24.8 C
Chania
Friday, September 20, 2024

Κριτική Μπάιντεν σε Νετανιάχου για τα εμπόδια στη συμφωνία εκεχειρίας – Αντιδρά και ο Ισραηλινός στρατός – Επανεμφάνιση πολυεμελίτιδας στην Παλαιστίνη

Ημερομηνία:

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε σήμερα ότι μια τελική συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατά η Χαμάς στη Γάζα είναι πολύ κοντά, ωστόσο δεν πιστεύει ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου κάνει αρκετά για να εξασφαλίσει μια τέτοια συμφωνία.

Μιλώντας κατά την άφιξή του στον Λευκό Οίκο για μια συνάντηση με Αμερικανούς διαπραγματευτές που χειρίζονται το θέμα μιας συμφωνίας, ο Μπάιντεν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους αν πιστεύει ότι ο Νετανιάχου κάνει αρκετά για να εξασφαλίσει μια συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων, με τον Μπάιντεν να απαντά μονολεκτικά: «Όχι».

Σε άλλη ερώτηση αν ο ίδιος σχεδιάζει να παρουσιάσει μια τελική συμφωνία για τους ομήρους στις δύο πλευρές αυτή την εβδομάδα, ο Μπάιντεν είπε: «Είμαστε πολύ κοντά σε αυτό».

«Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία», πρόσθεσε όταν ρωτήθηκε αν θα πετύχει μια συμφωνία.

Ο Μπάιντεν και η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις -υποψήφια των Δημοκρατικών για τις επερχόμενες αμερικανικές εκλογές- αναμένεται σήμερα να συναντηθούν με τη διαπραγματευτική ομάδα των ΗΠΑ για να συζητήσουν τις προσπάθειες προς μια συμφωνία για την απελευθέρωση των υπόλοιπων ομήρων.

Την ίδια ώρα, στο επίκεντρο πολιτικής και κοινωνικής αναταραχής βρίσκεται ο ισραηλινός πρωθυπουργός, καθώς χιλιάδες πολίτες βρέθηκαν στους δρόμους απαιτώντας μια συμφωνία με τη Χαμάς για την απελευθέρωση των ομήρων και για την κατάπαυση πυρός.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δέχεται σφοδρή κριτική επειδή διατυπώνει μια νέα απαίτηση για διατήρηση των στρατευμάτων των IDF στο Διάδρομο Φιλαδέλφια στα σύνορα Γάζας-Αιγύπτου για την πρώτη φάση των έξι εβδομάδων της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός για την αποτροπή του λαθρεμπορίου όπλων από την Αίγυπτο στη Γάζα.

Η στρατιωτική ηγεσία αντιτάχθηκε στη στάση του Νετανιάχου, υποστηρίζοντας ότι ο Ισραηλινός Στρατός μπορεί να επιστρέψει στον διάδρομο εάν χρειαστεί και ότι η νέα απαίτηση κινδυνεύει να τινάξει στον αέρα τις συνομιλίες ενώ αφήνει τους ομήρους να πεθαίνουν.

Ένας Ισραηλινός αξιωματούχος που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις για τους ομήρους παραπονέθηκε στους Times of Israel το Σαββατοκύριακο ότι ο Νετανιάχου βασίστηκε υπερβολικά στη στρατιωτική πίεση, ενώ παραμελούσε την ανάγκη για παράλληλες διπλωματικές πρωτοβουλίες όπως η συμφωνία για τους ομήρους, που κοστίζει τη ζωή σε αιχμαλώτους.

Παράλληλα, ισραηλινό εργατοδικείο διέταξε σήμερα να σταματήσει αμέσως η απεργία που ξεκίνησε το πρωί με σκοπό να αυξηθεί η πίεση στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου προκειμένου να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα.

«Αφού ακούσαμε τις απόψεις των πλευρών και διαβάσαμε τα έγγραφα που κατατέθηκαν, εκδίδουμε εθνική διαταγή απαγορεύοντας την απεργία που έχει ξεκινήσει, διευκρινίζοντας πως η απεργία πρέπει να σταματήσει σήμερα στις 14:30» (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), ανέφερε το εργατοδικείο του Τελ Αβίβ στην απόφασή του αντίγραφο της οποίας εξασφάλισε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Στην αιτιολόγηση της απόφασής του το δικαστήριο εκτίμησε πως «ήταν σαφές πως επρόκειτο για μια πολιτική απεργία», διευκρινίζοντας πως δεν βρήκε «κανένα οικονομικό επιχείρημα» στις εξηγήσεις της ισχυρού κεντρικού συνδικάτου Χισταντρούτ για να δικαιολογήσει την απεργία.

Το κείμενο υπενθυμίζει τις δηλώσεις του επικεφαλής του Χισταντρούτ, Άρνον Μπαρ-Νταβίντ, ο οποίος είπε πως «δεν μπορούμε να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια ενώ τα παιδιά μας δολοφονούνται στις σήραγγες της Γάζας».

Ο Ισραηλινός γενικός εισαγγελέας, με αίτημα του (ακροδεξιού) υπουργού Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς, είχε προσφύγει στο εργατοδικείο, υποστηρίζοντας πως το κίνητρο της απεργίας ήταν πολιτικής τάξης και δεν αφορούσε μια εργασιακή διαφορά.

Δεκάδες νεκροί Παλαιστίνιοι από ισραηλινά χτυπήματα

Ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν τουλάχιστον 48 Παλαιστίνιους τις τελευταίες 24 ώρες στη Λωρίδα της Γάζας καθώς συνεχίζουν τον πόλεμο εναντίον μαχητών υπό την ηγεσία της Χαμάς, όπως δήλωσαν σήμερα Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι, ενώ υγειονομικοί πραγματοποίησαν για δεύτερη ημέρα εμβολιασμούς κατά της πολιομυελίτιδας σε παιδιά στον θύλακα.

Αξιωματούχοι των Παλαιστινίων και των Ηνωμένων Εθνών δήλωσαν πως περισσότερα από 80.000 παιδιά εμβολιάστηκαν στις κεντρικές περιοχές της Γάζας χθες, Κυριακή, κατά την πρώτη ημέρα της εμβολιαστικής εκστρατείας.

Η Χαμάς και το Ισραήλ συμφώνησαν σε σύντομες παύσεις των εχθροπραξιών ώστε η εκστρατεία για τον εμβολιασμό περίπου 640.000 παιδιών να μπορέσει να προχωρήσει. Δεν έχουν αναφερθεί παραβιάσεις κοντά σε εγκαταστάσεις εμβολιασμού.

Επτά Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε δύο ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα στην πόλη της Γάζας, δήλωσαν σήμερα Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι, ενώ δύο αεροπορικά πλήγματα σκότωσαν άλλους έξι στην Μπουρέιτζ και τη Νουσέιρατ, δύο από τους ιστορικούς προσφυγικούς καταυλισμούς της Λωρίδας της Γάζας.

Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο από τον ισραηλινό στρατό.

Οι ένοπλοι βραχίονες της Χαμάς και του Ισλαμικού Τζιχάντ ανέφεραν πως μαχητές αντιπαρατέθηκαν με ισραηλινές δυνάμεις στον βορρά, στον νότο και σε ορισμένες κεντρικές περιοχές της Γάζας με αντιαρματικές ρουκέτες και όλμους.

Η UNRWA, η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες, επανέλαβε σήμερα την έκκλησή της για άμεση κατάπαυση του πυρός η οποία θα βοηθήσει να διασφαλιστεί η επιτυχία και η ασφάλεια της εμβολιαστικής εκστρατείας κατά της πολιομυελίτιδας.

“Μόνο την 1η μέρα, οι ομάδες & οι εταίροι της @UNRWA έφθασαν σε περίπου 87.000 παιδιά, σύμφωνα με τον @WHO [ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας]. Συνεχίζονται οι προσπάθειες να παρασχεθεί στα παιδιά αυτό το βασικό εμβόλιο, αλλά αυτό που χρειάζονται περισσότερο είναι #CeasefireNow” (Εκεχειρία τώρα], ανέφερε στην πλατφόρμα μέσων κοινωνικής δικτύωσης Χ.

Το Ισραήλ και η Χαμάς συνέχισαν να αλληλοκατηγορούνται για την αποτυχία επίτευξης κατάπαυσης του πυρός, που θα θέσει τέλος στον πόλεμο, και θα οδηγήσει στην ανταλλαγή Ισραηλινών και ξένων ομήρων που κρατούνται στη Γάζα με πολλούς Παλαιστίνιους που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές.

Οι γονείς εξακολούθησαν σήμερα να φέρνουν τα παιδιά τους για να εμβολιαστούν σε ιατρικές εγκαταστάσεις. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας λέει πως μια μείωση στο καθημερινό πρόγραμμα εμβολιασμών στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, περιλαμβανομένης της Γάζας, συνέβαλε στην επανεμφάνιση της πολιομυελίτιδας στην περιοχή.

Η πολιομυελίτιδα οφείλεται σε έναν πολύ μεταδοτικό ιό που μπορεί να προκαλέσει παράλυση και θάνατο στα νήπια, με εκείνα κάτω των δύο ετών να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.

Ο ΠΟΥ επιβεβαίωσε τον περασμένο μήνα ότι ένα μωρό παρέλυσε εν μέρει λόγω του τύπου 2 του ιού της πολιομυελίτιδας, το πρώτο τέτοιο περιστατικό στην περιοχή τα τελευταία 25 χρόνια.

Παλαιστίνιοι λένε πως ένας κρίσιμος λόγος για την επανεμφάνιση της πολιομυελίτιδας είναι η κατάρρευση του υγειονομικού συστήματος και η καταστροφή των περισσότερων νοσοκομείων στη Λωρίδα της Γάζας. Το Ισραήλ κατηγορεί τη Χαμάς ότι χρησιμοποιεί τα νοσοκομεία για στρατιωτικούς σκοπούς, κάτι που αρνείται η ισλαμιστική οργάνωση.

topontiki.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

#ακρίτα: Το twitter δεν «ξεπλένει» την Ακρίτα – Νεοπλουτίστικη ξετσιπωσιά

Η Θάτσερ έλεγε "δεν υπάρχει φτωχοί, υπάρχουν κακοί χαρακτήρες",...

Ο ποταμός που ρέει ανάποδα: Το κρυμμένο μυστικό της Κρήτης που λίγοι γνωρίζουν

Σε έναν από τους πιο άγνωστους και εντυπωσιακούς φυσικούς...