21.8 C
Chania
Thursday, October 10, 2024

“Ανόητοι τεχνοκράτες”: Απόλυτη η αστοχία των προβλέψεών του ΔΝΤ, λέει ο Τσίπρας, αλλά “θα τηρήσουμε το πρόγραμμα μέχρι κεραίας”

Ημερομηνία:

Σε υψηλούς τόνους απάντησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο χτεσινό άρθρο του Πολ Τόμσεν, Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ, μέσω του οποίου τάχθηκε υπέρ της επιβολής νέων μέτρων σε φορολογικό και συνταξιοδοτικό, χαρακτηρίζοντας μη αξιόπιστους τους στόχους του ελληνικού προγράμματος

«Κάποιοι ανόητοι τεχνοκράτες μας λένε ότι το λάθος είναι το σωστό», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας πως είναι οι ίδιοι που έφερναν συνεχώς νέα αποτυχημένα προγράμματα μέχρι σήμερα.

Υπενθυμίζεται πως ο Πολ Τόμσεν υπήρξε ο αρχιτέκτονας των προγραμμάτων λιτότητας από το ξέσπασμα της κρίσης, όμως το τρέχον πρόγραμμα, το οποίο χαρακτήρισε μη αξιόπιστο, φέρει τη σφραγίδα του ESM.

«Θα τηρήσουμε το πρόγραμμα μέχρι κεραίας αλλά τα χρήματα που πλεονάζουν δεν θα ρωτήσουμε κανένα για να τα δώσουμε σε αυτούς που το έχουν περισσότερο ανάγκη», επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στην ακριτική Νίσυρο.

 

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και κυβερνητικοί παράγοντας οι οποίοι παρουσίασαν της προβλέψεις του ΔΝΤ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας από το 2010 και εντεύθεν και, όντως, οι αστοχίες του Ταμείου είναι εντυπωσιακές:

  • Για το 2010 το ΔΝΤ προέβλεπε ύφεση 4% και τελικά η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 5%
  • Για το 2011 το ΔΝΤ προέβλεπε ύφεση 2,6% και τελικά η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 7,1%
  • Για το 2012 το ΔΝΤ προέβλεπε ανάπτυξη 1,1% και τελικά η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 6,6%
  • Για το 2013 το ΔΝΤ προέβλεπε ανάπτυξη 2,1% και τελικά η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 3,3%
  • Για το 2015 το ΔΝΤ προέβλεπε ύφεση 2,3% και τελικά η οικονομία συρρικνώθηκε κατά μόλις 0,2%
Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς παράγοντες, η σχεδόν απόλυτη αστοχία των προβλέψεων του Ταμείου κάνει φανερό ότι «το ΔΝΤ την περίοδο 2010- 2014 έκανε ευνοϊκότερες εκτιμήσεις ακριβώς επειδή ήθελε να δικαιολογήσει τη βιωσιμότητα του προγράμματος, στο οποίο συμμετείχε. Από το 2015 (3ο πρόγραμμα) κάνει διαρκώς δυσμενέστερες προβλέψεις, προφανώς για να δικαιολογήσει την απουσία του».
"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δραματική διάσωση τουρίστριας στα Σφακιά

Μια δύσκολη επιχείρηση διάσωσης πραγματοποιήθηκε στα Χανιά, όταν μια...

Βρέθηκαν δεκάδες κιλά χασίς και 220 δενδρύλλια στον Αποκόρωνα

Μεγάλη ποσότητα κάνναβης καθώς και πολλά δενδρύλλια εντόπισαν οι Αστυνομικές Αρχές στην Κρήτη. Συγκεκριμένα...

Άνω κάτω ο ΕΦΚΑ Κρήτης – Αιφνίδιες μετακινήσεις για να βολευτούν “τα δικά μας παιδιά”;

Απίστευτη αναστάτωση έχει προκληθεί όπως μαθαίνουμε ανάμεσα στους εργαζόμενους...