21.8 C
Chania
Thursday, October 10, 2024

Κτηνοτρόφοι Ηρακλείου: Σε αφανισμό οδηγείται ο κλάδος – Εξευτελιστικές οι τιμές του γάλακτος

Ημερομηνία:

Με την κατάσταση να έχει φτάσει στο απροχώρητο σε ότι αφορά πλέον την επιβίωσή τους οι κτηνοτρόφοι του Ηρακλείου πραγματοποιούν απόψε στις 7.00 το απόγευμα  την Γενική τους Συνέλευση στα γραφεία της ΕΑΣΗ.

Ο κτηνοτροφικός κλάδος γενικά στην Κρήτη αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα  με τις τιμές παραγωγού στο γάλα να έχουν πέσει κατακόρυφα, ενώ δυσβάσταχτο είναι το κόστος παραγωγής αφού οι τιμές των ζωοτροφών κυμαίνονται σε υψηλά επίπεδα.

Οι επαγγελματίες κτηνοτρόφοι εξακολουθούν ν’ αναζητούν τρόπους αντιμετώπισης καθώς πλέον το ζήτημα που προκύπτει γι’ αυτούς είναι η ίδια η επιβίωση τους!

Επανειλημμένα έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου απευθυνόμενοι στους τοπικούς φορείς ζητώντας την ουσιαστική παρέμβασή τους προκειμένου ο κλάδος να μην οδηγηθεί στον αφανισμό.

Εδώ και τουλάχιστον μια διετία  η τιμή παραγωγού γάλακτος στο Ηράκλειο είναι στα 1,15 – 1,18 ευρώ με το κόστος παραγωγής, εξαιτίας των θαλάσσιων μεταφορών, να είναι πάλι ανεβασμένο 30 έως 40%.

Είναι πασιφανές πως το εισόδημα πρέπει να στηριχτεί  με τιμές τέτοιες ώστε, οι κτηνοτρόφοι να μπορέσουν να συνεχίσουν να παράγουν.

Σημειώνεται πως η Κρήτη θεωρείται αδικημένη  σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα καθώς η αγροτική οικονομία του νησιού είναι άκρως  επιβαρυμένη με το υψηλό κόστος στις μεταφορές κι όχι μόνο.

Το γάλα είναι ένα πολύτιμο προϊόν για την Κρήτη και την οικονομία της , ενώ τα τοπικά τυροκομικά προϊόντα είναι ποιοτικά και μεγάλης διατροφικής αξίας.

Στην αποψινή συνέλευση θ’ αναζητηθούν τρόποι ώστε να γίνει μια ακόμα προσπάθεια στήριξης του προιόντος και με  στόχο την βιωσιμότητα όλης της αλυσίδας παραγωγής.

Τη Συνέλευση επίσης  θα απασχολήσει και το θέμα των εκλογών για την ανάδειξη διοίκησης στον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Ηρακλείου.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ