12.8 C
Chania
Tuesday, November 26, 2024

Κρατικός Προϋπολογισμός 2022 – Έκρηξη προ των πυλών

Ημερομηνία:

Του Γιώργου Λογιάδη*

O κρατικός προϋπολογισμός για το 2022 είναι κι αυτός αμιγώς μνημονιακός, διότι βρισκόμαστε σε ενισχυμένη επιτήρηση όπως αναφέρει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Oι μνημονιακές δεσμεύσεις από τις τρεις προηγούμενες κυβερνήσεις οδηγούν σε αβάσταχτα πρωτογενή πλεονάσματα που μας έχουν επιβληθεί για τη δήθεν αποπληρωμή του χρέους.

Αυτή η υπερφορολόγηση συνεπάγεται για το 2022 αύξηση φόρων στα 3,5 δις ευρώ, με τα φυσικά πρόσωπα να πληρώνουν τη μερίδα του λέοντος σε σχέση με τα νομικά πρόσωπα.

Τα πρωτογενή πλεονάσματα οδηγούν σε μειωμένες δαπάνες για το υπουργείο υγείας κατά 560 εκατομμύρια ευρώ και σε κατά 279 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα για τα νοσοκομεία και την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, όπως επίσης την συνεχιζόμενη εκρηκτική αύξηση των χρεών του 70% πολιτών προς τις εφορίες.

Η φυγή υψηλά εξειδικευμένων Ελλήνων, η υπογεννητικότητα, η κατακόρυφη αύξηση των ψυχοφαρμάκων και αντικαταθλιπτικών, οι βιαιοπραγίες και πολλά από τα τροχαία δυστυχήματα αποτελούν επίσης συνέπειες της μακροχρόνιας κρίσης.

Να τονίσουμε ότι με στοιχεία που δημοσιοποίησε, η Eurostat τέλος Οκτωβρίου φέτος, ανέδειξε τον κίνδυνο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού για το 31,5% των παιδιών κάτω των 18 ετών στην Ελλάδα κατατάσσοντας μας μετά με τη Ρουμανία 41,5%, και τη Βουλγαρία 35,2%, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 24%.

Για τις συνολικές δαπάνες προβλέπει μείωση τους κατά 5,2 δις ευρώ σε σχέση με το 2021, εξαιτίας των μειωμένων δαπανών για την αντιμετώπιση της πανδημίας, στοιχείο που θα επηρεάσει δυσμενώς την κατανάλωση, η οποία στηρίχθηκε με αυτόν τον τρόπο την προηγούμενη χρονιά.

Ο προϋπολογισμός προβλέπειότι το δημόσιο χρέος θα εκτοξευτεί στα 355 δις ευρώ ή 190% του ΑΕΠ από 350 δις ευρώ φέτος και 341 δις ευρώ το 2020,με τις ετήσιες καταβολές για την εξυπηρέτηση να ανέρχεται σε 13,6 δις ευρώ.

Το δημόσιο αυτό χρέος θα αυξηθεί το 2022 ακόμα περισσότερο μόλις εγγραφούν οι κρατικές εγγυήσεις του προγράμματος Ηρακλής για τα κόκκινα δάνεια ύψους 23 δις ευρώ και έτσι θα ξεπεράσει τα 375 δις ευρώ συνολικά.

Να θυμίσουμε, ότι το 2023 έχει προαναγγελθεί ως έτος επιστροφής σε πρωτογενή πλεονάσματα, οπότε το 2022 αποτελεί ένα ενδιάμεσο έτος που θα ξεκινήσει η θηριώδης και απαιτούμενη από τα μνημόνια προσαρμογή.

Οι εισπράξεις από τις αποκρατικοποιήσεις και ιδιωτικοποιήσεις της δημόσιας περιουσίας από το Υπερταμείο προβλέπονται από το προϋπολογισμό σε 2,2 δις ευρώ, και αφορούν εκποίηση δημόσιας περιουσίας, όπως το ακίνητο στις Γούρνες Ηρακλείου Κρήτης, τους Οργανισμούς Λιμένος Αλεξανδρούπολης, Καβάλας, Ηγουμενίτσας, Ηρακλείου, 14 συνολικά λιμάνια της χώρας, καθώς και άλλα ακίνητα του αμαρτωλού ΤΑΙΠΕΔ, όπως ιαματικές πηγές κ.α..

Όσους φόρους και αν πληρώνουμε, όση δημόσια περιουσία κι αν ξεπουλάμε, όση λιτότητα και όσους μισθούς πείνας κι αν υφιστάμεθα, το δημόσιο χρέος θα αυξάνεται και ως κοινωνία θα βουλιάζουμε ακόμα πιο πολύ.

Την ιδιωτική του περιουσία μπορεί ο καθένας να την κάνει ότι θέλει.

Τη δημόσια περιουσία όμως, για την οποία πολέμησαν οι πρόγονοι μας, δεν έχει κανείς το δικαίωμα να τηνεκποιήσει για 99 χρόνια, όπως γίνεται τώρα από τις τρεις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, οιοποίεςυπέγραψαν τα μνημόνια.

Οι αστάθμητοι παράγοντες που θα επηρεάσουν τον κρατικό προϋπολογισμό είναι:

  • Πρώτον, η εξέλιξη της πανδημίας. Σήμερα υπάρχουν λιγότεροι μόνιμοι νοσηλευτές και γιατροί από ότι υπήρχαν στην αρχή της πανδημίας. Η κυβέρνηση της Ν.Δ σε συνέχεια και με συνέπεια τόσο στις μνημονιακές επιταγές αλλά και στο ιδεολογικοπολιτικό της πρόγραμμα απαξίωσε αποδιοργάνωσε και υποβάθμισε την Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και την πολιτικοποίησε. Business με τα εμβόλια, «ναι»σε όλα στην ευρωπαϊκή διαπλοκή, παραγωγή εμβολίων και με τα αλλοπρόσαλλα επικοινωνιακά της μηνύματα δημιούργησε ένα εξαγριωμένο κίνημα αντιεμβολιαστών, με κυριότερο και πιο επικίνδυνο αποτέλεσμα, πέραν των χιλιάδων θανάτων από κορωνοϊό, τον απόλυτο διχασμό της κοινωνίας με τις καταστροφικές της συνέπειες.

Το ΜέΡΑ25, από την αρχή τονίσαμε την ανάγκη άμεσης δημιουργίας μεγάλων δημόσιων δικτύων ελέγχου και εμβολιασμού και παράλληλα προτείναμε η Ευρωπαϊκή Ένωση να δωρίσει στις φτωχές υποανάπτυκτες περιοχές όπως π.χ. την Αφρική τα εμβόλια, για την εξάλειψη της πανδημίας και για γεωπολιτικούς λόγους.

  • Δεύτερον η ακρίβεια. Η εκτίναξη των τιμών ενέργειας -η κατάρρευση της εφοδιαστικής αλυσίδας, με κομβικό σημείο την αύξηση της τιμής του ρεύματος, που αποτελεί καίριοσημείο της οικονομίας.

Κατά πολύ μεγάλο μέρος η ακρίβεια αυτή του ρεύματος προήλθε από την ιδιωτικοποίηση – εμπορευματοποίηση της ηλεκτρικής ενέργειας, που ξεκίνησε με την ίδρυση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, με τον ν. 4512/2018 επί ΣΥΡΙΖΑ. Στις 23-11-2021 στην Ολομέλεια της Βουλής, με θέμα συζήτησης την ακρίβεια, τόνισε στην ομιλία του ο κ. Πρωθυπουργός, ότι στόχος της κυβέρνησης του είναι η αύξηση της αξίας της μετοχής της ΔΕΗ, ακυρώνοντας πλήρως με τον τρόπο αυτό το δημόσιο χαρακτήρα της, όπως την είχε δημιουργήσει ο ιδρυτής της Νέας Δημοκρατίας.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2% που προβλέπει ο προϋπολογισμός δεν είναι ούτε σταγόνα στον ωκεανό αυτών των ανατιμήσεων και της ακρίβειας.

Η κατανάλωση που εξαρτάται από το διαθέσιμο εισόδημα, λόγω ανατιμήσεων, αβεβαιοτήτων και άσχημης ψυχολογικής κατάστασης των πολιτών θα επηρεαστεί αρνητικά σε σχέση με τις προβλέψεις της κυβέρνησης για το 2022.

Η δε μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές κατά 2% που προβλέπει η κυβέρνηση, στηρίζει ουσιαστικά τις πολύ λίγες και πολύ μεγάλες επιχειρήσεις και όχι τις χιλιάδες μικρομεσαίες που απασχολούν έως δέκα εργαζόμενους και αποτελούν το 99% των ελληνικών επιχειρήσεων.

Η απαξίωση των Δήμων και Περιφερειών από στελέχη και πόρους θα οδηγήσει τα όποια ποσά του πολυπόθητου Ταμείου Ανάκαμψης να τα καρπωθούν οι πολύ λίγοι και μεγάλοι ημέτεροι παίκτες -επενδυτές, ανοίγοντας περισσότερο την ψαλίδα των ανισοτήτων που καταστρέφει την κοινωνική συνοχή.

Για αυτό εμείς το ΜέΡΑ25 έχουμε ψύχωση με τη «φυλακή του χρέους», βλέπουμε ως μόνη διέξοδο το όχι, τη ρήξη, το veto που έχει θεσπίσει από την ίδρυση της η Ευρωπαϊκή Ένωση, ζητώντας παράλληλα και επιτακτικά να φέρει η κυβέρνηση το φάκελο της χρεοκοπίας του 2010 στη Βουλή.

*Βουλευτής του ΜέΡΑ25- Οικονομολόγος

Απόσπασμα ομιλίας στη Βουλή

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ