Κων/νος Φίλης στο Ράδιο Κρήτη: Γελοιότητες της Τουρκίας η διεκδίκηση της Κρήτης

Κανένα σχόλιο

Γραφικές γελοιότητες της Τουρκίας χαρακτήρισε τη διεκδίκηση της Κρήτης ο κ. Κωνσταντίνος Φίλης Καθηγητής – Διευθυντής Ερευνητικών Προγραμμάτων του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Πάντειου Πανεπιστημίου που μίλησε για το θέμα στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Λευτέρη Βαρδάκη.

Ο κ. Φίλης ανέλυσε τις αιτιάσεις της Τουρκίας καθώς μετά το δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας, που ανέπτυξε για τις θαλάσσιες διεκδικήσεις της γύρω από τη χώρα, κάποιοι στην Τουρκία έφεραν προς συζήτηση και το καθεστώς κυριαρχίας της Κρήτης και κάποιων νησιών του Αιγαίου.

Σύμφωνα με τους τουρκικούς ισχυρισμούς, η συμφωνία του Λονδίνου της 30ης Μαΐου 1913 παραχώρησε τα τρία τέταρτα της Κρήτης στην Τουρκία, αλλά η Ελλάδα κατά παράβαση των συνθηκών «κατέλαβε» ολόκληρο το νησί. Για το λόγο αυτό, τουρκικές μη κυβερνητικές οργανώσεις ετοιμάζονται τώρα να κινηθούν νομικά και να προσφύγουν στη διεθνή δικαιοσύνη και συγκεκριμένα στο δικαστήριο της Χάγης διεκδικώντας την «επιστροφή» της Κρήτης και κάποιων νησιών του Αιγαίου στην Τουρκία.

"Sponsored links"

Κάτι τέτοιο, είπε ο καθηγητής δεν έχει καμία νομική υπόσταση ούτε μπορεί να γίνει αναθεώρηση των διεθνών συνθηκών του παρελθόντος γιατί μετά ανοίγει η πόρτα του φρενοκομείου. Προφανώς η Τουρκία δημιουργεί κλίμα και μέσα σε αυτόν το αναθεωρητισμό που επιδιώκει συμπεριλαμβάνει και την Κρήτη, ανέφερε ο καθηγητής.

Δεν υπάρχει κανένας νομικός τρόπος να διεκδικήσει η Τουρκία την Κρήτη παρά μόνο με πόλεμο κάτι το οποίο δεν επιθυμεί εκτίμησε ο κ. Φίλης.

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live