14.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Κρήτη: Οθωμανικούς τίτλους ιδιοκτησίας «ξεθάβουν» οι Τούρκοι

Ημερομηνία:

Οθωμανικούς τίτλους ιδιοκτησίας νησιών του Αιγαίου και την Κρήτη «ξεθάβουν» οι Τούρκοι για να ενισχύσουν το αφήγημά τους για μη ελληνική κυριαρχία σε αυτά, λόγω της «στρατικοποίησής» τους από την Ελλάδα.

Με δημοσίευμά της η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak, παρουσιάζει κτηματολογικά έγγραφα -από τα Οθωμανικά Αρχεία– που αφορούν ελληνικά νησιά και συμπεριλαμβάνονται σε 324 βιβλία και αφορούν τα έτη 1847 και 1912. Στα βιβλία υπάρχουν πληροφορίες για την επαρχία, το χωριό, την γειτονιά, το μέγεθος, την ημερομηνία κτήσης, το όνομα του ιδιοκτήτη κ.α. κάθε ακίνητου.

«Τα αρχεία που χρονολογούνται από την Οθωμανική Αυτοκρατορία για τα νησιά που η Ελλάδα μετέτρεψε σε αποθήκες όπλων -κατά παράβαση των συμφωνιών ενώ θα έπρεπε να τελούν σε αποστρατικοποιημένο καθεστώς- σώζονται στην Τουρκία. Στα αρχεία του Κτηματολογίου υπάρχουν 721 κτηματολογικά βιβλία που ανήκουν στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 324 ανήκουν στα νησιά και καλύπτουν τα έτη μεταξύ 1847 και 1912» αναφέρει το δημοσίευμα το οποίο φιλοξενεί δηλώσεις του επικεφαλής του Τμήματος Έρευνας του αρχείου Χακί Σαχίν, για το περιεχόμενο αλλά και το πως μπορεί κάποιος να έχει πρόσβαση σε αυτό.

Στα Οθωμανικά Αρχεία υπάρχουν κτηματολογικές πληροφορίες για Λήμνο, Ρόδο, Κως, Λέσβο, Σαμοθράκη, Χίο, Κρήτη κ.α.

Τα αρχεία είμαι προσβάσιμα για έρευνα σε Τούρκους και ξένους ερευνητές. Όπως λέει ο επικεφαλής του Τμήματος Έρευνας, οι κάτοχοι ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα μπορούν να υποβάλουν αίτηση -συμπληρώνοντας σχετική φόρμα- προκειμένου να γίνει η απαραίτητη έρευνα από το προσωπικό και να λάβουν τα έγγραφα που θέλουν. «Ο αριθμός των αιτήσεων που έγιναν στο ίδρυμά μας για τα νησιά τα τελευταία 10 χρόνια είναι 95» είπε ο Σαχίν.

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ