Κρήτη: Ορκίστηκαν οι Ειδικοί Φρουροί που θα στελεχώσουν την Αστυνομία των Πανεπιστημίων – Έντονες αντιδράσεις από τις πανεπιστημιακές αρχές – Ερώτηση στη Βουλή από τους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Κρήτης

Κανένα σχόλιο

Ορκωμοσία των Ειδικών Φρουρών που θα στελεχώσουν τις Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων ( Ο.Π.Π.Ι.) πραγματοποιήθηκε στις έδρες των Διευθύνσεων Αστυνομίας Χανίων, Ρεθύμνου και Ηρακλείου.

Το γεγονός γνωστοποίησε η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης, που με μήνυμα της, τους εύχεται “Καλή σταδιοδρομία”.

Δείτε σχετική φωτογραφία:

"Sponsored links"

Την πάγια θέση του Ιδρύματος ότι η πανεπιστημιακή αστυνομία περισσότερο θα δημιουργήσει παρά θα λύσει προβλήματα επαναλαμβάνει ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, καθηγητής Γιώργος Κοντάκης.

Η επίσημη ενημέρωση είναι πως, σε πρώτη φάση, τα Ιδρύματα της Κρήτης δε θα «φιλοξενήσουν» τις ΟΠΠΙ.

Ο κ. Κοντάκης αναφέρει χαρακτηριστικά «θα περιπολούν οι άνθρωποι της ΟΠΠΙ στο campus και θα χρειάζονται μια διμοιρία ΜΑΤ να τους προστατεύει; Δεν έχει καμία θέση η μόνιμη παρουσία της αστυνομίας μέσα στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα. Οι φοιτητές μας δε θα είναι υποκείμενα άσκησης καταστολής. Όσο είμαστε εμείς Πρυτανική αρχή δεν πρόκειται να δεχτούμε ΟΠΠΙ δεν το έχουμε ανάγκη, δεν το θέλουμε. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι φωτισμός και επαρκής φύλαξη των πανεπιστημιουπόλεων. Εδώ και ένα χρόνο το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων έχει παγώσει. Ενώ υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό όλων των κατηγοριών στα Πανεπιστήμια, δίνονται χρήματα για ΟΠΠΙ και τουρνικέ».

Ο πρύτανης του ΕΛΜΕΠΑ, καθηγητής Νίκος Κατσαράκης αναφέρει, επίσης, ότι δεν υπάρχει καμία ενημέρωση από τα αρμόδια Υπουργεία.

Η θέση του Ιδρύματος και του ίδιου προσωπικά είναι σαφής, έχει γίνει γνωστή με αποφάσεις της Συγκλήτου, της πρυτανείας και δική του, με αφορμή τα επεισόδια στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Το ΕΛΜΕΠΑ είναι αντίθετο στο να λειτουργήσει ΟΠΠΙ στο Ίδρυμα, εξάλλου δε χρειάζεται, δεν υπάρχουν προβλήματα που θα κληθεί να λύσει.

Στη βουλή

Ερώτηση στη βουλή με αίτημα την απόσυρση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας και των Ειδικών Φρουρών από τα Πανεπιστήμια της Κρήτης κατέθεσαν σήμερα με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νίκου Ηγουμενίδη από κοινού οι βουλευτές Κρήτης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και με την συνυπογραφή των Νίκου Φίλη (τομεάρχη Παιδείας) και Μερόπης Τζούφη (αναπλ. τομεάρχης Παιδείας).

"Sponsored links"

Οι βουλευτές Κρήτης του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης, Σωκράτης Βαρδάκης, Μανόλης Θραψανιώτης, Χάρης Μαμουλάκης, Ανδρέας Ξανθός, Παύλος Πολάκης και οι αρμόδιοι τομεάρχες  επισημαίνουν ότι παρά την ομόθυμη καταδίκη μιας τέτοιας κυβερνητικής απόφασης, το Υπουργείο Παιδείας – με την συνεργασία και του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη –  επιμένει και προχωρά στην εγκατάσταση Πανεπιστημιακής Αστυνομίας στα ΑΕΙ της Κρήτης.

Στο κείμενο μεταφέρεται αυτούσια η τελευταία ανακοίνωση της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Κρήτης στην οποία τονίζεται από τις πρυτανικές αρχές ότι «πάγια θέση μας είναι ότι η λεγόμενη «Πανεπιστημιακή Αστυνομία» θα προκαλέσει και δε θα λύσει προβλήματα στα Ακαδημαϊκά Ιδρύματα. Τα Πανεπιστήμια είναι χώροι ελεύθερης διακίνησης ιδεών, παραγωγής γνώσης, αριστείας και καλλιέργειας ακαδημαϊκού και δημοκρατικού ήθους».

Οι βουλευτές αποκαλύπτουν μέσα από την ερώτηση ότι πριν λίγες ημέρες πραγματοποιήθηκε στις έδρες των Διευθύνσεων Αστυνομίας Χανίων, Ρεθύμνου και Ηρακλείου η ορκωμοσία των Ειδικών Φρουρών που θα στελεχώσουν τις Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, και αναφέρουν σχετικά ότι το δημόσιο Πανεπιστήμιο έχει ανάγκη από πόρους που θα προάγουν την έρευνα, τη γνώση και όχι από άσκοπες σπατάλες για «φρούρηση».

Και απευθύνουν τα ακόλουθα ερωτήματα στην αρμόδια Υπουργό Παιδείας:

  1. Έχει λάβει υπόψη τις ανακοινώσεις και θέσεις των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων που στρέφονται ενάντια στην τοποθέτηση πανεπιστημιακής αστυνομίας στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, και τι έχει απαντήσει σχετικά;
  2. Θα αποσύρει τον σχεδιασμό για τοποθέτηση πανεπιστημιακής αστυνομίας στα Πανεπιστήμια της Κρήτης, βάζοντας τέλος στα προβλήματα που θα δημιουργήσει μια τέτοια υλοποίηση;
  3. Θα αυξήσει την χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων, αντί να «ροκανίζει» τους πόρους των πανεπιστημίων για προσωπικό αχρείαστο και ασύνδετο με την αυτοτέλεια, την λειτουργία και τους σκοπούς ενός δημόσιου πανεπιστημιακού ιδρύματος με κορυφαία παραδείγματα πρωτοπορίας και έρευνας στις διεθνείς κατατάξεις τα Πανεπιστήμια Κρήτης;

cretalive.gr

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live