Σε καλοκαιρινούς ρυθμούς θα κινηθεί ο καιρός τις επόμενες ημέρες στη χώρα μας, με θερμοκρασίες που θα θυμίζουν Ιούνιο και με αφρικανική σκόνη να κυριαρχεί στην ατμόσφαιρα, επηρεάζοντας κυρίως τα κεντρικά και νότια τμήματα της Ελλάδας. Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιώργο Τσατραφύλλια, η μεταφορά θερμών αερίων μαζών από τις ακτές της Βόρειας Αφρικής έχει ήδη ξεκινήσει, προκαλώντας σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας και μέτριες έως αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης από τη Σαχάρα.
Ζέστη και σκόνη με αιχμή το Σαββατοκύριακο
Το φαινόμενο αναμένεται να κορυφωθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο, με τη θερμοκρασία να ξεπερνά τους 33-34°C σε αρκετές περιοχές της χώρας, όπως:
-
Η Θεσσαλία
-
Η Ανατολική Στερεά
-
Η Πελοπόννησος
-
Η Κρήτη
-
Τα Δωδεκάνησα
Στην Αττική, το θερμόμετρο θα φτάσει τους 30-31°C, ενώ οι επικρατέστεροι άνεμοι θα είναι νότιοι, χωρίς να ξεπερνούν τα 5-6 μποφόρ.
Έντονη σκόνη από Πέμπτη – Λασποβροχές σε συννεφιασμένες περιοχές
Από την Πέμπτη και μετά, η συγκέντρωση σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι πιο έντονη, επηρεάζοντας κυρίως:
-
Τα Ιόνια νησιά
-
Την Πελοπόννησο
-
Τη Στερεά Ελλάδα και την Αττική
-
Τη Θεσσαλία
-
Την Κρήτη
Οι νεφώσεις δεν θα λείψουν από το καιρικό σκηνικό, ενώ ενδέχεται να σημειωθούν τοπικές λασποβροχές, κυρίως στα νότια.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις, την Τετάρτη και την Πέμπτη δεν αποκλείεται να εκδηλωθεί αστάθεια τις μεσημεριανές ώρες στη βόρεια Ελλάδα, με πιθανές τοπικές καταιγίδες, κυρίως στις ορεινές περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης.
Η αυξημένη συγκέντρωση σκόνης στην ατμόσφαιρα, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες, ενδέχεται να επηρεάσει άτομα με αναπνευστικά ή καρδιολογικά προβλήματα, καθώς και ηλικιωμένους. Συνιστάται η περιορισμένη έκθεση στην εξωτερική ατμόσφαιρα, ιδιαίτερα κατά τις ώρες αιχμής της ζέστης.