Κτήμα Τοπλού: Επενδύει στην αναβάθμιση της παραγωγής και ετοιμάζει νέο κρασί

Κανένα σχόλιο

Η Ιερά Μονή Τοπλού, που ιδρύθηκε τον 14ο αι. μ.Χ. και βρίσκεται στο ανατολικότερο άκρο της Κρήτης, εκμεταλλεύεται 350 στρέμματα ιδιόκτητων βιολογικών αμπελώνων και ένα υπερσύγχρονο οινοποιείο –  αποστακτήριο.

Στους αμπελώνες καλλιεργούνται γηγενείς κρητικές ποικιλίες όπως Θραψαθήρι, Λιάτικο,  αλλά  εκτός από αυτά διαθέτει αμπελώνες Ασύρτικου και Syrah, ποικιλίες που, ευνοούνται από το ξηρό θερμό μικρόκλιμα εξαιτίας του συχνού ανέμου και των και αργυλοαμμώδων εδαφών.

Το Κτήμα Τοπλού αποτελεί ένα στοίχημα για εμάς”, αναφέρει στο Cretalive.gr ο Ηγούμενος της Μονής Τοπλού Πατέρας Αμβρόσιος Σκαρβέλης, τονίζοντας ότι στόχος του Κτήματος είναι να ενισχυθεί και να προωθηθεί η premium ποιότητα των τοπικών οίνων.

"Sponsored links"

Ετοιμάζεται και για Βιλάνα

ktima toplou2

Το Κτήμα που παρουσίασε τις νέες ετικέτες – εσοδεία στο Οινόραμα 2022 τον Μάρτιο, μέσα από το rebranding έχει κάνει στροφή στους μονοποικιλιακούς οίνους γηγενών ποικιλιών, ενώ ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει και μια Βιλάνα, ετικέτα η οποία θα είναι διαθέσιμη αρχικά για επιλεγμένα σημεία της ελληνικής αγοράς και αργότερα θα τοποθετηθεί σε αντίστοιχα σημεία στο εξωτερικό.

Τα κρασιά στα οποία έγιναν rebranding είναι τα εξής

  • Λευκός οίνος “Σαμώνιον” από 100% Ασύρτικο
  • Λευκός οίνος “Γερτό” από 100% Θραψαθήρι
  • Ροζέ οίνος “Αμάραντον” από 100% Λιάτικο
  • Ερυθρός οίνος “Ληνός” από 100% Λιάτικο
  • Ερυθρός οίνος “101 Πόρτες” από 100% Syrah
  • Ερυθρός οίνος “Φιλόθεος” από 100% Λιάτικο (λιαστό)

 Η παλαιωμένη Βηλάνα είναι ένα από τα project που δουλεύουμε, πληρούσε τα στανταρ μας για να «βγει» σαν κωδικός και αποφασίσαμε να το κοινοποιήσουμε μονάχα σε ειδικούς του χώρου. Η ανάδραση που πήραμε ήταν πραγματικά πρωτόγνωρη για εμάς σε σημείο που να έχουμε ήδη πρόβλημα διαχείρισης της μικρής ποσότητας που διαθέτουμε πριν καν «βγει» στην αγορά ως κωδικός”

Συνεχής ποιοτική αναβάθμιση της παραγωγής

Εστιάζοντας στην ενίσχυση της ποιότητας των κρασιών του το Κτήμα πριν λίγους μήνες προχώρησε σε επενδύσεις που αντιστοιχούν στο 20% του ετήσιου τζίρου του και αφορούν σε αγορά εξειδικευμένων μηχανημάτων οινοποίησης, προϋπολογισμού €100 χιλ. Επιπλέον, έχει εκκινήσει τις εργασίες φύτευσης επιπλέον 100 στρεμμάτων με στόχο την επόμενη τετραετία να διαθέτει συνολικά 450 στρέμματα παραγωγικών αμπελώνων.

“Στόχος μας είναι η συνεχή ποιοτική αναβάθμιση της παραγωγής μας και η τοποθέτηση των ετικετών μας σε ποιοτικές αγορές. Το Κτήμα Τοπλού, ποτέ δεν αντιμετώπισε πρόβλημα διάθεσης των κρασιών του, καθώς τα κρασιά του γίνονταν ανάρπαστα από τις τοπικές επιχειρήσεις και ιδιώτες καταναλωτές. Όμως το 2019 θεωρείται ως έτος σταθμός για εμάς καθώς , μελετήσαμε εκ νέου τα δεδομένα της αγοράς, σκύψαμε πάνω στους αμπελώνες και τις εγκαταστάσεις μας, δημιουργήσαμε μια νέα ομάδα στελεχών και αποφασίσαμε το ολικό rebranding του κτήματος. Τρία χρόνια μετά διαπιστώνουμε ότι η αγορά έχει αγκαλιάσει την προσπάθεια μας και οι κριτικές από τους ειδικούς του χώρου είναι κολακευτικές. Έχουμε τοποθετηθεί στην αγορά της Κρήτης και έχουμε αξιοσημείωτη παρουσία για τα δικά μας δεδομένα στην υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό. Το πλάνο μας για τα επόμενα χρόνια είναι η συνεχή αναβάθμιση της ποιότητας των υπάρχοντών ετικετών και ή δυνατόν να καταφέρουμε να δημιουργήσουμε νέες ετικέτες αντίστοιχου επιπέδου», εξηγεί ο Πατέρας Αμβρόσιος.

ktima toplou3

"Sponsored links"

Θετικές οι εκτιμήσεις για τον φετινό τρύγο

«Ο  φετινός τρύγος είναι ομαλός και η οινοποιητική χρονιά δείχνει εξαιρετική. Καταφέραμε να καταπολεμήσουμε τις ασθένειες και την συνήθη για εμάς ξηρασία με αποτέλεσμα να τρυγήσουμε τους αμπελώνες μας χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Σημαντικό ρόλο σε αυτό διαδραμάτισε και η απόφαση που πήραμε να αφαιρέσουμε οικειοθελώς κατά το στάδιο της καρπόδέσης ένα αξιοσημείωτο κομμάτι της παραγωγής. Με αυτό τον τρόπο μειώσαμε την ποσότητα παραγωγής αλλά είχαμε μια σημαντική αναβάθμιση της ποιότητας της πρώτης ύλης»

Ερωτηθείς για το αν αυτή η απόφαση επιβαρύνει οικονομικά το Κτήμα, ο πατέρας Αμβρόσιος σημειώνει, ότι αυτή η απόφαση δεν ήταν βεβιασμένη αλλά ενσυνείδητη και αποτέλεσμα μελέτης της ομάδας μας.

“Στόχος μας είναι η συνεχή ποιοτική αναβάθμιση και πολλές φορές οφείλεις να λαμβάνεις σκληρές, από οικονομικής πλευράς, αποφάσεις. Ως Kτήμα επενδύουμε συνεχώς σε διάφορους τομείς και πειραματιζόμαστε διαρκώς με νέες Οινοποιητικές μεθόδους. Ετοιμάζουμε όμορφα πράγματα και ελπίζουμε σύντομα να είμαστε σε θέση να σας παρουσιάσουμε νέες δουλειές μας”.

Οι δύο κατηγορίες παραγόμενων οίνων

Η ετήσια παραγωγή του Κτήματος ανέρχεται στις 80.000 φιάλες και χωρίζεται σε δύο μεγάλες κατηγορίες, τα κρασιά ροής (ένα ροζέ, ένα κόκκινο και ένα λευκό, όλα blends που τοποθετούνται σε αλυσίδες supermarket σε όλη την Ελλάδα) αλλά και έξι κωδικοί μονοποικιλιακών οίνων.

Παράλληλα με το οινοποιείο λειτουργεί και ένα υπερσύγχρονο αποστακτήριο που παράγει τσικουδιά Κρήτης, αλλά και τον εξαιρετικά premium κωδικό της παλαιωμένης Τσικουδιάς Κρήτης που είναι ευρέως διαδεδομένη στον χώρο.

Σχέδια και για το εξωτερικό

Πέρα από την Ελλάδα τα κρασιά του Κτήματος είναι διαθέσιμα και σε χώρες του εξωτερικού, όπως είναι ο Καναδάς, η Γερμανία, η Γαλλία και το Βέλγιο, ενώ πρόσφατα εκκινήθηκε μια συνεργασία για τις ΗΠΑ και τον Καναδά.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι από τις κύριες ασχολίες των Μοναχών της Μονής είναι η καλλιέργεια των αμπελιών και η παραγωγή ονομαστών κρασιών, χωρίς τη χρήση φυτοφαρμάκων. Σήμερα, συνεχίζοντας την μοναστηριακή εμπειρία και παράδοση αιώνων, καλλιεργούνται σε 350 στρέμματα αμπελώνες βιολογικής γεωργίας γηγενείς και διεθνείς ποικιλίες. Με ξεχωριστή φροντίδα οινοποιούνται σε σύγχρονες εγκαταστάσεις με υψηλή τεχνογνωσία και αγάπη και μας προσφέρουν τα υψηλής ποιότητας βιολογικά κρασιά Τοπλού.

cretalive.gr

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live