19.8 C
Chania
Wednesday, September 27, 2023

«Κόκκινα δάνεια» και ρευστότητα στη συνάντηση ΕΣΕΕ – Γ.Σταθάκη

Ημερομηνία:

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, όπως αναφέρει σήμερα σε σχετική ανακοίνωση, παρέδωσε στον υπουργό ενημερωτικό σημείωμα με στοιχεία για τα «κόκκινα» δάνεια, τα οποία ανέρχονται συνολικά σε 85 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 27,5 δισ. είναι στεγαστικά, τα 12 δισ. καταναλωτικά και τα 45 δισ. ευρώ επιχειρηματικά

Επιτακτική προτεραιότητα για τη βιωσιμότητα του εγχώριου επιχειρείν, αποτελεί η θέσπιση ενός δίκαιου και λειτουργικού πλαισίου ρύθμισης των μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων, επεσήμανε ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Βασίλης Κορκίδης σε συνάντηση που είχε με τον υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Σταθάκη.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, όπως αναφέρει σήμερα σε σχετική ανακοίνωση, παρέδωσε στον υπουργό ενημερωτικό σημείωμα με στοιχεία για τα «κόκκινα» δάνεια, τα οποία ανέρχονται συνολικά σε 85 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 27,5 δισ. είναι στεγαστικά, τα 12 δισ. καταναλωτικά και τα 45 δισ. ευρώ επιχειρηματικά.

Η ΕΣΕΕ τόνισε ότι πρέπει να αποφευχθεί η πώληση των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε ιδιωτικές εταιρείες, που ειδικεύονται στις πτωχεύσεις, στις αγορές και στους τρόπους είσπραξης προβληματικών δανείων και πρότεινε προς τον υπουργό ειδικές ρυθμίσεις για τα «κόκκινα» δάνεια νοικοκυριών και επιχειρήσεων, με ευεργετικές διαδικασίες για τους άπορους και τις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες και με «κούρεμα» τμήματος οφειλής σε όσους μπορούν να ανακάμψουν και για επιχειρήσεις με πρόβλημα ρευστότητας.

Παράλληλα, αναπτύχθηκαν ζητήματα κοινωνικής δικαιοσύνης προς την επιχειρηματική τάξη όπως η προστασία της πρώτης κατοικίας των οφειλετών εμπόρων και η απεμπλοκή της από τις πτωχευτικές διαδικασίες, με ένταξή τους στο σχετικό δίχτυ προστασίας από τους πλειστηριασμούς, στις αντίστοιχες ρυθμίσεις κοινωνικών κριτηρίων και στην χρήση του κώδικα δεοντολογίας των Τραπεζών με τον κατάλογο εύλογων δαπανών διαβίωσης.

Η ΕΣΕΕ ζήτησε επίσης την άρση του «τιμωρητικού» μέτρου του παγώματος των λογαριασμών όσων έχουν οφειλές προς το Δημόσιο.

Ο κ. Κορκίδης τόνισε πως η κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει χιλιάδες μικρομεσαίοι της αγοράς, αποτελεί στις περισσότερες των περιπτώσεων αποκλειστικό προϊόν της οικονομικής κρίσης, χωρίς ευθύνη των επιχειρήσεων και ως εκ τούτου ενδείκνυται η θεσμοθέτηση του ορισμού της «εντός κρίσης μικρομεσαίας επιχείρησης» και η δημιουργία ενός αντίστοιχου ευρύτερου προστατευτικού φάσματος.

Ακόμη, αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης η αλλαγή των όρων φερεγγυότητας των επιχειρήσεων και θέσπιση ενός «point system Τειρεσία» με αξιολόγηση της εμπορικής πίστης, η οποία θα εδράζεται στην αρχή της «δεύτερης ευκαιρίας».

Το προεδρείο της ΕΣΕΕ κατέθεσε υπόμνημα θέσεων που άπτονται ζητημάτων του εμπορίου αλλά και τον Εμπορικό Οδικό Χάρτη για Ανάπτυξη με Απασχόληση και σχετικό πίνακα με τα άμεσα και έμμεσα μέτρα που έπληξαν κατά τη διάρκεια της κρίσης τον εμπορικό κόσμο, ενώ επανέλαβε για άλλη μια φορά, ότι είχε από την αρχή διαφωνήσει με πολλές από τις επιλογές των Κυβερνήσεων από το 2010 και μετά, οι οποίες υιοθέτησαν μεγάλες μειώσεις μισθών σε μία μάταιη προσπάθεια τόνωσης της ανταγωνιστικότητας και διατήρησης της απασχόλησης.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ παρέδωσε προς τον υπουργό ολοκληρωμένο σχέδιο «Κώδικα Δεοντολογίας για την Λειτουργία της Αγοράς», το οποίο συμπεριλαμβάνει τις απόψεις της πλειοψηφίας των εκπροσώπων επιχειρηματικότητας και καταναλωτών, που μετείχαν στον κοινωνικό διάλογο του υπουργείου Ανάπτυξης το περασμένο φθινόπωρο.

Η ΕΣΕΕ ζήτησε από τον υπουργό την νομοθέτησή του, δεδομένου ότι ο Κώδικας που τελικά εισήγαγε ο προηγούμενος υφυπουργός Ανάπτυξης, ουδεμία σχέση είχε με όσα αποφασίσθηκαν από την Επιτροπή των φορέων, μετά την ολοκλήρωση του σχετικού κοινωνικού διαλόγου.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο μείζον ζήτημα της περιορισμένης έως ανύπαρκτης πρόσβασης στις πηγές ρευστότητας που αντιμετωπίζει η συντριπτική πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς τα υψηλά επιτόκια δανεισμού, τα οποία, σε συνδυασμό με τις εμπράγματες κυρίως εξασφαλίσεις που ζητούνται από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, προκαλούν απόγνωση και έντονη απογοήτευση στον επιχειρηματικό κόσμο.

Σε αυτό το πλαίσιο υποβλήθηκαν προτάσεις για τη χρήση σύγχρονων χρηματοδοτικών εργαλείων, τα οποία διασφαλίζουν τη διοχέτευση πόρων στην πραγματική οικονομία και σε εκείνες τις επιχειρήσεις που τους έχουν πραγματικά ανάγκη.

Στο πλαίσιο αυτό, συζητήθηκε η πρόταση της ΕΣΕΕ αναφορικά με τη δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας Μικρών Επιχειρήσεων (ΑΤΜΕ) ειδικού σκοπού, με τραπεζικές, εγγυοδοτικές και χρηματοδοτικές δυνατότητες, καθώς εκτιμάται ότι θα μπορούσε να προσφέρει οικονομική ανάσα σε χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και δη εμπορικές με τη χορήγηση «μικροδανείων».

"google ad"

ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οι διαδικασίες στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και η σύνδεση τους με αντίστοιχες στο παρελθόν

Του Χαράλαμπου Μπατάκη Ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες εκλογής προέδρου στο κόμμα...

Το δημοτικό συμβούλιο Χανίων υπερ της παραχώρησης του Φρουρίου Ιτζεδίν στο Δήμο Χανίων

Το δημοτικό συμβούλιο Χανίων αποφάσισε κατά πλειοψηφία (καταψήφισε η...

Ο Καμμένος βλέπει… «αφουμιγκέισον» του Αποστολάκη στα «τρωκτικά» του ΣΥΡΙΖΑ

Διπλό «χτύπημα» του Πάνου Καμμένου στην πλατφόρμα Χ (πρώην...