21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Κρατικός προϋπολογισμός 2021: Θηλιά για τον λαό προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων

Ημερομηνία:

Του Σάββα Βασιλειάδη, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέα της ΕΠ Κρήτης

Ο κρατικός προϋπολογισμός του 2021, που ψηφίστηκε πρόσφατα στην βουλή,  αποτελεί έναν ακόμα κρίκο στην ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης. Οι προβλέψεις του στέλνουν για μία ακόμα φορά τον λογαριασμό της νέας καπιταλιστικής κρίσης στον λαό, για τη σωτηρία των μεγάλων επιχειρηματικών και τραπεζικών ομίλων .

Τα βασικά χαρακτηριστικά του είναι οι νέες περικοπές δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα, ακόμα και για την υγεία εν μέσω πανδημίας, η κλιμάκωση της φορολεηλασίας του λαού και βέβαια τα νέα προνόμια, σε «χρήμα» και δώρα στο μεγάλο κεφάλαιο.

Για του λόγου το αληθές, οι μεγάλες ΑΕ κερδίζουν:

– 816 εκατ. ευρώ από τη μείωση κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών.

246 εκατ. για την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων με αναστολή της σύμβασης εργασίας, έναντι ποσού 838 εκατ. το 2020.

322 εκατ. ευρώ για την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών και την επιδότηση 200 ευρώ σε περίπτωση πρόσληψης μακροχρόνια ανέργου για περίοδο 6 μηνών.

Θυμίζουμε ότι σε ισχύ παραμένουν και τα μέτρα που ήδη εφαρμόζονται, όπως η μείωση των συντελεστών φορολογίας στα επιχειρηματικά κέρδη.

Στα παραπάνω προστίθεται και οι εκταμιεύσεις από το «Ταμείο Ανάκαμψης» της ΕΕ, που υπολογίζονται για το 2021 στα 5,5 δισ. ευρώ με προϋπόθεση την κλιμάκωση των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων.

Την ίδια ώρα, στο φόντο της νέας «αγοράς του αιώνα», στο αστρονομικό ύψος των 2,5 δισ. ευρώ φτάνει η δαπάνη για τα νέα εξοπλιστικά, αυξημένη κατά 2 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2020. Πρόγραμμα το οποίο δεν αφορά την άμυνα της χώρας, όπως κραυγάζουν οι κυβερνώντες, αλλά κυρίως την ενίσχυση του ΝΑΤΟ και των επικίνδυνων σχεδιασμών του στην περιοχή μας, την ώρα ο λαός βιώνει δραματικές συνθήκες.

Από την άλλη μεριά,  σε σχέση με την κάλυψη των λαϊκών αναγκών, ο τίτλος που ταιριάζει στον προϋπολογισμό είναι  «φτώχεια και κακομοιριά». 

Εν μέσω πανδημίας, με τις τραγικές εικόνες  των νοσοκομείων που βιώνουμε όλοι,  προβλέπει μείωση του προϋπολογισμού για την Υγεία κατά 572 εκατομμύρια.  Στην πραγματικότητα το κράτος δίνει ακόμα λιγότερα αφού στα ποσά περιλαμβάνονται και όσα θα μαζευτούν από τα ασφαλιστικά ταμεία ή από απευθείας πληρωμές των ασθενών.

Προβλέπονται λιγότερες δαπάνες, σχεδόν 1 δισ. ευρώ, για το επίδομα ανεργίας σε συνθήκες δραματικής αύξησης της ανεργίας.  Που σημαίνει ότι  χιλιάδες άνεργοι μένουν χωρίς καμία προστασία, προστιθέμενοι στις 850.000 είναι ήδη στα αζήτητα, αφού  μόνο το 15,9%  επιδοτείται σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ.

Συνεχίζεται το άγριο πετσόκομμα των συντάξεων. Στον προϋπολογισμό προβλέπεται κι άλλη μείωση των δαπανών, κατά 2 δισ. ευρώ, παρά την αύξηση του αριθμού των συνταξιούχων και με την απονομή οριστικών συντάξεων να εκκρεμεί χρόνια. Το ίδιο και για τις επικουρικές, που είναι μειωμένες κατά 127 εκατ. ευρώ. Θυμίζουμε ότι ήδη οι εν ισχύ νόμοι των ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ οδήγησαν 600 χιλιάδες συνταξιούχους να παίρνουν 500 ευρώ μεικτά.

"google ad"

Λιγότερα είναι και τα κονδύλια για την Παιδεία. Η χρηματοδότηση είναι μειωμένη κατά 30 εκατ. ευρώ.  Δηλαδή η κυβέρνηση θεωρεί ότι δίνει ήδη πολλά λεφτά για την εκπαίδευση των παιδιών του λαού. Κάνει πως δεν βλέπει την άθλια κατάσταση στα σχολεία. Με τις ελλείψεις εκπαιδευτικών, υλικοτεχνικής και κτηριακής υποδομής να οδηγούν άρον –  άρον στο δεύτερο κλείσιμο των σχολείων σε αυτό το νέο κύμα της πανδημίας και στην περιβόητη τηλεκπαίδευση, η οποία προχωρά ασθμαίνοντας, με το φιλότιμο των εκπαιδευτικών και με το χέρι βαθιά στην τσέπη των γονιών.   Ενώ χιλιάδες παιδιά μένουν εκτός εκπαιδευτικής διαδικασίας, ή στα πεζοδρόμια και τα καφενεία.

Και ενώ λεφτά υπάρχουν μόνο για τους λίγους, τα λεφτά προέρχονται από την φοροληστεία εσόδων από μισθούς, συντάξεις και άλλα λαϊκά εισοδήματα, καθώς και από τους έμμεσους φόρους και τα άλλα χαράτσια. Συγκεκριμένα:

– Τα συνολικά ποσά φόρων προβλέπεται να φτάσουν τα 47,8 δισ. απογειωμένα κατά 3,5 δισ. ευρώ.

– Ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων θα φτάσει στα 10,2 δισ. με αύξηση 200 εκατ. ευρώ.

– Ο ΦΠΑ που φορτώνεται στη λαϊκή κατανάλωση θα «πιάσει» τα 17,5 δισ, από 15 δις. και οι «ειδικοί φόροι κατανάλωσης» τα 6,68 δισ.

Στην άλλη πλευρά του ίδιου νομίσματος, ο φόρος εισοδήματος σε «νομικά πρόσωπα» (κυρίως οι μεγάλες εταιρείες) θα διαμορφωθεί στα 3,4 δισ.

Όπως προκύπτει, η συμβολή των μεγάλων επιχειρήσεων στη συνολική μάζα των φόρων που φορτώνεται στις πλάτες του λαού διαμορφώνεται στο «συμβολικό» 7% μαζί με τις αναστολές πληρωμών των εταιρικών φόρων του 2020.

Την ίδια ώρα, που η θηλιά σφίγγει κι άλλο για αυτοαπασχολούμενους και ΕΒΕ, με τις αναστολές των φορολογικών υποχρεώσεων του 2020 να παραμένουν απαιτητές μέχρι το τελευταίο ευρώ.

Στα αζήτητα βρίσκονται σταθερά και οι ανάγκες των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων, με μόλις 350 εκατ. ευρώ να προβλέπονται για εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες, κτηνοτρόφους, αλιείς. Ούτε ένα ευρώ επιστροφής δεν προβλέπεται για τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο ενώ το πετρέλαιο κίνησης επιβαρύνεται με «πράσινο» τέλος και ο ΦΠΑ παραμένει σε δυσθεώρητα ύψη για βασικά είδη λαϊκής κατανάλωσης και αγροεφόδια, επιβαρύνοντας κι άλλο το κόστος παραγωγής.

Σε όλη τη διάρκεια της 5ήμερης συζήτησης, «έβγαζε μάτι» η στρατηγική σύμπλευση της κυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα στην εξυπηρέτηση των προταγμάτων του κεφαλαίου. Με πιο χαρακτηριστικό γεγονός η αξιωματική αντιπολίτευση – μετά και από την πρόταση για «υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής» – να εισηγείται «διακομματική επιτροπή» για την καλύτερη μοιρασιά στους επιχειρηματικούς ομίλους των πόρων από το «Ταμείο Ανάκαμψης». Δεν είναι τυχαίο ότι τα προηγούμενα χρόνια, ο ΣΥΡΙΖΑ μείωσε πρώτος τη φορολογία στα μερίσματα, δηλαδή τα κέρδη των μεγαλομετόχων και η ΝΔ τη μείωσε παραπέρα.

Στον αντίποδα, οι βουλευτές του ΚΚΕ ανέδειξαν το αντιλαϊκό, ταξικό περιεχόμενο του προϋπολογισμού και πρόβαλαν τη διέξοδο για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, που βρίσκεται στην αντεπίθεση ενάντια στην πολιτική του κεφαλαίου, με τη «σημαία» της ικανοποίησης των δικών τους σύγχρονων αναγκών.

Διεκδικώντας με συγκεκριμένα μέτρα την αύξηση της φορολόγησης του μεγάλου κεφαλαίου, την μείωση των συντελεστών φορολογία και την αύξηση του αφορολόγητου για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα. Την κατάργηση των διάφορων πρόσθετων χαρατσιών που επιβλήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Την επαναφορά μισθών, συντάξεων και συλλογικών συμβάσεων. Την ουσιαστική αύξηση των δαπανών σε Υγεία, Παιδεία, Αθλητισμό, Πολιτισμό. Καθώς και την ουσιαστική προστασία των ανέργων, με ένταξη όλων στην επιδότηση χωρίς όρους και προϋποθέσεις, αύξηση των επιδομάτων και εφάπαξ επίδομα μπροστά στις γιορτές.  Αιτήματα που είχαν τεθεί σε πρόσφατες τροπολογίες που είχε καταθέσει η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ στην βουλή και απορρίφθηκαν από την κυβέρνηση και τα υπόλοιπα κόμματα.

Το ΚΚΕ θα συνεχίσει να μάχεται μέσα και κυρίως έξω από την βουλή ανυποχώρητα ενάντια στην πολιτική που γυρνά τον λαό στον μεσαίωνα για να μπορούν οι εργαζόμενοι, ο λαός να απολαμβάνει σύγχρονα δικαιώματα του 21ου αιώνα. Τίποτα δεν έχει τελειώσει, η μάχη θα κριθεί στους δρόμους του αγώνα το επόμενο διάστημα.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Βιβλιοπαρουσίαση στα Χανιά: Κωνσταντίνα Μπαλωμενάκη – Στον καιρό του Λυμεώνα

Οι Εκδόσεις Ραδάμανθυς παρουσιάζουν τη νουβέλα επιστημονικής φαντασίας της...

Χαρούπι: Ο διατροφικός θησαυρός της κρητικής γης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Η αγροδιατροφική παράδοση του χαρουπιού της Κρήτης βρίσκεται στον...

Αλλαγή ώρας 2024: Πότε οι δείκτες του ρολογιού θα πάνε μια ώρα μπροστά

Με το δεύτερο 10ημερο του Μαρτίου να ολοκληρώνεται, οδεύουμε...

Ο τουρισμός “φωνάζει” για προσωπικό

Μετά από ένα τουριστικό έτος με περίπου 33 εκατομμύρια επισκέπτες από το εξωτερικό,...