26.8 C
Chania
Friday, October 11, 2024

Κρήτη: Ζητούν από αγρότες την επιστροφή επιδοτήσεων από 1 έως … 5.000 ευρώ!

Ημερομηνία:

Mετά το σοκ για τις επιστροφές μέρους των επιδοτήσεων που πρόκειται να καταβληθούν το επόμενο διάστημα σε χιλιάδες παραγωγούς, έρχεται ο λογαριασμός!

Εκατοντάδες δικαιούχοι της προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης θα πρέπει να γνωρίζουν ότι μόλις δουν στους λογαριασμούς τους τα σχετικά ποσά, θα γίνει συμψηφισμός καθώς οι καρτέλες τους είναι ενήμερες από την πρώτη στιγμή.

Όπως έχει γράψει το Cretalive, πρόκειται κυρίως για ποσά από 1 έως 500 ευρώ, ωστόσο υπάρχουν και μεγαλύτερα ποσά της τάξεως των 500 έως και 5000 ευρώ για αρκετούς δικαιούχους.

Σε τοπικό επίπεδο, πάντως, υπάρχουν περιπτώσεις όπου αγρότης με υπολογισμό προκαταβολής 3000 ευρώ, θα πρέπει να επιστρέψει ποσό της τάξεως των 630 ευρώ. Άλλος 950 ευρώ ενώ σε μία άλλη περίπτωση στο νομό Ηρακλείου για επιδότηση 6000 ευρώ του κοινοποιήθηκε επιστροφή ύψους 1170!

Θυμίζουμε ότι στον “ύπνο” πιάστηκαν αρκετοί δικαιούχοι, προ ημερών, όταν έλαβαν ειδοποιητήρια,από τον ΟΠΕΚΕΠΕ να επιστρέψουν χρήματα που έλαβαν από παλαιότερες επιδοτήσεις εξαιτίας ενός λάθους στον υπολογισμό της ενιαίας ενίσχυσης τη διετία 2022-2023 και του τότε Τεχνικού Συμβούλου που είχε αναλάβει την επεξεργασία των στοιχείων!

Τα ποσά αφορούσαν στις λάθος πληρωμές που έγιναν, στα τέλη Ιουνίου του 2023, κατά την εξόφληση της ενίσχυσης του 2022. Οι αγρότες θα κληθούν να επιστρέψουν χρήματα για τις λάθος πληρωμές, με βάση τα δικαιώματα του 2021 και όχι τα μεταγενέστερα…

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ στα ειδοποιητήρια που έστειλε ζητά να επιστραφούν ως αχρεωστήτως καταβληθέντα τα ποσά, έως τις 29 Οκτωβρίου 2024, στην Τράπεζα Πειραιώς και ακολούθως να σταλεί το σχετικό αποδεικτικό στην αρμόδια Περιφερειακή Υπηρεσία του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Την ίδια ώρα, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης φαίνεται πως σχεδιάζει την τμηματική επιστροφή των ποσών, σε έως και τέσσερεις δόσεις, μέσω παρακράτησης τμήματος από μελλοντικές ενισχύσεις.

Αυτό δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, σε συνάντηση που είχε με τον βουλευτή Μεσσηνίας, Περικλή Μαντά, αναφερόμενος στο πρόβλημα των «αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών», τα οποία αναζητά για επιστροφή ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

Παράλληλα, διευκρινίστηκε ότι παρότι το πρόβλημα αφορά σε σφάλμα υπολογισμού από την πλευρά του οργανισμού, ύψους περίπου 50 εκ. ευρώ, το ποσό είναι απαραίτητο να επιστραφεί λόγω ευρωπαϊκών κανονισμών.

cretalive.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Κασσελάκης τα “μαζεύει” άρον άρον ενόψει ΚΕ – Απέσυρε το εξώδικο

Σε κινήσεις που – σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις-...

Πυρηνικές ασκήσεις στην Ευρώπη ανακοίνωσε το ΝΑΤΟ

Την διεξαγωγή του προγράμματος «Steadfast Noon» το οποίο θα...

Σχεδιασμός για δομές βραχυχρόνιας φιλοξενίας μεταναστών σε Ρέθυμνο και Χανιά

Μικρές δομές, βραχυχρόνιας φιλοξενίας, σε Χανιά, Ρέθυμνο και Ρόδο, προκειμένου να...