Κρ. Αρσένης: Οι νόμοι δεν ισχύουν στα Φαλάσαρνα | Βίντεο

Κανένα σχόλιο

Χωροταξικά και νόμοι παραβιάζονται προκειμένου να εγκριθεί γιγάντιο ξενοδοχείο στα Φαλάσαρνα, στην καρδιά προστατευόμενης περιοχής. Κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε ο βουλευτής Δυτικής Αθήνας του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Ταγαράς άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να αλλάξει η θέση του ξενοδοχείου αναφορικά με την παραλία, χωρίς να κάνει την παραμικρή δέσμευση.

Η καταστροφή που σχεδιάζουν υπουργείο Περιβάλλοντος και κυβέρνηση σε έναν από τους εμβληματικούς τόπους της Κρήτης, τα Φαλάσαρνα, επισήμανε ο Κρίτων Αρσένης, παραβιάζει ακόμα και τις ελάχιστες αρχές προστασίας του περιβάλλοντος που είναι σε ισχύ. Μάλιστα η χώρα έχει καταδικαστεί το 2020 από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τις επεμβάσεις στις Προστατευόμενες Περιοχές Natura που, όπως τα Φαλάσαρνα, δεν έχουν σχέδιο διαχείρισης.

Ο ίδιος ο υφυπουργός Περιβάλλοντος είπε στη βουλή ότι “ολόκληρη η περιοχή επέμβασης είναι μέσα στην προστατευόμενη περιοχή NATURA 2000”.

"Sponsored links"

“Είναι παράνομο”, τόνισε ο Κρίτων Αρσένης. “Παραβιάζει τη νομοθεσία. Παραβιάζει τα χωροταξικά πλαίσια, είτε είναι το Περιφερειακό Κρήτης είτε του τουρισμού -που ακυρώθηκε από το Συμβούλιο Επικρατείας αλλά ακυρώθηκε επειδή δεν ήταν αρκετά περιοριστικό. Και εσείς έρχεστε και ξεπερνάτε στο πολλαπλάσιο αυτά που προέβλεπε αυτό που ακυρώθηκε.”

Η τουριστική “επένδυση” που σχεδιάζεται στα Φαλάσαρνα αφορά ξενοδοχειακή μονάδα με πάνω από 800 κλίνες με συντελεστή δόμησης 0,15 ενώ σε εκτός σχεδίου περιοχής ο συντελεστής δόμησης για κάθε πολίτη είναι 0,05. Τριπλάσιο συντελεστή δόμησης θέλει να δώσει “δώρο” η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στον επιχειρηματία.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Το Προεδρικό Διάταγμα 59/2018 για τις προστατευόμενες περιοχές επιτρέπει -κακώς, αλλά αυτό προβλέπει- 150 κλίνες μόνο στη ζώνη Γ΄ σε περιοχές NATURA. “Αδειοδοτείτε 850 κλίνες στη NATURA και χωρίς να έχετε ορίσει ζωνες, μέσα στην περιοχή που είναι τα κρινάκια, δηλαδή την περιοχή απόλυτης προστασίας”, είπε ο βουλευτής του ΜέΡΑ25.

Στη διαβούλευση για την “επένδυση” μια σειρά φορέων εκφράστηκαν αρνητικά.

Αρνητική γνωμοδότηση κατέθεσε ο ΟΦΥΠΕΚΑ -που υπάγεται στο υπουργείο Περιβάλλοντος. Αρνητικές είναι οι γνωμοδοτήσεις από την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κισσάμου, και τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης.

Ανέφερε ο κ. Ταγαράς ότι θα αδειοδοτηθεί με Προεδρικό Διάταγμα, περνώντας από τον έλεγχο του Συμβουλίου Επικρατείας Όμως ο κ. Ταγαράς είναι αδύνατο να βρίσκεται σε αυτή τη θέση και να μη γνωρίζει ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας εξετάζει μόνο τυπικά τα Προεδρικά Διατάγματα. Επί της ουσίας εξετάζονται μόνο όταν γίνεται προσφυγή.

Λέει το υπουργείο, “θα κάνουμε διαχειριστικές μελέτες και έτσι συμμορφωνόμαστε”. Στην πράξη, είπε ο Κρίτων Αρσένης, “προσπαθείτε να δημιουργήσετε προτετελεσμένα, δηλαδή να έχετε εγκρίνει όλα αυτά τα έργα πριν βγουν οι διαχειριστικές μελέτες. Αυτό γίνεται αυτή τη στιγμή εδώ”.

“Ένα σχέδιο αναπτυξιακό έρχεται να τσιμεντοποιήσει έναν από τους τρεις εμβληματικότερους τόπους του νομού Χανίων και της Κρήτης -Φαλάσαρνα, υπάρχει το σχέδιο για το Ελαφονήσι, φαντάζομαι θα ακολουθήσει και κάτι για τον Μπάλο, εσείς θα μας πείτε- και την ίδια στιγμή η κοινωνία αντιδρά, οι τοπικοί δήμοι αντιδρούν, οι υπηρεσίες του ΟΦΥΠΕΚΑ αντιδρούν, οι πολίτες στη Διαβούλευση αντιδρούν.

Δε θα σας το επιτρέψουμε. Είναι μαζικές οι αντιδράσεις. Και να ξέρετε ότι θα υπάρξει μαζική κινητοποίηση της τοπικής κοινωνίας και απέναντι σε αυτή την καταστροφή.”

"Sponsored links"

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live