17.8 C
Chania
Friday, March 1, 2024

Κρήτη: Μονάδα παραγωγής “πράσινου” υδρογόνου στο νησί με τη συμμετοχή του ΕΛΜΕΠΑ

Ημερομηνία:

Η Κρήτη και συγκεκριμένα ο νομός Λασιθίου αναμένεται να φιλοξενήσει τα επόμενα χρόνια τη δεύτερη “κοιλάδα” όπως ονομάζεται στην διεθνή ορολογία, παραγωγής πράσινου υδρογόνου σύμφωνα με το σχεδιασμό που βρίσκεται σε εξέλιξη στον οποίο πρωταγωνιστικό ρόλο θα διαδραματίσει το ΕΛΜΠΕΠΑ και το εργαστήριο που ασχολείται με την παραγωγή ενέργειας.

Σύμφωνα με τον καθηγητή του ΕΛΜΕΠΑ, Μανόλη Καραπιδάκη που μίλησε στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Μανόλη Αργυράκη, η μονάδα που θα εγκατασταθεί στον Αθερινόλακκο, δίπλα στις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ θα είναι η δεύτερη που θα λειτουργήσει στην Ελλάδα και το εξειδικευμένο εργαστήριο του ΕΛΜΕΠΑ έχει αναλάβει την εκπόνηση της σχετικής μελέτης.

Ο κ. Καραπιδάκης εξήγησε τι σημαίνει πράσινο υδρογόνο, που θα παράγεται με τη διάσπαση του θαλασσινού νερού, μετά την επεξεργασία αφαλάτωσης την οποία θα υφίσταται.

“Όταν εννοούμε πράσινο υδρογόνο, εννοούμε το υδρογόνο που παράγεται από ρεύμα των ΑΠΕ (αιολικά, φωτοβολταικά) και χρησιμοποιείται για τη διάσπαση του νερού σε υδρογόνο και οξυγόνο μέσω της ηλεκτρόλυσης” είπε ο καθηγητής.

Η μονάδα που θα κατασκευαστεί σε περίπου 4 χρόνια θα μπορεί να παράξει 1800 κιλά υδρογόνου την ώρα, με το κόστος κατασκευής να ανέρχεται σε 11 εκατ ευρώ ενώ θα προβλέπεται και η μεταφορά του μέσω ειδικών πλοίων.

“Η επένδυση αυτή θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης, η οποία αναμένεται να μας οδηγήσει, σε ένα πράσινο καύσιμο, φιλικό προε το περιβάλλον, το οποίο αναμένεται να αντικαταστήσει τα ορυκτά καύσιμα, καθώς υπάρχει παγκόσμια τάση για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου” όπως επεσήμανε ο κ. Καραπιδάκης.

“Στο τέλος, τόνισε η τιμή θα είναι ανταγωνιστική του φυσικού αερίου καθώς στην Ε.Ε θα δημιουργηθεί μια τράπεζα πράσινου υδρογόνου η οποία θα χρηματοδοτείται, για την παραγωγή του καυσίμου, το οποίο θα χρησιμοποιείται ως καύσιμο στις βιομηχανίες για την παραγωγή προιόντων, στις μεταφορές, τη ναυτιλία και άλλες δραστηριότητες.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ποδαρικό με απολύσεις έκανε το 2024 – «Εξαφανίστηκαν» 226.998 θέσεις εργασίας τον «μαύρο» Ιανουάριο

Ρεκόρ απολύσεων αλλά και ελαστικών μορφών απασχόλησης τον Ιανουάριο 2024 αποκαλύπτουν...

Σε ύφεση η μεγάλη πυρκαγιά στην Κάντανο

Σε ύφεση και χωρίς να υπάρχει ενεργό μέτωπο βρίσκεται...