21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Κρήτη: Πρωτοποριακή καλλιέργεια στα Λακώνια με «ενεργούς μικροοργανισμούς»

Ημερομηνία:

Την περασμένη εβδομάδα επισκέφτηκα τα Έξω Λακώνια, τον οικισμό Παναγία και το χωράφι στο οποίο η Γιάννα και ο Βλαδίμηρος καλλιεργούν τα λαχανικά και τα φρούτα τους με μια πρωτοποριακή μέθοδο, βιολογικής – οργανικής καλλιέργειας, χρησιμοποιώντας «ενεργούς μικροοργανισμούς».

Ζητήσαμε να μας δώσουν περισσότερα στοιχεία:

«Είναι φυσικοί μικροοργανισμοί που υπάρχουν στη φύση, συμπυκνωμένοι σε μια συσκευασία, σε υγρή μορφή. Όταν ψεκάσουμε τα φυτά και το χώμα, οι μικροοργανισμοί αυτοί παράγουν αμινοξέα τα οποία είναι τροφή για τα φυτά. Αντί να χρησιμοποιούμε λιπάσματα ή άλλα χημικά χρησιμοποιούμε αυτούς τους μικροοργανισμούς…».

Πρόκειται για ένα μείγμα διαφόρων ωφέλιμων μικροοργανισμών που αποτελείται κυρίως από βακτήρια γαλακτικού οξέος, φωτοσυνθετικά βακτήρια, διάφορα είδη μαγιάς και ζυμομύκητες

Σύμφωνα με μελέτες, ορισμένοι τομείς εφαρμογής των ενεργών μικροοργανισμών είναι η γεωργία, η κτηνοτροφία, η μελισσοκομία, η καθαριότητα, η προσωπική υγιεινή και ο καθαρισμός των οικοσυστημάτων. Παραδείγματα χρήσης των ενεργών μικροοργανισμών συναντά κανείς στη μελισσοκομία, τη βιοδυναμική γεωργία, την καλλιέργεια κηπευτικών και οπωροκηπευτικών. Μάλιστα, οι αποδόσεις των καλλιεργειών σημειώνουν αύξηση έως και τρεις φορές σε σύγκριση με τις συμβατικές καλλιέργειες.

Βίντεο: Λεωνίδας Κλώντζας

Η EM – τεχνολογία (ή αλλιώς τεχνολογία ενεργών μικροοργανισμών) θεωρείται σήμερα μια από τις πιο αποτελεσματικές και έγκυρες λύσεις αποκατάστασης της προστασίας του περιβάλλοντος.

Ποιά είναι η χρήση τους;

*Ενισχύουν το φύτρωμα, την ανθοφορία, την καρποφορία και την ωρίμανση στα φυτά.

*Βελτιωνουν τις φυσικές, χημικές και βιολογικές διαδικασίες του εδάφους και καταστέλλουν τα παθογόνα του εδάφους. Έτσι, δημιουργούν ένα πολύ ευνοϊκό περιβάλλον.

*Αυξάνουν τη φωτοσυνθετική ικανότητα των καλλιεργειών μέσα από τη λειτουργεία των φωτοσυνθετικών βακτηρίων. Με αυτόν τον τρόπο αυξάνεται το ποσοστό της ηλιακής ακτινοβολίας που αξιοποιούν τα φυτά και προσφέρουν σε εμάς τους ανθρώπους.

"google ad"

*Βελτιώνουν την ανθεκτικότητα των φυτών στα παράσιτα και ασθένειες γιατί τα εφοδιάζουν με μια σειρά από ουσίες που προάγουν τη ζωή.

*Αυξάνουν την αποτελεσματικότητα της οργανικής ουσίας ως λιπάσματος ή μάλλον ως εδαφοβελτιωτικού γιατί η οργανική ουσία δεν προσθέτει θρεπτικά στοιχεία με το τσουβάλι, όπως τα χημικά λιπάσματα, αλλά προσφέρει πολλαπλάσια χρήσιμο έργο.

*Οι ΕΜ μετατρέπουν με πολύ γρήγορους ρυθμούς την οργανική ουσία του εδάφους σε χούμους.

Η σταδιακή προσθήκη των ΕΜ ευνοεί τους αναζωογονητικούς μικροοργανισμούς για να γίνουν κυρίαρχοι στο αγροτικό οικοσύστημα μας και να παρασύρουν τη μεγάλη πλειοψηφία των ουδετερόφιλων μικροοργανισμών σε μια ευεργετική δράση.

Η ευρεία χρήση των πολυ-μικροβιακών, πολυσύνθετων σκευασμάτων οδηγεί σε ένα πιο υγιεινό,τελειοποιημένο περιβάλλον

anatolh.com

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...

Συγκέντρωση της Τομεακής Επιτροπής Χανίων του ΚΚΕ μπροστά στις Ευρωεκλογές του Ιούνη

Η Τομεακή Επιτροπή Χανίων του ΚΚΕ διοργανώνει συγκέντρωση την...