Κρήτη: Εκεί που η Ευρώπη γέννησε τους τρεις γιους του Δία – Από πού προέρχεται το όνομα

Κανένα σχόλιο

Οι ιστορίες και οι μύθοι για το όνομα της Κρήτης και την προέλευσή του ποικίλλουν.

Σύμφωνα με κάποιο μύθο Κρήτη έλεγαν την γυναίκα του Άμμωνα, που ήταν ο θεός της Αιγύπτου.

Ο Άμμων ήταν υπέρτατος σ” όλο το βασίλειο των Αιγυπτίων, ο δημιουργός κάθε ζωής, ο αληθινός πατέρας και κύριος των θεών και των ανθρώπων.

"Sponsored links"

Έφυγε όμως κάποτε από τη χώρα του γιατί έπεσε μεγάλη σιτοδεία και στο ταξίδι του συνάντησε το νησί μας.

Σύμφωνα λοιπόν με το μύθο , ο θεός της Αιγύπτου έδωσε το όνομα της αγαπημένης του γυναίκας στο νησί και το ονόμασε Κρήτη.

Άλλος μύθος αναφέρει ότι Κρήτη ήταν το όνομα μιας από τις νύμφες των Εσπερίδων και λόγω αυτής της νύμφης πήρε το συγκεκριμένο όνομα το νησί.

ellinikos-chrysos-ta-chrysa-mila-ton-esperidon-01 Οι νύμφες των Εσπερίδων

Μια άλλη ιστορία για το όνομα του νησιού μας έχει να κάνει με τους μυθικούς Κουρήτες, πο ήταν και οι πρώτοι κάτοικοι της Κρήτης.
Οι Κοιρήτες ήταν 5 αδέλφια : ο Ηρακλής, ο Επιμίδης, ο Ιάσιος ,ο Ίδας και ο Παιωναίος. Τα πέντε αδέλφια δεν γεννήθηκαν, αλλά φύτρωσαν από τη γη όταν την έβρεξαν τα πρώτα δάκρυα του νεογέννητου Δία

Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή του μύθου , οι Κουρήτες βοήθησαν τη Ρέα να γεννήσει τον Δία μέσα σε μια σπηλιά της Κρήτης, και ανέλαβαν να… κάνουν θόρυβο χτυπώντας τύμπανα και μεταλλικές ασπίδες κάθε φορά που το μωρό έκλαιγε, ώστε να μην φτάσει ο θόρυβος στα αυτιά του Κρόνου.

Curetes Οι Κουρήτες

Η Κρήτη πάντως, σύμφωνα με τη μυθολογία, είναι πατρίδα του Δία.

Όταν γεννήθηκε, η μητέρα του, η Ρέα, τον έκρυψε σε μία σπηλιά για να τον γλιτώσει από τον πατέρα του, τον Κρόνο, που είχε τη μανία να τρώει τα παιδιά του. Εκεί τον ανέθρεψαν οι νύμφες της Δίκτης, ενώ τα παλικάρια της Κρήτης, οι Κουρήτες, έκαναν θόρυβο χτυπώντας τις ασπίδες τους για να μην ακούγονται τα κλάματα του μωρού και τ’ ακούσει ο Κρόνος.

Όταν ο Δίας, μεγάλος πια, απήγαγε την Ευρώπη από τη Φοινίκη με μορφή ταύρου, την έφερε στην Κρήτη.

Εκεί η Ευρώπη γέννησε τους τρεις γιους του Δία: το Μίνωα, το Ροδάμανδη και το Σαρπηδόνα.

"Sponsored links"

europa Ο Δίας και η Ευρώπη

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live