16.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Κόστα, Σάντσεθ και Σολτς στηρίζουν Μακρόν – Παρέμβαση στη «Le Monde»

Ημερομηνία:

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ και ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα κατακεραύνωσαν την Πέμπτη (21/04) την υποψήφια στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας, Μαρίν Λε Πεν, και εξέφρασαν την υποστήριξή τους στον νυν Πρόεδρο της χώρας, Εμανουέλ Μακρόν, που διεκδικεί την επανεκλογή του.

Συγκεκριμένα, σε σχετικό κοινό άρθρο τους στη «Monde», οι τρεις ηγέτες κατηγόρησαν τη Μαρίν Λε Πεν για συνωμοσία με αντιδημοκρατικές δυνάμεις και δήλωσαν ότι «ελπίζουν» ότι οι ψηφοφόροι θα επιλέξουν το όραμα του νυν Προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, για τη Γαλλία.

Χαρακτηριστικά, ο Όλαφ Σολτς, ο Πέδρο Σάντσεθ και ο Αντόνιο Κόστα έγραψαν: «Ο δεύτερος γύρος των γαλλικών προεδρικών εκλογών δεν είναι, για εμάς, μια εκλογή όπως οι άλλες. Είναι η επιλογή μεταξύ ενός δημοκρατικού υποψηφίου, ο οποίος πιστεύει ότι η Γαλλία είναι ισχυρότερη σε μια ισχυρή και αυτόνομη Ε.Ε., και μιας ακροδεξιάς υποψήφιας, η οποία τάσσεται ανοιχτά στο πλευρό εκείνων που επιτίθενται στην ελευθερία και στη δημοκρατία μας. Χρειαζόμαστε μια Γαλλία που υπερασπίζεται τη δικαιοσύνη και αντιτίθεται σε απολυταρχικούς όπως ο (σ.σ. Ρώσος Πρόεδρος) Βλαντίμιρ Πούτιν».

Η τοποθέτηση αυτή έρχεται πριν από τον κρίσιμο δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών της Κυριακής (24/04), στον οποίο θα είναι για δεύτερη φορά αντιμέτωπη η ακροδεξιά υποψήφια, Μαρίν Λε Πεν με τον Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Εμανουέλ Μακρόν είναι αυτή τη στιγμή το ξεκάθαρο φαβορί των δημοσκόπων για τη νίκη, με τον νυν Γάλλο Πρόεδρο να συγκεντρώνει 55% και τη Μαρίν Λε Πεν να βρίσκεται 10 μονάδες πιο πίσω, στο 45%, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις που επικαλείται σχετική δημοσίευση του «Politico».

Στόχος η «Ευρώπη των Εθνών» υπό τη Μαρίν Λε Πεν σύμφωνα με τον Εθνικό Συναγερμό

Από την πλευρά του, ο ο Φιλίπ Βαρντόν, περιφερειακός σύμβουλος του Εθνικού Συναγερμού και μέλος της εθνικής επιτροπής του κόμματος, έχει αναφέρει: «Αυτού του είδους τα μαθήματα ηθικής έχουν μάλλον αντιπαραγωγική επίδραση στους ψηφοφόρους, είτε πρόκειται για αθλητές, είτε για εκατομμυριούχους καλλιτέχνες, είτε για ξένους αρχηγούς κρατών. Όλοι τους γνωρίζουν εξίσου ελάχιστα για την πραγματική ζωή των Γάλλων. Άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις μάς υποστηρίζουν και θα ήταν πολύ ευτυχείς να δουν τη Μαρίν Λε Πεν να κερδίζει και να αναλαμβάνει το έργο της μετάβασης σε μια “Ευρώπη των Εθνών”».

Επίσης, ο Όλαφ Σολτς, ο Πέδρο Σάντσεθ και ο Αντόνιο Κόστα εξήραν τον ρόλο της Γαλλίας ως ευρωπαϊκής ηγετικής δύναμης και υποστήριξαν ότι η χώρα είναι πιο ισχυρή όταν εργάζεται στο πλαίσιο της Ε.Ε. σε μια σπάνια παρέμβαση ξένων ηγετών σε εθνικές εκλογές.

Παρ’ όλο που η Μαρίν Λε Πεν έχει αποχωριστεί τις πιο ριζοσπαστικές προτάσεις της για έξοδο από το ευρώ και αποχώρηση από την Ε.Ε., μεγάλο μέρος του προγράμματός της -συμπεριλαμβανομένων δραστικών αλλαγών στην ενιαία αγορά- είναι σε μεγάλο βαθμό ασύμβατο με τον πολυεθνικό οργανισμό όπως είναι σήμερα, λένε οι ειδικοί.

Οι τρεις ηγέτες αναφέρθηκαν, επίσης, στο Brexit, υποστηρίζοντας ότι η προσπάθεια του Ηνωμένου Βασιλείου να «ανακτήσει τον έλεγχο» το μόνο που έκανε ήταν να «διαταράξει τις αλυσίδες μεταφορών και εφοδιασμού της Βρετανίας, να προκαλέσει κατάρρευση του εξωτερικού της εμπορίου και να δημιουργήσει ρυθμούς πληθωρισμού γενικά υψηλότερους από ό,τι στην Ευρωζώνη».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Β. Κασσελάκης: “Ο ξάδερφος μου Στέφανος Κασσελάκης επαναπροσδιορίζει την Αριστερά”

«Πλεονέκτημα και μειονέκτημα το επώνυμό μου», τονίζει ο υποψήφιος...

Κλείνει μεγάλο τμήμα της Ηρώων Πολυτεχνείου λόγω έργων της ΔΕΥΑΧ

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων σας ενημερώνει ότι...

Δράσεις ανάδειξης του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου «Kriti»

Η Περιφέρεια Κρήτης και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, σε...

easyJet: Εξι νέες συνδέσεις με την Κρήτη φέτος – Δύο για Χανιά

Είκοσι δύο νέες συνδέσεις με Ελλάδα προσφέρει αυτό το...