15.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Δασικοί χάρτες: Η ιδιωτική γη θα μεταφερθει σε ολίγους και μεγάλους

Ημερομηνία:

Του Δημήτρη Καλογεράκη

Αναρτηθηκαν οι Δασικοι χάρτες στα Χανια την Παρασκευη 19 Φεβρουαρίου .

Η συγκεκριμένη διαδικασία  κανείς δεν αμφιβάλλει ότι αποτελεί –ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΑ- μια τομή , στην διαδικασία εκσυχρονισμού και επι τέλους μια διαδικασία που όταν θα  ολοκληρωθεί, θα ΕΠΡΕΠΕ να   βαζει τέλος στην ιδιοκτησιακή αυθαιρεσία , να διαχωρίζει επι τέλους την ιδιωτική από την δημόσια περιουσία, να εχει την δυνατότητα και την δυναμική να βάζει τέλος στις καταπατήσεις δημοσίων κτημάτων  και  να μπορεί  να συγκεκριμενοποιεί και  θα καταμετρά  την δημόσια αλλα και την ιδιωτική περιουσία.

Θα ηθελα να επισημάνω  ότι οι υπο ανάρτηση Δασικοί χάρτες  εχουνε μόνο τον χαρακτηρισμο των εκτασεων  με βαση τους δασικούς νόμους και τις μέχρι τωρα πραξεις χαρακτηρισμού και τις τελεσίδικες πράξεις .Δεν έχουνε πολύγωνα ιδιοκτησίας με συνέπεια οι ιδιοκτήτες να προσφευγουνε σε  υπηρεσίες ιδιωτων για τον ακριβή εντοπισμο ιδιωτικών εκτάσεων που εχουνε δασικό χαρακτηρισμο.

Στην πραγματικότητα το κράτος προσφευγει άλλη μια φορα στους πολιτες , σε πολύ ασχημες οικονομικές συγκυρίες , εποχές που επιβαρύνονται  λογω της πανδημίας σε μια σειρα περιορισμούς που αφορούνε  δυσκολία μετακινήσεων , κίνδυνο προστίμων μετακίνησης αλλα και συνάθροισης , δυκολία της οποιαδήποτε οικονομικής επιβάρυνσης , με την πολιτεία να απαιτεί οσο το δυνατόν περισσότερα από τον πολίτη ,ποσο μάλλον σοβαρή οικονομική επιβάρυνση για να φθιάξει ο πολίτης –στην ουσία – το αυριανό Κτηματολόγιο και στον Νομό Χανίων, Κτηματολόγιο που κατά τις πληροφορίες επικειται σε μερικούς μήνε να ξεκινήσει και στον Νομό Χανίων , στη μεγαλύτερη έκταση του Νομού , που υπολείπεται να γίνει.

-Κύριοι της διοίκησης –κύριοι κυβερνώντες, πρώτα γίνεται το Κτηματολόγιο και μετα αναρτώνται οι Δασικοί χάρτες –εκτος και  αν μεσα  από το λεγόμενο  επιτελικό κράτος, εκσυγχρονίσετε πρώτα  τον ταλαίπωρο  πολίτη , για να έρθει  στη συνέχεια αυτος με τη σειρά του και εκσυγχρονίσει εσάς και το κράτος !

-Επειδή αυτές τις μέρες ακούγονται πολλα για το ιδιοκτησιακό καθεστώς και από επίσημα χείλη πρέπει να τονισθει ότι εχει τεράστια πολιτική σημασία και επέχει θέση λαικισμού χείριστης μορφής ότι οι χαρακτηρισμένες πράσινες εκτάσεις  δεν αλλοιώνουν το ιδιοκτησιακό καθεστως!

Δεν ήτανε τυχαίο γεγονός ότι προηγούνται του Κτηματολογίου και σε μερικούς μήνες θα πρέπει να δηλώσουνε οι πολίτες του Νομού τις ιδιοκτησίες τους στις επερχόμενες δηλώσεις του Εθνικού Κτηματολογίου.

Αραγε υπάρχει περίπτωση πρασινισμένη δασική έκταση –εστω και με τίτλο ιδιοκτησίας , να καταχωρηθεί πλέον σαν ιδιωτικη ?

Πόσο μάλλον χωρις τίτλους ιδιοκτησίας δηλαδή με χρησικτησία και Ε9 , όπως εχει συμβεί στις περιοχες των Χανίων που την περίοδο 1999-2006 , συντάχθηκε Κτηματολόγιο.

Δηλαδή 2 μέτρα και 2 σταθμά!

-Σκεφθείτε πως με τον τελευταίο Νόμο –επι ΣΥΡΙΖΑ, Ν. 4467/17 ΦΕΚ  56 Α 13-4-1917, ακόμα και εκτάσεις που το ετος 1945 εμφανίζονται αγροί και σήμερα εχουνε δασικά χαρακτηρηστικά , για να χαρακτηριστούν ιδιωτικες εκτάσεις πρέπει να προσκομισθούν τίτλοι ιδιοκτησίας μεταγεγραμμένοι προ της 23-2-1946!

-Σκεφθείτε που εκτάσεις ΔΔ , δηλαδη εχουνε χαρακτηρισθεί δασικές και το 1945 και σήμερα , για να αποκτήσει ο κάθε ιδιώτης δικαιώματα , πρέπει να  εχει τίτλους Οθωμανικούς πρίν  από το ετος 1893 και μετα από πολύχρονη δικαστική διαδικασία με το Ελληνικό Δημόσιο.

-Σκεφθείτε ότι ακόμη και επι χορτολιβαδικών εκτάσεων  για τις οποίες μέχρι το 2008 εκδιδότανε νόμιμες Οικοδομικές αδειες , με βάση το άρθρο 62 του Δασικού κύριου Νόμου 998/1979 αρθρο 62 και το έγγραφο 103062/498/08 ‘’απόδειξη κυριότητος επι χορτολιβαδικών εκτάσεων’’

"google ad"

Η απόδειξη κυριότητας επι χορτολιβαδικων εκτάσεων , προκύπτει είτε από διοικητική διαδικασία και αποδοχή της από τον εκάστοτε Υπουργο Γεωργίας , είτε από αμετάκλητη δικαστική απόφαση , σε αντιδικία με το Ελληνικό Δημόσιο.

Επίκληση συμβολαιογραφικού τίτλου χωρις την παραπάνω διαδικασία δεν τεκμηριώνει κυριότητα.

-Επίσης και σε περιοχές που το  δεν ισχύει το τεκμήριο υπερ του Δημοσιου ( π.χ Κρήτη ) ακόμα και εκεί οφείλει ο ιδιώτης με τις παραπάνω διαδικασίες , να αποδείξη την υπαρξη του δικαιώματος του.

Περαν των παραπάνω

  1. Στην υποβολή αντιρρήσεων , ο πολίτης δεν πρέπει να επιβαρυνθεί οικονομικά με οποιονδήποτε παράβολο . ( έχει θεσμοθετηθεί ανισόμετρο περάβολο σε βάρος των μικροιδικτητων )
  2. Να εξετασθει μελλοντική παράταση στις αντιρρήσεις –δεδομένου ότι θα υπάρχει και λογω των παραπάνω δυσκολιων και του ογκου των πιθανών αντιρρήσεων , μεγάλη δυσκολία στον χρόνο υποβολής των αντιρρήσεων.
  3. Να στελεχωθούνε οι Υπηρεσίες που θα δεχθουνε σε επίπεδο Νομού τον σημαντικό όγκο των αντιρρήσεων , ώστε να έχουμε σύντομες εκδικάσεις , εκδικάσεις στις οποίες θα πρέπει να είναι μέτοχος και ο προσφευγων στην διαδικασία.
  4. Να γίνει απόλυτα ξεκάθαρη η διαδικασία του πως θα γίνονται  οι   δικαιοπραξίες   αλλά   και οποιαδήποτε εγγραφή δικαιωμάτων από δικαστική διαδικασία σε περιοχές που υπάρχουνε δασικοί χαρακτηρισμοί και εχουνε η δεν εχουνε υποβληθεί αντιρρήσεις ,στο μεσοδιάστημα από την ανάρτηση   μέχρι την τελική  κύρωση των δασικών χαρτών .
  5. Να ξεκαθαρισθει , αυτό το οφείλει το κράτος , τι θα γίνει –μελλοντικά- με επιδοτήσεις σε χαρακτηρισμένες δασικές η χορτολιβαδικές εκτάσεις , τι θα γίνει με τους χαρακτηρισμένους –μέχρι σήμερα –βοσκότοπους εννοια που δεν υπάρχει στη Δασική Νομοθεσία.

Είναι σαφές με βάση τα παραπάνω πως η Πολιτεία έκανε ένα σοβαρό βήμα , όμως οι πολίτες θα πρέπει να βρίσκονται σε διαρκή επαγρύπνηση , γιατι είναι σαφές πως το επιτελικό κράτος ζητάει πολύ παραπάνω από τον απλο πολίτη .

Οι φορείς , οι αυτοδιοικητικοί , οι εκπρόσωποι των αγροτων , τα Επιμελητήρια , αλλα κύρια η Περιφερειακή εκλεγμένη Διοίκηση, αλλα και οι αντιπρόσωποι του λαού στη Βουλή , επρεπε αλλα ακόμα πιο επιτακτικά πρέπει ΤΩΡΑ , να απαιτήσουνε το κύριο , που χρόνια τώρα δεν κάνουν..

ΑΛΛΑΓΗ  ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ στις ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ προς οφελος του πολίτη, και με βαση αυτό κυρωση Δασικών χαρτών.

Με το υπάρχον Νομοθετικό καθεστώς ,όπως φανηκε παραπάνω , η ιδιωτική γη  θα μεταφερθει σε ολίγους και μεγάλους .

Ο αγροτικός κόσμος ηδη προλεταροποιείται.

Η   ταχύτητα   φτωχοποιησης , κύρια  αυτών που   ασχολούνται   ΑΚΟΜΑ  με  την αγροτική γη  ( συνάρτηση ο καταιγισμός νόμων)  η καταργηση της Εκτος Σχεδίου δόμησης σε συνάρτηση με τους Ορους δόμησης και τα κίνητρα για εκείνους που θα συγκεντρώσουν και θα ενοποιήσουν  αυτή τη γη, η fast track διαδικασία εκπόνησης χωρικών σχεδίων, θα αλλάξουν   αρδην το τοπίο αν  δεν αλλάξει  ΑΜΕΣΑ, το Νοθετικό πλαίσιο.

Δυστυχώς ολοι σήμερα κλαψουριζουν ,αλλα  οσοι εχουνε ασκήσει  εξουσία η έχουνε  εκπροσωπήσει τον πολίτη από θεσεις εξουσίας είναι σοβαρα ΥΠΟΛΟΓΟΙ.

 ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ!

* Επίτιμος Αγρονόμος –Τοπογράφος Μηχανικός Ε.Μ.Π

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News και στο facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ