Στο επίκεντρο σοβαρών καταγγελιών βρίσκεται η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Χανίων (ΔΕΥΑΧ), έπειτα από τη δημόσια ανοιχτή επιστολή του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Σταυρού (SEA), με τίτλο “”Απόβλητα από δημόσιο έργο στον Σταυρό: Μια εικόνα, χίλιες λέξεις. Η δικαιοσύνη τι κάνει;”. Στην επιστολή καταγγέλονται αυθαίρετες και επικίνδυνες παρεμβάσεις στην παραλία Παχιά Άμμος.
Σύμφωνα με την επιστολή, η ΔΕΥΑΧ φέρεται να έχει προχωρήσει σε ανεξέλεγκτη απόρριψη εργοταξιακών αποβλήτων απευθείας στη θάλασσα, χωρίς καμία προηγούμενη επεξεργασία ή άδεια, στο πλαίσιο των έργων κατασκευής αντλιοστασίου ανεπεξέργαστων λυμάτων (A44) σε ακίνητο του Ελληνικού Δημοσίου, για το οποίο δεν υπάρχει νόμιμη παραχώρηση.
Απόβλητα στη θάλασσα και παραπλάνηση πολιτών
Η επιστολή περιγράφει καθημερινή απόρριψη ποσοτήτων διαφορετικής σύστασης και χρώματος υγρών αποβλήτων στην παραλία, με προφανή επιβάρυνση της ποιότητας του θαλασσινού νερού.
Όπως αναφέρεται, ο υπεύθυνος εργοδηγός του έργου παραπλανεί τους πολίτες, επικαλούμενος ανύπαρκτες άδειες, ώστε να αποφευχθεί το κόστος χρήσης βυτιοφόρων, όπως ορίζεται από τη νομοθεσία.
Βλάβες στο περιβάλλον και προστατευόμενα είδη
Η δραστηριότητα αυτή έχει ήδη προκαλέσει σημαντική υποβάθμιση του οικοσυστήματος της περιοχής. Αναφέρεται καταστροφή αμμοθινών και φυτών όπως τα προστατευόμενα κρινάκια Pancratium maritimum, καθώς και σοβαρή θολερότητα στα νερά του κόλπου, όπου καταγράφονται επίσημα λιβάδια Ποσειδωνίας από το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), κρίσιμα για την υγεία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η χρονική συγκυρία με την τουριστική περίοδο και την ωοτοκία της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta.
Εγγραφα και διοικητικές ευθύνες
Η επιστολή αποκαλύπτει ότι ήδη από τις 4 Ιουνίου η Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης απέστειλε έγγραφο προς τη ΔΕΥΑΧ και το Κλιμάκιο Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος Π.Ε. Χανίων, διευκρινίζοντας πως τα απόβλητα πρέπει να διαχειρίζονται με άλλο τρόπο και να μην διοχετεύονται στη θάλασσα.
Μετά από καταγγελίες, η αστυνομία πραγματοποίησε αυτοψία την Πέμπτη 5 Ιουνίου (Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος), διακόπτοντας προσωρινά τις εργασίες. Δεκάδες πολίτες ανταποκρίθηκαν σε κάλεσμα του Συλλόγου και συγκεντρώθηκαν στην παραλία ζητώντας την άμεση παύση των ρυπογόνων πρακτικών και την αλλαγή χωροθέτησης του έργου.
Ο Σύλλογος ζήτησε με γραπτή αναφορά την εφαρμογή της διαδικασίας του αυτοφώρου και την άμεση σύλληψη των υπευθύνων (πρόεδρος και διευθυντής ΔΕΥΑΧ, εργολάβος έργου), την παύση εργασιών και την επιβολή διοικητικών κυρώσεων. Την ίδια στιγμή, εκκρεμεί απόφαση ασφαλιστικών μέτρων που εκδικάστηκαν από τον Μάρτιο.
Ιστορικά παραδείγματα και κίνδυνος επανάληψης
Ο Σύλλογος παραπέμπει στην περίπτωση της παραλίας Σκαλέτας στο Ρέθυμνο, όπου ανάλογο αντλιοστάσιο δεν λειτούργησε ποτέ και η παραλία υπέστη σοβαρή διάβρωση, όπως είχε προειδοποιήσει το 2009 ο Σύλλογος ΑΡΧΕΛΩΝ.
Η επιστολή ολοκληρώνεται με έκκληση για άμεση αλλαγή χωροθέτησης του αντλιοστασίου, προστασία του περιβάλλοντος και τήρηση της νομιμότητας. Η Παχιά Άμμος, μία από τις ομορφότερες παραλίες της Βόρειας Κρήτης, κινδυνεύει να μετατραπεί σε “βούρκο”, όπως σημειώνεται, λόγω θεσμικής αδιαφορίας και περιβαλλοντικής υποκρισίας.