Κρούγκμαν: Απίστευτο ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε Plan B. Είμαι σοκαρισμένος | Βίντεο

Κανένα σχόλιο
“Ισως υπερεκτίμησα την ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης” αναφέρει σε νέα συνέντευξη του ο νομπελίστας οικονομολόγος, Πολ Κρούγκμαν

Συνέντευξη στο CNN έδωσε ο διεθνούς φήμης και βραβευμένος με Νόμπελ οικονομολόγος, Πολ Κρούγκμαν που το τελευταίο διάστημα ασχολείται ιδιαιτέρως με την ελληνική κρίση.

Ο Αμερικανός νομπελίστας οικονομολόγος είναι ένας από τους πιο σκληρούς επικριτές των μέτρων λιτότητας που οι εταίροι συνεχίζουν να επιβάλλουν στη χώρα μας και για πρώτη φορά παραδέχεται πως ενδεχομένως, υπερεκτίμησε τις “ικανότητες και την ετοιμότητα” της ελληνικής πλευράς.

"Sponsored links"

Συγκεκριμένα αναφέρει:

“Δεν είχε περάσει καν από το μυαλό μου ότι θα αντιδρούσαν με τέτοιο τρόπο χωρίς να έχουν προβεί σε σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης. Είναι απίστευτο το ότι πίστευαν ότι θα μπορούσαν να απαιτούν ευνοϊκότερους όρους χωρίς να έχουν ένα εναλλακτικό σχέδιο σε περίπτωση αποτυχίας συμφωνίας.

Δεν μπορούσε καν να μου περάσει από το μυαλό ότι ετοιμάζονταν να προβάλουν αντίσταση χωρίς να έχουν ετοιμάσει ένα εναλλακτικό σχέδιο. Απίστευτο.

Σοκαρίστηκα με αυτή τη διαπίστωση. Αλλά κατά κάποιο τρόπο, όλο αυτό είναι αδιέξοδο σε κάθε περίπτωση. Και οι όροι που είχαν προταθεί αρκετά δεν ήταν ρεαλιστικοί και εκείνοι που προτάθηκαν πριν την τελική συμφωνία ήταν ακόμα χειρότεροι, το πλάνο δεν θα λειτουργήσει. Μπορεί τελικά να είχα υπερεκτιμήσει τις ικανότητες της ελληνικής κυβέρνησης”.

Και συνεχίζει ως εξής:

“Πιστεύω πως τίποτα δεν είναι σίγουρο. Η Ελλάδα ή θα λάβει το κούρεμα του χρέους που χρειάζεται και θα ανακουφιστεί, ή θα πρέπει να βγει από την ευρωζώνη. Θα μπορούσα να ποντάρω τα χρήματα μου στο δεύτερο ενδεχόμενο, στο grexit. Ένα grexit θα είχε τεράστιες συνέπειες για όλη την Ευρώπη και το σχέδιο ολοκλήρωσης της. Αν η Ελλάδα έβγαινε από τη νομισματική ένωση, σταδιακά θα ξεκινούσε να ανακάμπτει και αυτό θα ήταν κίνητρο και για άλλες πολιτικές ομάδες και κινήματα να δράσουν με αυτό τον τρόπο”.

Σχετικά με τον αν τελειώνει η ελληνική κρίση:

“Όχι, τίποτα δεν έχει αλλάξει σχετικά με τη στρατηγική που ακολουθείται. Η λογική είναι ακόμα περικοπές και στην πραγματικότητα αυτή είναι η λογική της λιτότητας και δεν έχει αποδώσει μέχρι σήμερα. Δεν μπορώ να φανταστώ πως μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά ένα τέτοιο πλάνο στο άμεσο μέλλον και να οδηγήσει σε διεξόδους με φερεγγυότητα. Αυτό που βλέπουμε είναι μια παύση στιγμιαία, για τώρα. Παρόλα αυτά, ούτε για αυτή την παύση δεν είμαι σίγουρος. Είναι εκπληκτικό όλο αυτό, δεν βλέπω να βγαίνουμε άμεσα μέσα από αυτή την κατάσταση”.

Για την περίπτωση του Grexit, ο Αμερικανός οικονομολόγος διαβεβαιώνει ότι οι επιπτώσεις δεν θα είναι τόσο σοβαρές όσο εκείνες από την κατάρρευση της Lehman Brothers, η οποία επιτάχυνε την παγκόσμια οικονομική κρίση το 2008.

"Sponsored links"

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Σόιμπλε ότι θα ήθελε ανταλλαγή της Ελλάδας με το Πουέρτο Ρίκο:

“Ναι, το Πουέρτο Ρίκο έχει τεράστια προβλήματα, η οικονομία του μαστίζεται από χαμηλή παραγωγικότητα σε σχέση με τις ΗΠΑ. Και στο Πουέρτο Ρίκο καταπιέζεται αλλά όχι στον βαθμό που καταπιέζουν την Ελλάδα. Αν θέλεις να έχεις κοινό νόμισμα, τότε θα πρέπει να έχεις και ενιαίο φορολογικό σύστημα, δίκαιο φορολογικό σύστημα, κάτι που λείπει από την Ευρώπη”.

news247.gr

 

Στα : Κόσμος

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live