12.8 C
Chania
Sunday, February 25, 2024

Κρήτη: Παρέμβαση του Αρείου Πάγου ζητά η Αποκεντρωμένη Διοίκηση για την αναστολή κατεδαφίσεων αυθαίρετων κατασκευών

Ημερομηνία:

Την παρέμβαση του Αρείου Πάγου για την αναστολή εκτέλεσης των πρωτοκόλλων κατεδάφισης στην Ελούντα μέσω δικαστικών αποφάσεων, ζητά με κατεπείγον έγγραφό της προς το ανώτατο δικαστήριο η γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Μαρία Κοζυράκη.

Η κ. Κοζυράκη επί της ουσίας στο έγγραφο που κοινοποιήθηκε στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τους υπουργούς Οικονομίας και Περιβάλλοντος, ζητά την παρέμβαση του Αρείου Πάγου στα Πολιτικά δικαστήρια ώστε να μην εκδίδουν αποφάσεις προσωρινής αναστολής των πρωτοκόλλων κατεδάφισης που έχουν τελεσιδικήσει και βρίσκονται ένα βήμα πριν μπουν οι μπουλντόζες του εργολάβου όπως έγινε στην Ελούντα.

Δικαστικές αποφάσεις, σε πολλές περιπτώσεις πολιτικές παρεμβάσεις κ.α οδηγούν ξανά στο συρτάρι τα οριστικά πρωτόκολλα κατεδάφισης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου και έρχονται σε αντίθεση με τα όσα ανέφερε έγγραφο του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Παναγιώτη Παναγιωτόπουλου τον περασμένο Μάιο.

Όπως επισημαίνει ο κ. Παναγιωτόπουλος όπως ρητά ορίζεται στον νόμο, απαγορεύεται απολύτως η κατασκευή κτισμάτων και εν γένει η τοποθέτηση κατασκευασμάτων στον αιγιαλό και την παραλία και ότι οποιαδήποτε μόνιμη κατασκευή βρίσκεται εκτός των ορισμών του νόμου, οπότε η εν λόγω κατασκευή είναι άμεσα κατεδαφιστέα και υπενθύμιζε την αναγκαία συνδρομή όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Ωστόσο φαίνεται ότι το έγγραφο αυτό δεν έχει ληφθεί υπόψη από τα δικαστήρια με αποτέλεσμα να ανακόπτονται με ασφαλιστικά μέτρα οι κατεδαφίσεις αυθαίρετων κατασκευών.

Όπως δήλωσε στο Ράδιο Κρήτη η κ. Κοζυράκη έχουν εκδοθεί 12 πρωτόκολλα κατεδάφισης στην περιοχή της Ελούντας και δύο από τους ιδιοκτήτες προσέφυγαν με ασφαλιστικά μέτρα κατά της απόφασης εκτέλεσης ενώ την ερχόμενη Τετάρτη θα γίνει και άλλο δικαστήριο για την εξέταση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν άλλοι 4 ιδιοκτήτες.

Οι πρώτοι πάντως που προσέφυγαν έλαβαν προσωρινές διαταγές και ορίστηκε κατά πληροφορίες η συζήτηση για τον μεν έναν ιδιοκτήτη 3 Απριλίου και για τον άλλο 17 Απριλίου. Ένας εκ των ιδιοκτητών πάντως ξεκίνησε με δικά του έξοδα την απομάκρυνση αυθαίρετης κατασκευής στην ιδιοκτησία του.

Εάν είπε η κ. Κοζυράκη το δικαστήριο εκδώσει ξανά προσωρινή αναστολή μέχρι την εξέταση των ασφαλιστικών μέτρων τότε θα δοθεί εντολή στον εργολάβο να προχωρήσει στην κατεδάφιση αυθαίρετων κατασκευών στην παραλία της Ιεράπετρας όπου και εκεί υπάρχουν σφοδρές αντιδράσεις.

Να θυμίσουμε πάντως ότι ο Δημάρχος Αγίου Νικολάου Μανώλης Μενεγάκης είχε την προηγούμενη εβδομάδα επαφές στην Αθήνα για το θέμα των κατεδαφίσεων στην Ελούντα ζητώντας την εκπόνηση ενός ρυθμιστικού σχεδίου που θα περιλαμβάνει και θα μεριμνά στην καλύτερη αξιοποίηση του αιγιαλιού στο πλαίσιο της νομιμότητας.

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ