Κρήτη – υδρογονάνθρακες: Ολοκληρώνει τις σεισμικές έρευνες η ExxonMobil

Κανένα σχόλιο

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για να ολοκληρώσει η κοινοπραξία «ExxonMobil – Helleniq Energy» τις σεισμικές έρευνες για τον εντοπισμό κοιτασμάτων με υδρογονάνθρακες στις θαλάσσιες παραχωρήσεις της Κρήτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ειδικό σεισμογραφικό σκάφος Sanco Swift της νορβηγικής εταιρείας PGS που εκτελεί για λογαριασμό της κοινοπραξίας ExxonMobil – Helleniq Energy τις εργασίες στα θαλάσσια blocks «Δυτικά» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης» ολοκληρώνει το πρόγραμμα των ερευνών μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου.

Η κακοκαιρία

"Sponsored links"

Πάντως, το ειδικό σκάφος είχε διακόψει αυτές τις μέρες τις εργασίες λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών. Όπως αναφέρουν πηγές, τα κύματα έφταναν μέχρι και τα 7,5 μέτρα ύψος. Οι αναταράξεις προκαλούν κραδασμούς στα υδρόφωνα των καλωδίων που απλώνει το πλοίο για τις σεισμικές έρευνες.

Εντός χρονοδιαγράμματος

Σύμφωνα με πληροφορίες το Sanco Swift κινήθηκε εντός των στόχων του χρονοδιαγράμματος που είχε τεθεί από την κοινοπραξία των ExxonMobil – Helleniq Energy και μάλιστα οι ήπιες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν από τον Νοέμβριο, συνέδραμαν στην κάλυψη μεγάλου μέρους του ερευνητικού προγράμματος.

Ο χρόνος λήξης των εργασιών εκτιμάται, όπως προαναφέρθηκε, γύρω στις 20 Φεβρουαρίου. Θα εξαρτηθεί από το πόσο έχει πάει πίσω το πρόγραμμα η ολιγοήμερη διακοπή του δρομολογίου του σκάφους λόγω της κακοκαιρίας.

Τα δεδομένα

Σύμφωνα με πληροφορίες η κοινοπραξία ExxonMobil – Helleniq Energy συλλέγει σχεδόν  διπλάσια, σε σχέση με την ελάχιστη συμβατική υποχρέωση, δισδιάστατα σεισμικά δεδομένα από το υπέδαφος των θαλάσσιων οικοπέδων της Κρήτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες τόσο στην έκταση του block «Νοτιοδυτικά της Κρήτης» που ανέρχεται σε 19.868 τετρατγωνικά χιλιόμετρα όσο και στη δεύτερη 20.058 τ.χλμ «Δυτικά της Κρήτης», εκτελούνται εργασίες για την πρόσκτηση δισδιάστατων γεωφυσικών σεισμικών δεδομένων περίπου 13.000 χιλιομέτρων. Η ελάχιστη συμβατική υποχρέωση που είχε η κοινοπραξία ήταν η πρόσκτηση σεισμικών δεδομένων  3.250 χλμ. από κάθε παραχώρηση, ήτοι 6.500 χλμ.

Το επόμενο στάδιο

Τα επόμενα βήματα της κοινοπραξίας είναι πια η επεξεργασία των σεισμικών δεδομένων.

"Sponsored links"

Αν αυτά είναι ικανοποιητικά και καθαρά ως προς τον εντοπισμό των πιθανών στόχων, τότε δεν αποκλείεται, όπως λένε οι πληροφορίες, οι δοκιμαστικές γεωτρήσεις να έρθουν πιο κοντά περί τα τέλη του 2024.

Αν απαιτηθεί και η πρόσκτηση τρισδιάστατων σεισμικών δεδομένων, τότε η ExxonMobil θα επιστρέψει για αυτές και οι δοκιμαστικές γεωτρήσεις αναμένονται περί το 2025.

ΟΤ

 

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live