21.8 C
Chania
Thursday, April 18, 2024

Κρήτη: Ο Υπουργός “βγήκε από τα ρούχα του” για την κωλυσιεργία για το δικαίωμα ενασχόλησης ανέργων στον πρωτογενή τομέα, χωρίς να στερούνται το επίδομα ανεργίας

Ημερομηνία:

Την έντονη αντίδραση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη, προκάλεσε η κωλυσιεργία που παρατηρείται τουλάχιστον σε τοπικό επίπεδο για το δικαίωμα ενασχόλησης ανέργων στον πρωτογενή τομέα, χωρίς να στερούνται ή να διακόπτεται   το επίδομα ανεργίας.

Το θέμα τέθηκε στον κ. Βορίδη κατά την συνάντηση που είχε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης  και Τροφίμων,  με τον Πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιο Βοργιά και τον Πρόεδρο της οργάνωσης Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης Πρίαμο Ιερωνυμάκη.

Όπως τονίστηκε στην συνάντηση, για πρώτη φορά στα χρονικά η Κρήτη  έχει φτάσει σε στην πρώτη θέση σε επίπεδο ανεργίας,  λόγω της πανδημίας  που είχε σαν αποτέλεσμα μια καταστροφική χρονιά για τον χώρο του τουρισμού. Επισημάνθηκε όμως ότι παρά το γεγονός αυτό δεν υπάρχουν πολιτικές απασχόλησης και ενίσχυσης της εργασίας αλλά μία επιδοματική πολιτική  της ανεργίας.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου:

“Ο Υπουργός ενημερώθηκε από εμάς και για πρώτη φορά, ότι παρά το γεγονός ότι έχει νομοθετηθεί  από τον περασμένο Ιούνιο το δικαίωμα ενασχόλησης ανέργων στον πρωτογενή τομέα, χωρίς να στερούνται ή να διακόπτεται   το επίδομα ανεργίας,  εν τούτοις  οι κατά τόπους Υπηρεσίες του ΟΑΕΔ  δεν έχουν ενημερωθεί για την σχετική εγκύκλιο, όπως επίσης και το ηλεκτρονικό σύστημα του ΟΑΕΔ, έχοντας σαν   αποτέλεσμα ουσιαστικά την μη ισχύ του Νόμου, που θα μπορούσε να απεμπλέξει και να διαθέσει πολλά εργατικά χέρια στον πρωτογενή τομέα που έχει ανάγκη η Κρήτη αύτη την χρονική περίοδο.

Ο Υπουργός πραγματικά «βγήκε από τα ρούχα του», και δεσμεύτηκε για την άμεση παρέμβαση του στον Υπουργό Εργασίας  κ. Βρούστη Ιωάννη, έτσι ώστε να γίνει η εφαρμογή του Νόμου”.

Παράλληλα ζητήθηκε από τον Υπουργό  για την ενίσχυση της απασχόλησης στον πρωτογενή τομέα, μέρος των 100.000 νέων θέσεων εργασίας που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός, να διατεθούν στον πρωτογενή τομέα με επιδότηση του εργοσήμου.  Σ΄αυτή  την πρόταση όχι μόνο συμφώνησε, αλλά δεσμεύτηκε να προχωρήσει με παρέμβαση στον  Πρωθυπουργό για την υλοποίηση της παραπάνω πρότασης.

Τέλος, συμφωνήθηκε ότι η πολιτική που ασκείται τα τελευταία χρόνια ενισχύει την ανεργία και όχι την απασχόληση και υπάρχει αναγκαιότητα της αλλαγής αυτής, με σκοπό την επιδότηση της απασχόλησης προς όφελος των εργαζομένων, των παραγωγών, των ασφαλιστικών ταμείων και της εν γένει οικονομίας.

Το ΕΚΗ, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, “θα συνεχίσει τις προσπάθειες  εφαρμογής πολιτικών μείωσης της ανεργίας, ενώ για άλλη μια φορά καλεί όσους επιθυμούν να εργαστούν στον πρωτογενή τομέα ακόμα και επιδοτούμενοι άνεργοι που λαμβάνουν επιδότηση ανεργίας,   να απευθύνονται στο ΕΚΗ, καθώς και οι παράγωγοι που επιθυμούν να απασχολήσουν εργαζόμενους στην περίοδο της ελαιοκομιδής.

Παράλληλα ενημερώθηκε και η τοπική Υπηρεσία του ΟΑΕΔ   από το ΕΚΗ, για τον σχετικό νόμο, που να σημειωθεί ότι για να ισχύσει, χρειάζεται σχετική αίτηση προς τον ΟΑΕΔ από τον επιδοτούμενο άνεργο”.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλέξης Χαρίτσης: Σκοτεινή υπόθεση η υποψηφιότητα Μπελέρη

Σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του ο Αλέξης...

Γκλέτσος κατά Κασσελάκη για τα… θαύματα: Τι απογοήτευση είναι αυτή

Για απογοήτευση προς το πρόσωπο του Στέφανου Κασσελάκη έκανε λόγο ο Απόστολος...