20.8 C
Chania
Wednesday, April 17, 2024

Κρούγκμαν: Το πτωχευμένο Πουέρτο Ρίκο βίωσε πολύ πιο ελαφρά την κρίση σε σχέση με την Ελλάδα

Ημερομηνία:

Σε νέο του άρθρο στην εφημερίδα New York Times, ο Αμερικανός οικονομολόγος, Πολ Κρούγκμαν, τονίζει ότι το Πουέρτο Ρίκο δεν αποτελεί την Ελλάδα των ΗΠΑ.

Η δημοσιονομική κρίση του Πουέρτο Ρίκο, επισημαίνει χαρακτηριστικά, αποτελεί απόρροια της σφοδρής ύφεσης, η οποία δημιούργησε σημαντικά προβλήματα στην ικανότητα δανεισμού της χώρας.

«Το Πουέρτο Ρίκο βρίσκεται στο λάθος μέρος, την λάθος στιγμή» αναφέρει ο Πολ Κρούγκμαν, διευκρινίζοντας ότι παρά τη βίαιη συρρίκνωση του ΑΕΠ, ο εγχώριος πληθυσμός δεν επλήγη, όπως έγινε στην Ευρώπη. Ενδεικτικά, ενώ στην Ελλάδα η κατανάλωση έχει μειωθεί κατά 30%, στο Πουέρτο Ρίκο διαγράφει ανοδική πορεία.

Ο Κρούγκμαν αναφέρει ότι η ειδοποιός διαφορά μεταξύ των δύο χωρών συνίσταται στο γεγονός ότι το Πουέρτο Ρίκο αποτελεί μέρος της αμερικανικής δημοσιονομικής ένωσης. Όταν η οικονομία για παράδειγμα, παραπεί, οι πληρωμές προς τις ΗΠΑ σταματούν. Όμως τα έσοδα από την Ουάσιγκτον, στα πλαίσια του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού, όχι απλά δεν μειώνονται, αλλά στην πραγματικότητα αυξάνονται.
Ως εκ τούτου, κατά τη διάρκεια της κρίσης, το Πουέρτο Ρίκο έλαβε από τις ΗΠΑ οικονομική βοήθεια, μεγέθους πολύ μεγαλύτερου από της Ελλάδας.

Σημειώνει ότι το ημι-αυτόνομο νησιωτικό κράτος της αμερικανικής ηπείρου, ωφελείται σημαντικά από τους αυξημένους πόρους του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού των ΗΠΑ, «εξουδετερώνοντας» μέρος των προβλημάτων. Συμπληρώνει ότι κάτοικοι του Πουέρτο Ρίκο δεν βιώνουν την οικονομική κρίση στον ίδιο βαθμό με τους Ευρωπαίους ή τους Έλληνες.

koutipandoras.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Ίλον Μασκ ανησυχεί για την Ελλάδα: Tο πρώτο έθνος που θα υποστεί “πληθυσμιακή κατάρρευση

Την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα σχολιάζει σε ανάρτησή του ο Ίλον...

Ιεράπετρα: Δολοφονία ο θάνατος 65χρονου Γερμανού

Θρίλερ με τον θάνατο του 65χρονου Γερμανού που διέμενε...

Μιχάλης Βιρβιδάκης: “Γιατί να μην υπάρχει στην Κρήτη ένα Κρατικό Θέατρο Νοτίου Ελλάδος;”

Ο Μιχάλης Βιρβιδάκης είναι η ψυχή του θεάτρου Κυδωνία στα Χανιά. Οι περισσότεροι...

Στη Βουλή η ξενοδοχοποπιηση στο Λόφο Καστέλι από τον Μ. Συντυχάκη

Επίκαιρη ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη κατάθεσε...