22.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Κρούσματα καταρροϊκού πυρετού των προβάτων στα Χανιά

Ημερομηνία:

Από το Τμήμα Κτηνιατρικής της  Διεύθυνσης  Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής Π.Ε. Χανίων ανακοινώνεται ότι στην Περιφέρεια Κρήτης, λόγω πρόσφατων κρουσμάτων καταρροϊκού πυρετού του προβάτου, οι μετακινήσεις ζώων ευαίσθητων (πρόβατα, αίγες, βοοειδή, ελάφια) στη νόσο επιτρέπονται υπό τους παρακάτω όρους:

Καταρροϊκός πυρετός μέτρα

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωσή του Τμήματος Κτηνιατρικής “απαγορεύεται η μετακίνηση ευαίσθητων ζώων  χωρίς την άδεια της κτηνιατρικής υπηρεσίας”. 

Προς διευκόλυνσή τους οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να επικοινωνούν με την Κτηνιατρική Υπηρεσία πριν τη μετακίνηση των ζώων τους στα παρακάτω τηλέφωνα:

  • ΤΜΗΜΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΔΑΑΚ ΠΕ ΧΑΝΙΩΝ: 2821346582, 583, 584
  • ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΧΑΝΙΩΝ: 2821346587
  • ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΙΣΣΑΜΟΥ: 2822022310

Ο Καταρροϊκός Πυρετός του προβάτου οφείλεται σε ιό και μεταδίδεται με τσιμπήματα από αρθρόποδα (κουνούπια) του γένους Culicoides.

Όλα τα κατοικίδια και άγρια μηρυκαστικά (πρόβατο, αίγα, βοοειδή, ελάφια, καμήλες) είναι ευαίσθητα στη μόλυνση. Κλινική νόσο ωστόσο εμφανίζουν κυρίως τα πρόβατα.  Τα μολυσμένα βοοειδή θεωρούνται ως αποθήκη του ιού.

Τα κύρια συμπτώματα του καταρροϊκού πυρετού είναι: πυρετός, οίδημα χειλέων / στόματος / οφθαλμών & αυτιών, βλεννοπυώδες ρινικό έκκριμα, έλκη και νεκρώσεις του στόματος με έντονη σιελόρροια, χωλότητα, έντονη ερυθρότητα και πετέχιες στην περιοχή της στεφάνης των χηλών,  επιπλοκές πνευμονίας, μείωση γαλακτοπαραγωγής, αποβολές ή γέννηση θνησιγενών ζώων, θνησιμότητα σε ποσοστό 2-30% για τα πρόβατα.

Ο ιός του Καταρροϊκού Πυρετού του προβάτου ΔΕΝ ΠΡΟΣΒΑΛΛΕΙ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ.

Αναχαίτιση της νόσου μπορεί να γίνει με την καταπολέμηση των κουνουπιών φορέων:

  • Με συχνούς ψεκασμούς (κάθε 10- 20 ημέρες) με εντομοκτόνα στις επιφάνειες των στάβλων κατά τη διάρκεια της ημέρας, στις κοπροσωρούς και σε λασπώδη σημεία (κάτω από τις ποτίστρες)

      Προσοχή δεν ψεκάζουμε στον αέρα και στις μεγάλες υδάτινες συλλογές.

  • Με εντομοαπωθητικά επί των ζώων 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ