14.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Κρήτη: Θα χιονίσει και στις πόλεις

Ημερομηνία:

Η Κρήτη εκπλήσσει καιρικά… Εκεί όπου χθες κάποιοι απολάμβαναν τις θάλασσες και τις ασυνήθιστα υψηλές – για την εποχή θερμοκρασίες, ο χιονιάς έρχεται… φορτσάτος να μας υπενθυμίσει ότι έχουμε χειμώνα!

Η “Μήδεια” βάσει των τελευταίων μετεωρολογικών προβλέψεων θα ντύσει στα λευκά και τα πιο χαμηλά υψόμετρα: Στα 400-500 μέτρα, θα το στρώσει κανονικά, ενώ και μέσα στις πόλεις θα δούμε χιονονιφάδες! Ήδη στον Ομαλό το χιόνι έχει φτάσει τα 10 εκατοστά και η χιονόπτωση εξακολουθεί!

Μιχάλης Καρακατσάνης: Χειμωνιάτικη ημέρα η Τρίτη! 

Μία νέα διαταραχή του καιρού “βλέπει” ο μετεωρολόγος Μιχάλης Καρακατσάνης για το σαββατοκύριακο που έρχεται! Μιλώντας στο Livetalks επιβεβαίωσε ότι θα “χιονίσει και χαμηλά” αλλά όπως πρόσθεσε “δεν είναι έκπληξη”.

Ακούστε το ηχητικό απόσπασμα της συνέντευξης του κ. Μιχάλη Καρακατσάνη:

Η πρόγνωση του Μανώλη Λέκκα: 

Σύμφωνα με την αναλυτική πρόγνωση που έδωσε στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο μετεωρολόγος Μανόλης Λέκκας, η λευκή επέλαση θα ξεκινήσει από τα δυτικά και από τα πιο… ψηλά, απ’ τις ορεινές ζώνες των 1.200-1.400 μέτρων. Επί παραδείγματι, πυκνές χιονοπτώσεις θα έχουμε σε περιοχές όπως το Θέρισο, το Ασκύφου και ο Αποκόρωνα στα Χανιά, το Αμάρι και φυσικά τα Ανώγεια στο Ρέθυμνο, η Αγία Βαρβάρα και οι Αρχάνες (στους πρόποδες του Γιούχτα) στο Ηράκλειο.

Οι ισχυροί βοριάδες θα πνέουν στο νησί, αγγίζοντας τα 7-8 μποφόρ στα νότια και στα νότια πάνω από τα 8 (μποφόρ).

Μόλις κοπάσουν, το κλίμα θα γίνει πιο… ευνοϊκό για να δούμε “άσπρη” μέρα και εντός των πόλεων, σε πιο ήπιο πάντως βαθμό σύμφωνα με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις. Η κατάσταση θα θυμίζει περισσότερο τον χιονιά του 2017 παρά τον χιονιά του 2004. Από την Τρίτη το μεσημέρι προς απόγευμα όλα αυτά, διότι ένα 24ωρο μετά τα φαινόμενα θα ημερεύσουν.

Πολύ γρήγορη βελτίωση θα αρχίσουν να βλέπουν οι κάτοικοι της δυτικής Κρήτης, και σταδιακά κι εκείνοι της ανατολικής. Οι βόρειοι άνεμοι θα εξασθενήσουν, αποκαθιστώντας βαθμιαία την εικόνα της βαρυχειμωνιάς.

Βεβαίως, το πρωί της Πέμπτης αναμένεται παγετός κυρίως στα ορεινά. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στους δρόμους, αφού θα κρύβονται παγίδες για τους οδηγούς.

Από εκεί και πέρα, θα πρέπει να περιμένουμε μία καλή καιρική κατάσταση. Η ηλιοφάνεια δεν θα μας ξεγελάσει, αφού οι χαμηλές θερμοκρασίες θα “κρατούν” ζωντανή την φλόγα του χειμώνα.

Τάσος Κουρουπάκης: “Είμαστε σε ετοιμότητα – Μην υπερεκτιμούμε τις δυνάμεις μας”! 

Σε ετοιμότητα βρίσκονται οι μηχανισμοί Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας και των Δήμων της Κρήτης. “Κάνουμε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες” δήλωσε στο Livetalks ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Τάσος Κουρουπάκης, καλώντας τους πολίτες να μην υπερεκτιμήσουν τις δυνάμεις τους και να μην προκαλούν την τύχη τους. Όσο ανεβαίνουμε σε υψόμετρο, τόσο κατεβαίνει ο υδράργυρος. Στα 800 μέτρα ρίχνει χιόνι ήδη. Οι μονοψήφιες θερμοκρασίες έχουν κάνει την εμφάνισή τους και εντός των πόλεων. Απ’ τις βραδινές ώρες, οι κάτοικοι των πόλεων θα έχουν νιώσει στο … πετσί τους την ψυχρή εισβολή της Μήδειας!

"google ad"

“Είμαστε προετοιμασμένοι” είπε ο κ. Κουρουπάκης, μιλώντας κι εξ ονόματος των δημάρχων με τους οποίους είναι σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας. Το συγκεκριμένο καιρικό φαινόμενο δεν δημιουργεί τόσα πολλά προβλήματα, όσα οι καταρρακτώδεις βροχές.

“Πολλές φορές λέω ότι το χιόνι είναι ευλογία” σχολίασε σχετικά ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας, αναλογιζόμενος βεβαίως και τις πληγές που άφησαν τα προηγούμενα κύματα κακοκαιρίας. Με εξαίρεση τις ισχυρές νεροποντές του Νοεμβρίου, χειμώνα δεν ζήσαμε εφέτος. Οι θερμοκρασίες των προηγούμενων ημερών ήταν… ασυνήθιστες. Είχαμε περάσει στο άλλο άκρο. “Αν δούμε άσπρη μέρα τώρα, θα τη δούμε και το καλοκαίρι” παρατήρησε ο κ. Κουρουπάκης, λέγοντας πως τα κατάλευκα βουνά θα ξεσπάσουν κάθε πιθανή υποψία προβλημάτων… λειψυδρίας τους θερινούς μήνες! Ευχή του κ. Κουρουπάκη, “να περάσει το 4ημερο αυτό με λιγότερα προβλήματα” – και σ’ αυτό πρέπει να βοηθήσουμε όλοι προσέχοντας τους εαυτούς μας!

“Lockdown έχουμε. Ας το θυμηθούμε, γιατί η κίνηση στους δρόμους κι ο συνωστισμός των “οχημάτων, ακόμη και τώρα – μέσα στον χιονιά – μαρτυρά το αντίθετο!”

Ακούστε τι είπε στο Livetalks ο κ. Τάσος Κουρουπάκης:

Αναλυτική πρόγνωση για τον… Κρητικό χιονιά μπορείτε να διαβάσετε και από την ερασιτεχνική ομάδα meteoclub.gr η οποία εκτιμά  – μεταξύ άλλων – πως “αργά το βράδυ της Δευτέρας ξημέρωμα Τρίτης,  βάσει των προγνωστικών των μοντέλων, δύνανται να προκαλέσουν χιονοπτώσεις έως τα παραθαλάσσια τόσο στα βόρεια όσο και στα νότια του νησιού”! 

Cretalive

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ