Κρήτη: Ραντεβού στα θερινά σινεμά τα πρώτα μετά καραντίνας που ανοίγουν για το κοινό

Κανένα σχόλιο

Κάτω από τον έναστρο ουρανό, με άρωμα γιασεμιού, ίσως κοντά στη θάλασσα αλλά σίγουρα, με παρέα τους μεγάλους αστέρες της 7ης Τέχνης, οι θερινοί κινηματογράφοι περιμένουν και αυτό το καλοκαίρι, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και παρά τον κορωνοϊό, να μας ταξιδέψουν μέσα από το λευκό πανί της μεγάλης οθόνης.

Σε παλαιότερες εποχές ήταν μια από τις αγαπημένες εξόδους του καλοκαιριού και ίσως μοναδική διέξοδος για να ικανοποιηθεί η λαχτάρα των σινεφίλ.

Πολλοί λιγότεροι πλέον σε λειτουργία, αποτελούν πάντα μια αγαπημένη καλοκαιρινή συνήθεια που συνδυάζει την απόλαυση που προσφέρει ο κινηματογράφος, το μαγικό περιβάλλον αλλά και το social distancing που επιβάλλουν λόγω κορωνοϊού οι μέρες…

"Sponsored links"

Στο Ηράκλειο στον θερινό κινηματογράφο «Βηθλεέμ» για να νιώθει το δικό του κοινό ακόμη πιο ασφαλές σε λίγες ημέρες η έκδοση των εισιτηρίων θα γίνεται και ηλεκτρονικά. Άρρηκτα συνδεδεμένοι με την ιστορία της πόλης των Χανίων ο δημοτικός κινηματογράφος «Κήπος» και ο θερινός κινηματογράφος «Αττικόν».

Βηθλεέμ

Ηράκλειο: Ασφαλής επιλογή τα θερινά σινεμά

Έτοιμο να λειτουργήσει και πάλι για 14η σεζόν, υπό τις προβλέψεις των μέτρων για τον κορωνοϊό είναι το θερινό σινεμά του δήμου Ηρακλείου «Βηθλεέμ» το οποίο βρίσκεται στην Πύλη Βηθλεέμ στα Ενετικά Τείχη. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ –ΜΠΕ ο καλλιτεχνικός διευθυντής του δήμου Ηρακλείου Γιώργος Αντωνάκης, με το άνοιγμα στις 15 Ιουνίου, όσα μέτρα προβλέπονται θα έχουν ληφθεί, ενώ ανάμεσα στα δύο καθίσματα που επιβάλλεται να υπάρχει κενή θέση, η επιλογή για το θερινό σινεμά «Βηθλεέμ» είναι τα τραπεζάκια.

«Η χωρητικότητα του θερινού σινεμά είναι 300 άτομα ωστόσο με τα μέτρα και τις αποστάσεις που επιβάλλεται να ληφθούν, έχω την αίσθηση ότι η χωρητικότητα δεν θα ξεπερνάει φέτος τα 200 άτομα. Έχουμε επιλέξει αντί για κενό κάθισμα, ανάμεσα σε κάθε δύο καθίσματα που θα τοποθετούνται, να βρίσκεται ένα τραπεζάκι και όχι μια κενή καρέκλα ή κενό, δίνοντας έτσι μια πιο φιλική διάσταση στα όσα καλούμαστε να τηρήσουμε στους χώρους προκειμένου να είμαστε ευθυγραμμισμένοι με τα μέτρα» δήλωσε ο κ. Αντωνάκης ο οποίος εξήγησε ότι το θερινό σινεμά θα ολοκληρώσει τη σεζόν στις 16 Σεπτεμβρίου.

«Προκειμένου να καλύψουμε το ενδιαφέρον όλων όσοι τα τελευταία χρόνια έχουν αγαπήσει το θερινό σινεμά, αποφασίσαμε κάθε Παρασκευή και Σάββατο, εκτός από την προβολή στις 21:30 να υπάρχει και μία δεύτερη στις 23:30 προκειμένου ακόμη και αυτή η διαφορά των 100 ατόμων που αναγκαστικά πρέπει λόγω των μέτρων να υπάρξει, να καλυφθεί» διευκρίνισε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του δήμου Ηρακλείου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Πάντως όπως είπε, η επιλογή του θερινού σινεμά είναι μια ασφαλής επιλογή, ενώ μέσα στο επόμενο διάστημα επιχειρείται να δοθεί λύση και σε ό,τι αφορά τα ηλεκτρονικά εισιτήρια, με τα οποία θα περιοριστεί ακόμη περισσότερο η επαφή μεταξύ επισκεπτών και εργαζομένων.

«Είμαστε πολύ κοντά στο να μπορούμε να εκδίδουμε ηλεκτρονικά εισιτήρια και με barcode είτε στα κινητά είτε εκτυπωμένα, να μπορούν να μπαίνουν στο σινεμά οι επισκέπτες. Είναι ασφαλής επιλογή το θερινό σινεμά και με τα μέτρα σε πλήρη εξέλιξη, αυτό θα καταστεί σαφές και σίγουρα θα μετριάσει ή και θα εξαλείψει την όποια ανησυχία μπορεί να έχει ο κάθε επισκέπτης, λάτρης του σινεμά» εξήγησε ο κ. Αντωνάκης.

Αττικόν

"Sponsored links"

Δύο θερινά σινεμά σημείο αναφοράς των Χανίων

Αποτελούν κάθε καλοκαίρι σημείο αναφοράς για τους φίλους της 7ης Τέχνης και του ποιοτικού κινηματογράφου ενώ ταυτόχρονα είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με την ιστορία της πόλης .

Ο λόγος για τον δημοτικό κινηματογράφο «Κήπος» και τον θερινό κινηματογράφο «Aττικόν».

Ο «Κήπος»

Κήπος

Ο δημοτικός κινηματογράφος «Κήπος» βρίσκεται μέσα σε μια όαση πρασίνου στο ανατολικό τμήμα του δημοτικού κήπου, απόλυτα εναρμονισμένος με το καταπράσινο φυσικό περιβάλλον του κήπου.

Πρόσθετη μεγαλοπρέπεια στον δημοτικό κινηματογράφο δίνει το πέτρινο ρολόι σήμα κατατεθέν της πόλης των Χανίων που κατασκευάστηκε το 1913.

Ο δημοτικός κινηματογράφος άνοιξε τις πύλες του την 1η Ιουνίου εναρμονισμένος απόλυτα με τα αυστηρά μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας

Μέχρι και τις 14 Ιουνίου όλες οι προβολές ταινιών είναι δωρεάν ενώ από τις 15 Ιουνίου η τιμή του εισιτηρίου θα είναι 5 ευρώ, ενώ για ειδικές κατηγορίες πολιτών θα είναι ένα ευρώ.

Η ιστορία του δημοτικού κινηματογράφου «Κήπος» αναδεικνύει και την πορεία της πόλης στο πέρασμα του χρόνου.

Στα πρώτα χρόνια λειτουργίας του κινηματογράφου, όταν δεν υπήρχε ακόμη το ηλεκτρικό ρεύμα, η διάχυτη μυρωδιά πετρελαίου και ασετιλίνης των λαμπτήρων ανακατευόταν με το μελένιο άρωμα των γιασεμιών και των νυχτολούλουδων. Για φωτισμό υπήρχαν ολόγυρα μόνο φανάρια πετρελαίου. Η χειροκίνητη μηχανή χρησιμοποιούσε για την προβολή μια λίαν επικίνδυνη για την εύφλεκτη ταινία από κελουλόζη, φλόγα ασετιλίνης.

Όπως αναφέρεται στο ιστορικό λειτουργίας του κινηματογράφου οι θεατές κάθονταν σε ξύλινους πάγκους και στο τέλος της παράστασης κατέβαλαν στο χειριστή της μηχανής το κατοχυρωμένο προσωπικό του «μπαξίσι», τα λεγόμενα «φαναριάτικα».

Για πολλά χρόνια ο κινηματογράφος στον Κήπο λειτουργούσε ως ιδιωτική επιχείρηση.

Σταδιακά έγινε ηλεκτροκίνητος, απέκτησε πανοραμική οθόνη και μάλιστα στη συνέχεια, όταν έγινε και σινεμασκόπ, πήρε και το όνομα «Τιτάνια». Στις 6 Μαρτίου 1980, το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων με απόφασή του, δημιουργεί τον Δημοτικό Κινηματογράφο «ΚΗΠΟΣ» τον πρώτο με αυτή την μορφή στη χώρα μας. Την επιτροπή διεύθυνσης του κινηματογράφου αποτελούσε ομάδα δημοτικών συμβούλων και μέλη της Κινηματογραφικής Λέσχης, που είχαν και την επιμέλεια του προ γράμματος.

Σήμερα υπό την εποπτεία της Πολιτιστικής Επιχείρησης του δήμου, ΚΕΠΕΔΗΧ – ΚΑΜ συνεχίζει «το ταξίδι» του στις εικόνες και τους ήχους ως μοναδικό παράδειγμα πολιτισμού και ψυχαγωγίας.

Το «Αττικόν»

Σε μία από τις ωραιότερες συνοικίες των Χανίων στην αρχή της Χαλέπας βρίσκεται ο θερινός κινηματογράφος «Αττικόν»..

Λειτουργεί από το 1972 και όπως δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο ιδιοκτήτης του Γιάννης Μαζοκοπάκης ποτέ από τότε δεν σταμάτησε τη λειτουργία του.

Έχει άδεια για 248 θέσεις και σήμερα με τα νέα δεδομένα στα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας διαθέτει 186 θέσεις.

Ανάμεσα σε κατοικίες είναι μια όαση πρασίνου προβάλλοντας σε δύο παραστάσεις κάθε βράδυ επιλεγμένες ταινίες.

Ο κ Μαζοκοπάκης και αυτό το καλοκαίρι περίμενε με αγωνία την πρεμιέρα .

Όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «ο κινηματογράφος είναι για μένα μεράκι και αγάπη. Είναι η λατρεία μου. Με ξεκουράζει, ψυχικά και σωματικά, τον νιώθω και είναι, το δεύτερο σπίτι μου».

Ο κ Μαζοκοπάκης είναι ο ιδιοκτήτης και του χειμερινού κινηματογράφου, που βρίσκεται σε απόσταση λίγων μέτρων από το θερινό το σινεμά.

Στη σύντομη κουβέντα που είχαμε μαζί του γυρίζει το ρολόι του χρόνου πίσω και μας θυμίζει τις εποχές που στην πόλη των Χανίων λειτουργούσαν πολλά θερινά σινεμά. Η Ρεγγίνα, τα Ολύμπια, ο Ορφέας, το Ρέξ, το Πάνθεον , το Ελληνίς.

Σινεμά που όπως θυμάται, γέμιζαν κάθε βράδυ από κόσμο.

 

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live