13.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Κυρ. Βελοπουλος: «Επιτακτική η ανάγκη ίδρυσης ενός Θεραπευτηρίου Ψυχικών Παθήσεων στα Χανιά ως αυτόνομου φορέα»

Ημερομηνία:

Ερώτηση κατάθεσε ο πρόεδρος της «Ελληνικής Λύσης» Κυριάκος Βελόπουλος προς τον Υπουργό Υγείας κ. Κικίλια με την οποία ζητά την ίδρυση Θεραπευτηρίου Ψυχικών Παθήσεων ως αυτόνομου φορέα στα Χανιά.

Στην ερώτηση αναφέρονται τα εξής:

Κύριε Υπουργέ,

Το Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου με την επωνυμία «Θεραπευτήριο Ψυχικών Παθήσεων Χανίων», σύμφωνα με τον Ν.4052/2012, έχει καταργηθεί και εντάχθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων ως Ψυχιατρικός Τομέας. Μετά τη μετεγκατάστασή του, από το 2005, στις εγκαταστάσεις του Γ. Ν. Χανίων, μια έκταση πολλών στρεμμάτων, που βρίσκεται σε μια ιδιαίτερα προνομιακή περιοχή στα όρια της πόλης, με κτηριακές εγκαταστάσεις χιλιάδων τετραγωνικών, καθώς και άλλες υποδομές, έχει αφεθεί στη φθορά του χρόνου, όπως μας μεταφέρουν κάτοικοι της πόλης.

Σύμφωνα με αναφορές γονέων, τα περιστατικά των παιδιών με ψυχικά νοσήματα δεν εντάσσονται στο εκάστοτε κατάλληλο για την περίπτωσή τους πλαίσιο θεραπειών, τόσο παρεμβατικά-συμπεριφορικά, ως προς τη θεματική κατηγορία και την συχνότητα παρέμβασης, όσο και φαρμακευτικά, ενώ καθίστανται, πολλές φορές, επικίνδυνα, τόσο για τον εαυτό τους, όσο και για τους οικείους τους. Οι γονείς θεωρούν ότι, ο ψυχιατρικός τομέας στο Γ.Ν. Χανίων δεν προσφέρει επαρκή ψυχολογική και θεραπευτική στήριξη στα παιδιά. Από την στιγμή που θα εισαχθεί ένα παιδί με σχετικά προβλήματα στο εν λόγω νοσοκομείο, το μόνο που του προσφέρεται, όπως μας αναφέρουν οι γονείς, είναι φάρμακα καταστολής, τα οποία, τις περισσότερες φορές, δρουν ανασταλτικά, χωρίς αποτέλεσμα. Παράλληλα, παρέχεται και μια φιλοξενία 10 ημερών.

Δεν υπάρχει, όπως καταγγέλλεται, επαρκές δίκτυο στεγαστικών Μονάδων για να απορροφήσει τους συγκεκριμένους ασθενείς και κυρίως, δεν υπάρχουν, ειδικά για τους ενήλικες, πλαίσια, εποπτευόμενης έστω, εργασιακής ή έστω δημιουργικής απασχόλησης, που δρουν θεραπευτικά και υποστηρικτικά σε μεγάλο βαθμό για την ψυχική υγεία των εν λόγω. Έτσι, οι ψυχικά πάσχοντες κάνουν έναν φαύλο κύκλο, επισκεπτόμενοι το άνω νοσοκομείο, νοσηλευόμενοι στο αντίστοιχο τμήμα και επιστρέφουν στο σπίτι των οικείων τους ή στα παγκάκια, όντας συχνά άστεγοι και χωρίς οικογενειακή υποστήριξη. Τις περισσότερες φορές ξανακαταλήγουν νοσηλευόμενοι στο Νοσοκομείο, όπου υπάρχει και μεγάλη έλλειψη κλινών. Επιπρόσθετα, οι γονείς παιδιών με ψυχικά νοσήματα και σχετικές αναπηρίες υποστηρίζουν πως, παρά τα χρήματα που δαπανήθηκαν και δαπανώνται, ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, προερχόμενα από εθνικά και κυρίως κοινοτικά κονδύλια, τα αποτελέσματα στην οργάνωση και στην παροχή υπηρεσιών υπέρ της Ψυχικής Υγείας των πασχόντων παραμένουν «τραγικά», με το ίδιο το Σύστημα Ψυχικής Υγείας να βρίσκεται σε «ελεύθερη πτώση».

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Προτίθεσθε, μετά από όσα καταγγέλλονται αλλά και βλέπουν το φως της δημοσιότητας, τόσο από ιδιώτες, όσο και από ηλεκτρονικά ΜΜΕ, να προχωρήσετε στην εκ του σύνεγγυς καταγραφή των προβλημάτων και των αδιεξόδων που αντιμετωπίζουν τα παιδιά με ψυχικά νοσήματα και σχετικές αναπηρίες αλλά και οι γονείς τους, στα Χανιά Κρήτης;
  2. Θα μεριμνήσετε για την ανασύσταση του πάλαι ποτέ «Θεραπευτήριου Ψυχικών Παθήσεων Χανίων», λαμβάνοντας την απαραίτητη πρόνοια για την αποκατάσταση και επισκευή των κτηριακών του υποδομών, για τη στελέχωσή του με το κατάλληλο εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό, για την ενίσχυσή του με τον απαραίτητο ιατρικό εξοπλισμό, για τη δρομολόγηση των κατάλληλων πρωτοκόλλων θεραπευτικής προσέγγισης των ωφελούμενων από αυτό και για την διασύνδεσή του με δίκτυο ειδικά προσαρμοσμένων στις ανάγκες των ψυχικά πασχόντων φορέων εργασιακής και δημιουργικής απασχόλησης, προς μεγιστοποίηση των θεραπευτικών παρεμβάσεων στους πάσχοντες από ψυχικά νοσήματα και σχετικές αναπηρίες;

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...