20.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Κρήτη: Στον αέρα εργαζόμενοι και πρόσφυγες του προγράμματος ΗΛΙΟΣ

Ημερομηνία:

Του Μάριου Διονέλλη

Για ακόμα μία φορά προκύπτει πρόβλημα στην υλοποίηση των προγραμμάτων φιλοξενίας και στέγασης προσφύγων εξαιτίας της ατελέσφορης γραφειοκρατίας και της πραγματικής απροθυμίας της κυβέρνησης για τη θέσπιση μόνιμου μηχανισμού υποδοχής.

Λίγο μετά την… πανηγυρική κατάργηση του προγράμματος ESTIA και τις αναφορές Μηταράκη στον περιορισμό του φαινομένου των αιτούντων άσυλο (προφανώς λόγω των pushbacks), έρχεται η σειρά του προγράμματος ΗΛΙΟΣ να αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα στη χρηματοδότηση και υλοποίησή του.

Η κατάσταση θυμίζει τα πρώτα βήματα απαξίωσης του ESTIA, αφού και πάλι δημιουργήθηκε χρηματοδοτικό κενό εξαιτίας της καθυστέρησης του υπουργείου Μετανάστευσης και του Ελεγκτικού Συνεδρίου να ολοκληρώσουν την έγκριση της επέκτασής του έως τον Μάιο. Και ενώ το πρόγραμμα έληξε στις 31 Ιανουαρίου, η μη ανανέωση θέτει σε κίνδυνο τόσο τους ξεριζωμένους πρόσφυγες που αντιμετωπίζουν μια σειρά κινδύνους, όπως η στέρηση στοιχειωδών μέτρων προστασίας, η διακοπή της προβλεπόμενης επιδότησης ενοικίου, η αστεγία, η διακοπή της φοίτησης των παιδιών τους σε σχολεία κ.ά., αλλά δημιουργεί επισφάλεια και για τις θέσεις των εργαζομένων στους φορείς που υλοποιούν το πρόγραμμα σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.

Το πρόβλημα επισήμανε με ανακοίνωσή της η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου (σ.σ.: στην Κρήτη φιλοξενούνται πάνω από 200 πρόσφυγες μέσω του προγράμματος ΗΛΙΟΣ, από τους περίπου 4.000 πανελλαδικά). Οι εργαζόμενοι τονίζουν πως η καθυστέρηση στην ανανέωση του προγράμματος πρακτικά μεταφέρει την ευθύνη για τη συνέχισή του στις κατά τόπους ΜΚΟ-εταίρους, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν οι θέσεις εργασίας του προσωπικού. Η Ενωση κάνει λόγο για διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων, που εργαλειοποιούν τους πρόσφυγες στο πλαίσιο των συμφωνιών με την Ε.Ε. και την Τουρκία και καταγγέλλουν «παζάρια» των επιχειρηματικών ομίλων στην ευρύτερη περιοχή βάσει των οποίων διαμορφώνονται τα προσφυγικά προγράμματα, με θύματα τελικά τους ίδιους τους πρόσφυγες αλλά και τους εργαζομένους στα προγράμματα αυτά.

Πάντως χθες πηγές από τους φορείς υλοποίησης του προγράμματος ΗΛΙΟΣ μετέφεραν στην «Εφ.Συν.» πως είναι θέμα ημερών η έγκριση της παράτασης του προγράμματος μέχρι τον Μάιο. Το ζητούμενο όμως είναι η δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού στήριξης και υποδοχής καθώς είναι πλέον μαθηματικά βέβαιο πως ακόμα και αν καλυφθούν με καθυστέρηση οι τρέχουσες ανάγκες, τον Μάιο θα υπάρξει το επόμενο χρηματοδοτικό κενό και πάει… λέγοντας.

efsyn.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο ΕΠΙ ΓΗΣ IV, την Παρασκευή 29 Μαρτίου στην Ηλεία ο Χανιώτης ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης

Ο σπουδαίος ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης πτυχιούχος της Γεωπονικής Σχολής...