14.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Κρήτη: Νέα νομοθετική ρύθμιση για τα κατά παρέκκλιση ακίνητα – Τι πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες

Ημερομηνία:

Με δύο πυροσβεστικές διατάξεις επιχειρεί η κυβέρνηση να εκτονώσει τις έντονες αντιδράσεις για την κατάργηση των παρεκκλίσεων στις εκτός σχεδίου πόλης περιοχές από τις 9 Δεκεμβρίου, που όπως το υπουργείο Περιβάλλοντος ανακοίνωσε επισήμως, αποτελεί μέρος της στρατηγικής επιλογής της Κυβέρνησης για την κατάργηση της έννοιας της εκτός σχεδίου δόμησης.

Οι ρυθμίσεις έρχονται να δώσουν λύση στον εκρηκτικό συνωστισμό που καταγράφεται στις πολεοδομίες όπου κατατίθενται αδιάλειπτα νέοι φάκελοι αδειών, με αποτέλεσμα οι υπάλληλοι των υπηρεσιών κυριολεκτικά να τρέχουν και να μην προλαβαίνουν να διαχειριστούν αυτό τον τεράστιο όγκο δουλειάς. Με βάση τις ρυθμίσεις που ανακοινώθηκαν οι πολίτες θα μπορούν να οικοδομήσουν, εάν υποβάλουν αίτηση για έκδοση προέγκρισης οικοδομικής άδειας, εφόσον βεβαίως αυτή έχει πληρότητα ως προς τα υποβαλλόμενα δικαιολογητικά και μελέτες, όπως ο νόμος ορίζει.

Αντίστοιχα το υπουργείο ανακοίνωσε ότι μπορούν να χτίσουν, όσοι υποβάλουν αίτηση για έκδοση βεβαίωσης όρων δόμησης συνοδευόμενη από τα αναγκαία δικαιολογητικά. Η εναλλακτική αυτή δυνατότητα προβλέφθηκε δεδομένου, ότι πλέον η προέγκριση οικοδομικής άδειας έχει καταστεί προαιρετική. Ωστόσο για αυτές τις περιπτώσεις χρήση της βεβαίωσης όρων δόμησης που θα εκδοθεί, θα μπορεί να γίνει μόνο μέχρι και την 30.9.2023, καθώς έως και την ημερομηνία αυτή είτε θα πρέπει να υποβληθεί αίτημα για έκδοση οικοδομικής αδείας είτε προέγκρισης.

Με δηλώσεις του στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Λευτέρη Βαρδάκη ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΑΚ Γιώργος Ταβερναράκης, εξήγησε ότι οι ρυθμίσεις αυτές δε λύνουν το πρόβλημα, καθώς χιλιάδες ιδιοκτήτες βρίσκονται σε ένα ασφυκτικό κλοιό, την ώρα που δεν έχουν ολοκληρωθεί οι δασικοί χάρτες, τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια και το κτηματολόγιο. Ο ίδιος τονίζει ότι θα έπρεπε να προωθηθεί νομοθετική ρύθμιση η οποία θα παρατείνει τη δυνατότητα αξιοποίησης των κατά παρέκκλιση οικοπέδων τουλάχιστον μέχρι την έγκριση των ανά περιοχή Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων.

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ