23.8 C
Chania
Tuesday, October 1, 2024

Κρήτη: Ενοικιάζουν τα θερμοκήπιά τους επειδή δεν συμφέρει η καλλιέργεια

Ημερομηνία:

Ολο και περισσότερα θερμοκήπια τα τελευταία χρόνια ενοικιάζονται έτοιμα προς φύτευση καθώς δεν συμφέρει τους παραγωγούς η καλλιέργειά τους. Οι λόγοι πολλοί, όπως είπε στο Ράδιο Κρήτη 101,5 και στην εκπομπή της Ρένας Σημειαντωνάκη ο ΓΓ του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας Μιχάλης Βιαννιτάκης: η έλλειψη εργατών γης, το τεράστιο κόστος παραγωγής αλλά και η έλλειψη νερού, που έχει οδηγήσει σε όψιμες καλλιέργειες.

“Ένα 10% των θερμοκηπίων αλλάζει χέρια, το ρίσκο ειναι μικρότερο για τον παραγωγό”, τόνισε, προσθέτοντας ότι το κόστος παραγωγής εκτοξεύτηκε στο 35% και είναι ένας ανασταλτικός παράγοντας για την παραγωγή, ενώ το θέμα της έλλειψης εργατών γης είναι πάντα εδώ και δεν έχει ουσιαστικά επιλυθεί.

Ο κ. Βιαννιτάκης, αναφέρθηκε στις καιρικές συνθήκες του καλοκαιριού, που ευνόησαν την παραγωγή των θερμοκηπιακών καλλιεργειών, καθώς οι υπάιθριες αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα από τους καύσωνες, ξεκαθάρισε πάντως ότι οι υψηλές τιμές στις οποίες αγοράζει ο καταναλωτής δεν οφείλονται στις τιμές παραγωγού, φέρνοντας ως παράδειγμα το αγγουράκι Κνωσού το οποίο ο παραγωγός το πουλά 40 λεπτά και οι καταναλωτές 3 ευρώ το κιλό!

Μέτρια βεντέμα στην Ιεράπετρα, για όσους πότισαν τις ελιές

Ο κ. Βιαννιτάκης υπογράμμισε ότι η κατάσταση για τον παραγωγό γίνεται κάθε χρόνο και πιο δύσκολη, ενώ αναφορικά με τη νέα ελαιοκομική περίοδο τόνισε ότι όσοι παραγωγοί πότισαν τις ελιές τους θα έχουν ένα καλό εισόδημα, ενώ όσοι δεν το έκαναν, βλέπουν τα δέντρα τους ξεραμένα.

ξεραμένες ελιές

“Υπάρχουν παραδείγματα ποτισμένων λιόφυτων που έχουν βεντέμα και θα φέρουν ένα εισόδημα στον παραγωγό και ακριβώς δίπλα ξερά δέντρα”. Είναι πραγματικά απογοητευτικό” δήλωσε.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Νέο Κέντρο Κβαντικής Επιστήμης και Τεχνολογιών ιδρύεται στο ΙΤΕ Κρήτης

To Κέντρο θα συμβάλει σημαντικά στην απόκτηση υψηλής ποιότητας...

Χανιά: 45 χρόνια από την έκρηξη του “Πανορμίτη” στο λιμάνι της Σούδας

Σαραντα-πέντε χρόνια συμπληρώνονται από την τεράστια έκρηξη στο μότορσιπ...

Χανιά: 18ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Κοινωνικής Αλληλεγγύης – Στις 4-5 Οκτωβρίου στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας

Την Παρασκευή 4 και το Σάββατο 5 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί, στο Πάρκο...