19.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

«Κόλαφος» από τα Ελληνικά Hoaxes: Ακροδεξιάς προέλευσης ψεύδη τα περί αποζημίωσης στην οικογένεια Φύσσα

Ημερομηνία:

Ψευδείς και ανυπόστατοι είναι οι ισχυρισμοί που διακινούνται στα social media αλλά και ακροδεξιάς κοπής ιστοσελίδες ότι «η μάνα του Φύσσα πήρε 1.500.000 αποζημίωση», σύμφωνα με την ιστοσελίδα τεκμηρίωσης Ελληνικά hoaxes που πραγματοποίησε σχετική έρευνα, μετά και τον οχετό που ακούστηκε σε τηλεοπτική εκπομπή για την οικογένεια του δολοφονημένου από τη Χρυσή Αυγή, Παύλου Φύσσα.

Αναλυτικά, τα Ελληνικά Ηoaxes έγραψαν:

Για αποζημιώσεις χιλιάδων ή/και εκατομμυρίων ευρώ κάνουν λόγο δημοσιεύσεις στην πλατφόρμα του Facebook με αποδέκτη την οικογένεια του δολοφονημένου Παύλου Φύσσα. Ωστόσο, αυτοί οι ισχυρισμοί δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Ας δούμε τι ισχύει.

Τι ισχύει;

Από τις παραπάνω φωτογραφίες, καθίσταται σαφές πως ο υπό εξέταση ισχυρισμός διαμοιράστηκε μεταξύ των χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης με αρκετές παραλλαγές.

Μάλιστα μία εξ’αυτών, υποδηλώνει πως η κυρία Μάγδα Φύσσα λαμβάνει αποζημίωση ύψους οκτακοσίων χιλιάδων (800.000) ευρώ από το Ελληνικό Κράτος για το θάνατο του Παύλου. Μια άλλη παραλλαγή, η οποία έχει μέχρι στιγμής συγκεντρώσει περισσότερες από 4.3 χιλιάδες κοινοποιήσεις, κάνει λόγο για το υπέρογκο ποσό του 1,5 εκατομμυρίου ευρώ.

Ακόμη τον ισχυρισμό συναντήσαμε επίσης σε τηλεοπτική, αθλητική εκπομπή του Κ. Ραπτόπουλου:

Αληθεύει;

Κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας με την ομάδα συνηγόρων πολιτικής αγωγής της οικογένειας Φύσσα, μας γνωστοποιήθηκαν τα ακόλουθα: «Για την απόφαση έκδοσης αποζημίωσης χρειάζεται να ασκηθεί αγωγή, πράγμα που επί του παρόντος δεν έχει συμβεί. Επιπροσθέτως, η απόφαση δεν βγαίνει αυτοδικαίως αλλά πρέπει η υπόθεση να παραπεμφθεί σε αστικό δικαστήριο. Συνεπώς, αν είχε δοθεί κάποια αποζημίωση, αυτό θα είχε γνωστοποιηθεί».

Αποζημίωση

Σύμφωνα με την δικηγόρο και συνήγορο πολιτικής αγωγής της οικογένειας, Ελευθερία Τομπατζόγλου: «Δεν έχουμε ασκήσει για τους εντολείς μας αγωγή στα πολιτικά ή στα διοικητικά δικαστήρια».

Θα ήταν παράλειψη αν δεν αναφέραμε πως εν προκειμένω, στην υπόθεση δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, μια αποζημίωση δεν θα βάρυνε το Ελληνικό Κράτος όπως λανθασμένα αναφέρει μια εκ των υπό εξέταση δημοσιεύσεων. Αντιθέτως, η αποζημίωση θα βάρυνε οικονομικά τους υπαιτίους, σύμφωνα με την καταδικαστική απόφαση του τριμελούς Εφετείου για την δολοφονία.

Συμπέρασμα

Εν κατακλείδι, σύμφωνα με την ανωτέρω αποδεικτική διαδικασία συνάγουμε το συμπέρασμα πως ο υπό εξέταση ισχυρισμός καθότι αναληθής και ανυπόστατος καταρρίπτεται.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο ΕΠΙ ΓΗΣ IV, την Παρασκευή 29 Μαρτίου στην Ηλεία ο Χανιώτης ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης

Ο σπουδαίος ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης πτυχιούχος της Γεωπονικής Σχολής...