Κρήτη: Οι δικηγόροι εξετάζουν τη νομιμότητα της ρήτρας αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς ρεύματος

Κανένα σχόλιο

Σοβαρές νομικές εξελίξεις αναμένονται το επόμενο χρονικό διάστημα με επίκεντρο την νομιμότητα της ρήτρας αναπροσαρμογής που έχει εκτινάξει στα ύψη τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος και έχει προκαλέσει ασφυξία στα νοικοκυριά και επιχειρήσεις και στην Κρήτη, αλλά και έχει επιφέρει μεγάλες αυξήσεις σε χιλιάδες προϊόντα λόγω του κόστους παραγωγής τους.

Η ολομέλεια των δικηγορικών συλλόγων Ελλάδας μεταξύ αυτών και ο Δικηγορικός σύλλογος Ηρακλείου αποφάσισε ο νομικός κόσμος να προσφύγει δικαστικά κατά της πρακτικής αυτής που τριπλασιάζει τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.

Μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Λευτέρη Βαρδάκη, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου κ. Νίκος Λογοθέτης εξήγησε ότι εξετάζεται η νομική βάση αμφισβήτησης της νομιμότητας της ρήτρας και των υπέρογκων χρεώσεων και η απρόοπτη μεταβολή συνθηκών δηλ τη μονομερή μετατροπή συμβάσεων για σταθερή τιμή σε κυμαινόμενη.

"Sponsored links"

Θα κριθεί η νομιμότητα των χρεώσεων

Και ευλόγως τίθεται το ζήτημα αν σε κάθε σύμβαση ενός παρόχου είναι διαφανείς ή όχι οι όροι ενώ θα κριθεί και η νομιμότητα των χρεώσεων. Να προσθέσουμε στα παραπάνω ότι ήδη έχουν εκδοθεί αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, οι οποίες αναφέρουν τόσο τις προϋποθέσεις όσο και τα κριτήρια για τη διαφάνεια στις συμβάσεις. Και αυτά είναι θέματα που θα κρίνει η δικαιοσύνη.

Όχι στην αισχροκέρδεια

Σε κάθε περίπτωση σύμφωνα με τον κ. Λογοθέτη η ελληνική κοινωνία βρίσκεται μπροστά σε ένα κύμα διαρκών ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες , που δημιουργούν σημαντικά προβλήματα, ακόμη και κίνδυνο επιβίωσης.

“Το δικηγορικό σώμα δεν μπορεί να μείνει απαθές μπροστά στη νέα αυτή πραγματικότητα. Το οφείλει στην ελληνική κοινωνία” επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα θα πρέπει να τονιστεί ότι το κοινωνικό αγαθό της ηλεκτρικής ενέργειας δεν μπορεί να γίνεται όχημα για την αισχροκέρδεια των παρόχων που εκμεταλλεύονται τη δεσπόζουσα θέση τους στην αγορά της ενέργειας, στην οποία λειτουργεί ένα ολιγοπώλιο με παράνομες και εναρμονισμένες τακτικές και μεθοδεύσεις

Απόφαση -σταθμός για τη ρήτρα αναπροσαρμογής

Εξάλλου υπάρχει και μια πολύ σημαντική απόφαση – «ανάσα» για χιλιάδες καταναλωτές και επιχειρήσεις, που έλαβε το Ειρηνοδικείο Αθηνών. Συγκεκριμένα, με προσωρινή διαταγή, το Ειρηνοδικείο υπογραμμίζει ότι δεν θα διακόπτεται το ηλεκτρικό ρεύμα, εάν δεν έχει εξοφληθεί η «ρήτρα αναπροσαρμογής» που επιβλήθηκε εκ των υστέρων.

Η παραπάνω απόφαση ελήφθη με αφορμή την προσφυγή ενός επιχειρηματία

"Sponsored links"

Ψάχνουν τον νομικό οδικό χάρτη εναντίον της ρήτρας αναπροσαρμογής

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου αναφέρθηκε και στην απόφαση της ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος για τη διοργάνωση την Πέμπτη, 28 Απριλίου 2022 διαδικτυακής εκδήλωσης με θέμα:

«Ρήτρες αναπροσαρμογής σε συμβάσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας: Τα νομικά ζητήματα και η συμβατότητά τους ή μη με τους Γενικούς Όρους Συναλλαγών» με ομιλητές καθηγητές νομικής, νομικούς συμβούλους καταναλωτικών οργανώσεων και όλους τους προέδρους των δικηγορικών συλλόγων της χώρας.

Εκατοντάδες ενάγοντες, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αναμένεται να προσχωρήσουν στη συλλογική αγωγή κατά των παρόχων ενέργειας για την τερατώδη ρήτρα και τις αθέμιτες πρακτικές που ανεβάζουν τους λογαριασμούς στα ύψη και ίσως ανοίξει ο δρόμος και για επιστροφή ποσών

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live