξοδεύουν 20-30 ημέρες εκπαιδεύοντας τους νεοεισερχόμενους εργάτες γης ώστε να εκτελούν την εργασία τους δίχως λάθη, κάτι το οποίο χάνεται με την αναχώρηση και μη-επιστροφή τους», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή.

Επιπλέον υποστηρίζουν ότι η διαδικασία έγκρισης εισόδου και άδειας εργασίας των υποψηφίων εργατών γης, είναι απίστευτα γραφειοκρατική και χρονοβόρα καθώς εξαρτάται από τις ελληνικές Προξενικές Αρχές και οι οποίες αδυνατούν να ανταποκριθούν χωρίς καθυστερήσεις στον τεράστιο όγκο υποθέσεων που καλούνται άμεσα να αντιμετωπίσουν. Η κατάσταση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο στις περιπτώσεις υποψηφίων εργατών γης από τρίτες χώρες μη έχουσες ελληνική Πρεσβεία, όπως το Μπαγκλαντές.

Οι αγρότες της Κρήτης ζητούν:

  1. την εξομάλυνση της διαδικασίας λήψης βιομετρικών στοιχείων των νομίμως νεοεισερχόμενων εργατών γης στη χώρα μας από τις χώρες που δεν διαθέτουν ελληνική Πρεσβεία με την υποστήριξη της διαδικασίας λήψης βιομετρικών από εξωτερικούς παρόχους που ήδη συνεργάζονται με το Υπουργείο Εξωτερικών και είναι ήδη εγκατεστημένοι στις χώρες αυτές.  Για παράδειγμα, η εταιρεία VFS Global ήδη συλλέγει και προωθεί βιομετρικά στοιχεία τουριστών από το Μπαγκλαντές για την Ελλάδα, θα μπορούσε να συμβάλει δραστικά και αξιόπιστα στην μείωση του χρόνου έγκρισης εισόδου στη χώρα μας ενδιαφερόμενων εργατών γης από το Μπαγκλαντές. Για να γίνει αυτό απαιτείται ΜΟΝΟ η έγκριση ανάληψης αυτής της διαδικασίας στον ήδη εγκεκριμένο πάροχο βιομετρικών για τουρίστες.
  2. την ανανέωση των αναγκαίων νομιμοποιητικών εγγράφων εισόδου και εργασίας στους ελάχιστα εναπομείναντες ειδικευμένους εργάτες γης και πολίτες τρίτων χωρών σε όλη την ελληνική επικράτεια με νέες διατάξεις στην νομοθεσία της χώρας μας, αντίστοιχες των νεοεισερχομένων εργατών γης.
  3. την ένταξη όλων των περιπτώσεων εργασίας στον αγροτικό τομέα στην κατηγορία ασφαλιστικών εισφορών με εργόσημο Ο.Γ.Α.

«Είναι σημαντικό να αντιληφθείτε ότι αυτές οι ζητούμενες αποφάσεις σας θα κρίνουν στο μέγιστο βαθμό την παρούσα καλλιεργητική περίοδο σε όλους τους κλάδους του πρωτογενούς τομέα. Σας επισημαίνουμε ότι εξαιτίας της έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού, ήδη παρατηρούνται φαινόμενα εγκατάλειψης καλλιεργειών στη χώρα μας, κλυδωνίζεται η επάρκεια φρούτων και λαχανικών στο ελληνικό τραπέζι και αυξάνει το κόστος λαχανικών και φρούτων στο καλάθι της νοικοκυράς λόγω κάλυψης των αναγκών της χώρας μας με εισαγόμενα προϊόντα. Τέλος, είναι οξύμωρο να συζητάμε τα Στρατηγικά Σχέδια Ανάπτυξης της υπαίθρου χωρίς να έχουν λυθεί πρωτίστως τα υπάρχοντα προβλήματα για την άμεση πρόσληψη εργατών γης από τρίτες χώρες», καταλήγει η επιστολή των αγροτικών συλλόγων.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...