Κρήτη: “Χαρίζονται φάρμακα!” μέσω social media – «είναι λάθος, χωρίς συζήτηση», λένε γιατροί και φαρμακοποιοί

Κανένα σχόλιο

Φάρμακα δεν υπάρχουν, τουλάχιστον όχι όσα θα έπρεπε. Ακόμα και για ένα απλό αντιπυρετικό, κάποιος αναγκάζεται να γυρνάει από φαρμακείο σε φαρμακείο για να βρει, ενώ – όπως έχει γράψει το Cretalive, δεν λείπουν και οι περιπτώσεις που φάρμακο για ασθενή στην Κρήτη βρέθηκε στην… Γαλλία!

Μέσα στο κλίμα αυτό, μια νέα πρακτική «αναδύεται» τον τελευταίο καιρό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τους χρήστες να προχωρούν σε ανακοινώσεις για… δωρεές φαρμάκων που τους περισσεύουν!

Κάθετα αντίθετος με αυτή την “τάση”  εμφανίζεται ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου Αλέξανδρος Πατριανάκος.

"Sponsored links"

44556

«Χωρίς ιατρική παρακολούθηση/ συμβουλή και χωρίς να ξέρεις ότι αυτός που δέχεται τα φάρμακα τα χρειάζεται κιόλας πώς μπορείς να δωρίζεις» διερωτάται ο ίδιος ενώ δηλώνει ρητά και κατηγορηματικά «ως Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου διαφωνούμε κάθετα με αυτή την πρακτική».

Παράλληλα θέτει στη βάση του προβληματισμού του έναν ακόμα επιπλέον σοβαρό παράγοντα κινδύνου. «Τίθεται και ο παράγοντας του πώς έχει αποθηκεύσει ο άλλος τα φάρμακα. Πώς μπορούμε να δεχόμαστε φάρμακα χωρίς να γνωρίζουμε σε τι συνθήκες αποθήκευσης τα είχε αυτός που μας τα δίνει;» αναρωτιέται και πάλι ο ίδιος.

Πού προτείνει να δίνουμε τα φάρμακα που περισσεύουν

Ο ορθός τρόπος να προσφέρουμε φάρμακα, που εμείς δεν τα χρειαζόμαστε πλέον και πιστεύουμε ότι κάποιος συμπολίτης μας ενδεχομένως τα έχει ανάγκη, είναι να απευθυνόμαστε σε εξειδικευμένες δομές όπως η «Βοήθεια στο Σπίτι» ή τα Κοινωνικά Ιατρεία εκάστοτε δήμου.

Σε κάθε περίπτωση πάντως υπογραμμίζει ότι «η πρακτική αυτή πρέπει οπωσδήποτε να γίνεται με ιατρική παρακολούθηση και να υπάρχει έλεγχος. Δεν χαρίζουμε ένα φάρμακο χωρίς να ξέρουμε αν κάνει καλό στον άλλο ή όχι».

Σκουντάκης: «Μην πετάτε φάρμακα στα σκουπίδια. Μην τα χαρίζετε στο διαδίκτυο. Φέρτε τα σε εμάς»

Κάθετα αντίθετος με την πρακτική αυτή εμφανίζεται και ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου Αριστοτέλης Σκουντάκης.

Ο ίδιος δήλωσε στο cretalive ότι γνωρίζει το συγκεκριμένο πρόβλημα καθώς έχουν «πέσει» και στη δική του αντίληψη ανάλογες αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

"Sponsored links"

Εν τούτοις τονίζει ότι «είναι λάθος, χωρίς συζήτηση» ενώ συμφωνεί με τον κ. Πατριανάκο στο γεγονός ότι «είναι επικίνδυνο να δεχόμαστε φάρμακα χωρίς να γνωρίζουμε αν έχουν διατηρηθεί σε κατάλληλες συνθήκες».

Αν κάποιος επιθυμεί να δωρίσει φάρμακα ο κ. Σκουντάκης δίνει τη λύση: «όποιος έχει φάρμακα σπίτι του και δεν ξέρει τι να τα κάνει να τα φέρνει στα φαρμακεία. Εμείς αν δεν έχουν λήξει τα δίνουμε στα Κοινωνικά Φαρμακεία. Αν έχουν λήξει καταλήγουν σε ειδικούς κάδους ανακύκλωσης. Σε καμία περίπτωση δεν πετιούνται στο περιβάλλον, ακόμα κι αν είναι άχρηστα».

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live