Κρήτη: 44 εργατικά ατυχήματα στο δρόμο – Κάλεσμα οργανώσεων σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα στα Χανιά – Την Κυριακή η συνάντηση των ντελιβεράδων

Κανένα σχόλιο

Διανομείς που χάνουν τη ζωή τους στο μεροκάματο, κι όμως φαίνεται πως δε συνειδητοποιούν τον κίνδυνο στον οποίο εκτίθενται κάθε λεπτό. Άλλες φορές είναι η πίεση για παράδοση γρήγορα, άλλες φορές η απερισκεψία της στιγμής, ακόμη και ένα κακοσυντηρημένο όχημα ως εργαλείο δουλειάς… Κι όμως, ακόμη συναντάμε μπροστά μας μηχανάκια διανομής που “χώνονται”, πετάγονται, παραβιάζουν τον ΚΟΚ, παίζοντας “κορώνα-γράμματα” τη ζωή των διανομέων.

Δύο καταγγελίες για ανασφάλιστη εργασία διανομέων έχουν ήδη αποσταλεί από το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου στην Επιθεώρηση Εργασίας, στο πλαίσιο της προσπάθειας ενίσχυσης της ασφάλειας στο ευάλωτο επάγγελμα των διανομέων. “Το 2018 είχαμε 44 εργατικά ατυχήματα στο δρόμο” – είπε στο ΣΚΑΙ Κρήτης 92,1 ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Στέλιος Βοργιάς, τονίζοντας ότι ο αριθμός είναι από μόνος του πολύ μεγάλος, και εκτοξεύεται αν προσθέσουμε τα εργατικά ατυχήματα και σε άλλους χώρους εργασίας.

Οι έλεγχοι από το Εργατικό Κέντρο, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας και την Τροχαία Ηρακλείου αφορούν και στην ανασφάλιστη εργασία και στα μέσα ατομικής προστασίας, ενώ όπως τόνισε ο κ.Βοργιάς “η πίεση δεν προέρχεται μόνο από τον εργοδότη αλλά και τον πελάτη”. Όμως, όπως υπογραμμίζει ο ίδιος, “το μέλημα πρέπει να είναι να γυρίσουν σώοι στις οικογένειές τους”.

Να σημειώσουμε ότι την Κυριακή στις 9 το πρωί και στις 7 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Χανίων διανομέων για τη συζήτηση των προβλημάτων τους και την οργάνωση μορφών δράσεων.

Εν τω μεταξύ, πληθαίνουν τα καλέσματα για τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα στα Χανιά με αφορμή και τον δεύτερο θάνατο διανομέα μέσα σε λίγες ημέρες σε τροχαίο στα Χανιά. Μεταξύ άλλων στη συγκέντρωση σήμερα στις 6 το απόγευμα στην Πλατεία Δημοτικής Αγοράς Χανίων καλούν η Λαϊκή Ενότητα Χανίων, το ΝΑΡ, η κατάληψη Rosa Nera, η Πρωτοβουλία Αντίστασης και η οργάνωση Attack στην αναεργία και στην επισφάλεια.

ΛΑ.Ε.: Δεν πρόκειται για ‘ατύχημα’ αλλά για δολοφονία

Δεύτερος διανομέας φαγητού έχασε τη ζωή του στα Χανιά μέσα σε λίγες μέρες, μετά το νέο τραγικό περιστατικό που σημειώθηκε τη νύχτα στην πόλη, όταν το δίκυκλο που οδηγούσε 21χρονος εργαζόμενος συγκρούσθηκε κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες με ένα άλλο δίκυκλο.

Το περιστατικό συνέβη στη συμβολή των οδών Σφακιανάκη και Αντωνίου Γιάνναρη κοντά στην Πλατεία Δικαστηρίων και από τη σύγκρουση τραυματίσθηκε βαρύτατα ο διανομέας, που παρά την προσπάθεια των διασωστών του ΕΚΑΒ υπέκυψε στα τραύματά του.

Είναι το δεύτερο θανατηφόρο εργατικό ατύχημα μέσα σε διάστημα λίγων ημερών, αφού την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ένας 27χρονος, που επίσης εργαζόταν ως διανομέας, έχασε τη ζωή του όταν η μηχανή που οδηγούσε εξετράπη της πορείας της και κατέληξε σε τοιχίο. Είναι αμφίβολο αν οι ντόπιοι κυβερνητικοί βουλευτές , κόμματα του συστήματος, ασχοληθούν με το συμβάν. Το πιθανότερο είναι να προσπαθήσουν να το αποκρύψουν. Στην καλύτερη περίπτωση θα βάλουν τους εκάστοτε εργατοπατέρες, να προσπαθήσουν να ‘τα μπαλώσουν’. Ας μιλήσουμε όμως την γλώσσα της αλήθειας. Δεν πρόκειται για ‘ατύχημα’ αλλά για δολοφονία. Για δολοφονία, μιας και συχνά επιβάλλεται στους εργαζόμενους να τρέχουν για τα ψίχουλα των 3 ευρώ την ώρα, χωρίς ασφάλιση, πολλές φορές πιεζόμενοι  από την εργοδοσία στο να παραβαίνουν τον ΚΟΚ, με τους ίδιους να πρέπει να φροντίζουν για την συντήρηση των μηχανιακιών τους

ΚΑΛΟΥΜΕ ΣΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18 ΓΕΝΑΡΗ στις 6.00μ.μ.  πλ. Αγοράς

Υπενθυμίζουμε ότι το πρωί της Κυριακής θα πραγματοποιηθεί συνάντηση στο Εργατικό Κέντρο της πόλης στην οποία καλούνται οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις διανομής φαγητού. Στόχος της συνάντησης είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών για την ίδρυση σωματείου, ενώ θα συζητηθούν και τα προβλήματα του κλάδου. Όσοι επιθυμούν να γραφτούν στο υπό ίδρυση σωματείο, να επικοινωνήσουν με το τηλέφωνο  6931188200 Νίκος Μακόπουλος

ΝΑΡ: Οι συνεχιζόμενοι θάνατοι διανομέων αποδεικνύουν ότι δεν ευθύνονται μόνο στην «κακιά» στιγμή ή στην λάθος οδηγική συμπεριφορά

 Το 2019 ξεκινάει με άλλη μία εργοδοτική δολοφονία διανομέα στα Χανιά. Το βράδυ της Τετάρτης 16/1 21χρονος διανομέας εν ώρα εργασίας ενεπλάκη σε τροχαίο δυστύχημα με άλλο δίκυκλο στη συμβολή των οδών Σφακιανάκη και Αντωνίου Γιάνναρη με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του. Αποτελεί το νέο θύμα ενός τεράστιου καταλόγου νεκρών διανομέων τον τελευταίο χρόνο που δε λέει να κλείσει. Ειδικά για τα Χανιά πρόσφατος είναι και ο θάνατος διανομέα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στην περιοχή της Χαλέπας.

Οι συνεχιζόμενοι θάνατοι διανομέων αποδεικνύουν ότι δεν ευθύνονται μόνο στην «κακιά» στιγμή ή στην λάθος οδηγική συμπεριφορά. Αποδεικνύουν ότι οι απάνθρωπες συνθήκες κάτω από τις οποίες δουλεύουν οι διανομείς που εργάζονται στον κλάδο του επισιτισμού οδηγούν όλο και πιο συχνά σε εργατικά ατυχήματα. Η πραγματική αιτία αυτών των ατυχημάτων κρύβεται πίσω από την παντελή έλλειψη μέτρων ασφαλείας και την τεράστια εντατικοποίηση που εμφανίζεται στον κλάδο. Η έντονη πίεση που ασκούν οι εργοδότες για την γρήγορη παράδοση των παραγγελιών κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες θα συνεχίσει να έχει τα παραπάνω αποτελέσματα.

Οι διανομείς καταλήγουν να εργάζονται καθημερινά για ένα μεροκάματο της πείνας χωρίς να ξέρουν αν θα γυρίσουν στο σπίτι τους μετά το πέρας της βάρδιας. Οι περισσότεροι εργάζονται υπό καθεστώς μόνιμης επισφάλειας χωρίς να ασφαλίζονται ή στην καλύτερη περίπτωση να ασφαλίζονται μόνο για τα μισά τους δεδουλευμένα. Ενώ ταυτόχρονα από τους εργοδότες δεν παρέχονται ούτε τα οχήματα και δεν καλύπτεται το κόστος για τις βενζίνες και τα service τους.

Στην παραπάνω κατάσταση κύρια ευθύνη φέρει και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Με την αντεργατική πολιτική που εφαρμόζει ενισχύει την επισφαλή-ανασφάλιστη εργασία. Το υπουργείο εργασίας συνεχίζει να αρνείται να πάρει μέτρα για την βελτίωση των συνθηκών εργασίας στον κλάδο. Ταυτόχρονα ενισχύει τη δυνατότητα των εργοδοτών να εκμεταλλεύονται τους εργαζομένους κάνοντας τα στραβά μάτια στις αυθαιρεσίες τους με τις παραβάσεις εργατικού δικαίου να μένουν ουσιαστικά ατιμώρητες.

Η απάντηση θα έρθει από το δρόμο του συλλογικού αγώνα ενάντια στην εργοδοτική εκμετάλλευση, ενάντια σε κυβερνήσεις και ΕΕ  που στο όνομα της «ανάπτυξης» ενισχύουν τα αντεργατικά μέτρα και οδηγούν στο θάνατο χιλιάδες εργαζομένους. Καλούμε όλους τους εργαζομένους σε συμμετοχή και συσπείρωση γύρω από ταξικά συνδικάτα και συλλογικότητες μακριά από τον αστικοποιημένο και υποταγμένο συνδικαλισμό της ΓΣΕΕ.

Καλούμε στο συλλαλητήριο την Παρασκευή 18/1  στις 18:00μμ στην πλατεία δημοτικής αγοράς.

Ρόζα Νέρα: Τα κέρδη τους δεν αξίζουν παραπάνω από τις ζωές μας

Το βράδυ της Τετάρτης 16/01, άλλος ένας διανομέας σκοτώνεται εν ώρα  εργασίας.

Η διαρκής υποτίμηση της εργασίας, οι εργοδοτικές αυθαιρεσίες και τα  εξαντλητικά ωράρια (υπερωρίες), τα ελλειπή μέτρα προστασίας που  προσφέρει η επιχείρηση, ο αγώνας δρόμου για να μην απογοητευτεί ο  πελάτης, οι απαιτήσεις των αφεντικών, δολοφονούν.

Τα κέρδη τους δεν αξίζουν παραπάνω από τις ζωές μας.

Καλούμε σε συγκέντρωση Παρασκευή 18/1 στις 18:00 στην Πλ. Αγοράς

Οργάνωση από τα κάτω αγώνες ταξικοί.

Πρωτοβουλία Αντίστασης: Αν αγαπάμε τη ζωή μας πρέπει να πολεμήσουμε

Η περίπτωση του δεύτερου νεκρού διανομέα μέσα σε δεκαεφτά μέρες στην πόλη μας, σίγουρα σοκάρει τον καθένα. Πολύ περισσότερο μπορεί και πρέπει να βάλει σε προβληματισμό τον κάθε εργαζόμενο, τον κάθε άνθρωπο της δουλειάς που υφίσταται με διάφορους τρόπους και μορφές την πίεση της καπιταλιστικής βαρβαρότητας καθημερινά και με κλιμακούμενη ένταση.

Σίγουρα, μετά και το δεύτερο θανατηφόρο συμβάν μέσα σε λίγες μέρες, θα θορυβηθούν κυβερνητικοί και κρατικοί φορείς, εργατοπατέρες, κόμματα του συστήματος και διάφοροι άλλοι. Μόνο που όλοι αυτοί εκεί που θα στοχεύουν, όπως γίνεται σ’ όλες τις ολοένα και πιο πυκνές δολοφονίες του συστήματος της εκμετάλλευσης, θα είναι στο να κρύψουν τον πραγματικό ένοχο. Αυτόν που επιβάλλει στους διανομείς να τρέχουν σαν κυνηγημένοι με τα μηχανάκια του θανάτου για 3 ευρώ την ώρα. Τον ένοχο που οδηγεί το σύνολο των εργαζομένων σ’ ένα καθημερινό ξόδεμα της υγείας και της ζωής τους χωρίς προοπτική ανθρώπινης ανάσας σε μία σειρά επαγγέλματα πέρα από τους διανομείς,  σ’ ένα διαρκές παιχνίδι με το θάνατο.  Άλλοι πλακώνονται από σκουπιδιάρες, άλλοι πνίγονται σε ανσασέρ, άλλοι θυσιάζονται στα εργοτάξια για να στηθούν γήπεδα και άλλα μεγάλα έργα της δίκαιης ανάπτυξης, όπως με θράσος ονομάζουν την προσπάθεια του κεφαλαίου για νέους κύκλους κερδοφορίας.

Καθημερινά στο βωμό των κερδών της κεφαλαιοκρατίας που επιβάλλει τους όρους κίνησης ακόμη και στους πιο μικρούς του «επιχειρείν» , η εργατική τάξη και ευρύτερα οι εργαζόμενοι συνθλίβονται, ενώ ολοένα και πιο συχνά δίνουν με τραγικό τρόπο την ίδια τη ζωή τους όπως μαρτυρούν με  τα συμβάντα στην πόλη μας με τους ντελιβεράδες αλλά και σ’ όλη τη σύγχρονη εργασιακή γαλέρα του τουρισμού- επισιτισμού. Συνολικότερα το καθεστώς της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης και της εκμετάλλευσης στον τόπο μας έχει επιβάλλει στον κόσμο της δουλειάς ένα ασφυκτικό πλαίσιο βαρβαρότητας. Το πολιτικό προσωπικό (κυβέρνηση- αντιπολίτευση) πασχίζουν να διαιωνίσουν αυτό το πλαίσιο, να το ενισχύσουν παραπέρα, ενώ ταυτόχρονα διεκδικούν μπίζνες για την κεφαλαιοκρατία και δίνουν τη χώρα σαν ορμητήριο πολέμου στους φονιάδες των λαών.

Αυτή είναι η πραγματικότητα που έχει ν’ αντιμετωπίσει ο λαός και η νεολαία στον τόπο μας. Μ’ αυτήν πρέπει ν’ αναμετρηθούμε θέλουμε, δε θέλουμε. Αν αγαπάμε τη ζωή μας πρέπει να πολεμήσουμε, να μπούμε στο δρόμο της μαζικής Λαϊκής Αντίστασης και Πάλης ενάντια στην καπιταλιστική – ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα. Να βγούμε στο δρόμο ξανά και ξανά. Η βαρβαρότητα απλώνεται παγκόσμια, μα και οι αντιστάσεις γεννιούνται παγκόσμια και αργά ή γρήγορα θα πνίξουν το σύστημα της εκμετάλλευσης. Ας κάνουμε ένα  μικρό πρώτο βήμα.

Να εκδηλώσουμε αυτή τη φορά στο δρόμο την οργή μας διαδηλώνοντας ενάντια στην πολιτική που οδηγεί σε  τραγικά συμβάντα που έχουν όνομα.

ΔΕ ΦΤΑΙΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ Η ΚΑΚΙΑ ΩΡΑ! ΑΝΕΡΓΙΑ, ΥΠΟΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ, ΜΙΣΘΟΙ ΠΕΙΝΑΣ ΚΑΙ ΕΝΤΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΜΑΖΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ!

ΤΟ  ΣΥΣΤΗΜΑ  ΤΗΣ  ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ  ΔΟΛΟΦΟΝΕΙ

ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΝΤΙΣΤΑΕΙΣ ΜΑΣ. ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ!

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18 ΓΕΝΑΡΗ στις 6.00μ.μ.  πλ. Αγοράς

Attack στην ανεργία και την επισφάλεια: «Όχι άλλο αίμα για τα κέρδη των εργοδοτών!

Τον τελευταίο μήνα στα Χανιά ο θάνατος 2 εργαζομένων ντελίβερι στον χώρο του επίσιτισμού μας δείχνουν  στην πιο ακραία μορφή ότι (στον σύγχρονο ολοκληρωτικό καπιτλισμό) στο βωμό του κέρδους και της εκμετάλλευσης των εργαζομένων  δεν υπολογίζονται οι ανθρώπινες ζωές!

Συγκεκριμένα, χθες ένας 21χρονος  οδηγός σκοτώθηκε σε ατύχημα με άλλο μηχανάκι ,ενώ παραμονή πρωτοχρονιάς ένας άλλος 27χρονος οδηγός  που δούλευε για να βγάλει τα προς το ζην, βγήκε εκτός δρόμου στην περιοχή της Χαλέπας.

Τα  εργατικά ‘’ατυχήματα’’-εργοδοτικές δολοφονίες-  και οι σοβαροί τραυματισμοί εργαζομένων τείνουν πλέον να γίνουν συνήθεια  επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά τις άθλιες συνθήκες στις οποίες οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν στους χώρους δουλειάς, ειδικά για τον κλάδο των διανομέων. Η πίεση που δέχονται από τους εργοδότες τους για να μεταφέρονται γρήγορα οι παραγγελίες, τα πενιχρά μεροκάματα , ο εξοπλισμός προστασίας που δεν δίνεται από τους εργοδότες (κράνος κλπ.) αποτυπώνουν την τραγική κατάσταση που επικρατεί ενώ παράλληλα τις περισσότερες φορές εργάζονται ανασφάλιστοι ή υπόασφαλισμενοι. Την ίδια ώρα αυξάνονται και τα περιστατικά εργοδοτικής βίας και αυθαιρεσίας ενάντια σε όσους εργαζόμενους διεκδικούν τα αυτονόητα  διακιώματά τους και καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Η παραπάνω κατάσταση εντείνεται και από την αντιεργατική κυβερνητική πολιτική που διαχρονικά εναρμονίζεται με τις απαιτησεις της Ευρωπαικής Ενωσης .Την πολιτική δηλαδή, που αποσκοπεί στην αύξηση των κερδών των μεγάλων αλυσιδών στον χώρο του επισιτισμού, που συγκαλύπτει  την αδήλωτη και υποδουλωμένη εργασία, που καταπατά τα οποιαδήποτε εργατικά δικαιώματα ,αφήνωντας τον εργαζόμενο έρμαιο στις πρακτικές των εργοδοτών .Πάνω στον ιδρώτα και το αίμα των εργαζομένων θέλουν να χτίσουν το παραμύθι της δίκαιης ‘’ανάπτυξης’’. Δεν θα τους περάσει

Η μόνη απάντηση στην σύγχρονη αυτή βαρβαρότητα  είναι ο δρόμος του αγώνα,ενάντια στην παραπάνω πολιτική και στους εφαρμοστές της  ,η οργάνωση και ο αγώνας  μέσα  από τα  ταξικά σωματεία, μακριά από τον εργοδοτικό συνδικαλισμό των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ

Δεν θα συνεχίσουμε να ζούμε στη σύγχρονη σκλαβιά! Όχι άλλο αίμα για τα κέρδη τους! Να μη ζήσουμε άλλο εργατικό «ατύχημα»

Καλούμε στην πορεία διαμαρτυρίας στις 18/1 στις 6:00μμ στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς

Με πληροφορίες από cretalive.gr

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live